Πέντε υγιεινές συνήθειες, ασπίδα κατά του καρκίνου του εντέρου

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2014 00:21

Πέντε υγιεινές συνήθειες, ασπίδα κατά του καρκίνου του εντέρου

Πέντε υγιεινές καθημερινές συνήθειες, μπορούν να αποτελέσουν την «ασπίδα» κατά του καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με μία νέα έρευνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές το ένα πέμπτο των περιστατικών καρκίνου του εντέρου στους άνδρες και πάνω από το ένα δέκατο στις γυναίκες μπορούν να προληφθούν με την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες και φτωχής σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, την συστηματική γυμναστική και την διατήρηση υγιούς του σωματικού βάρους. Απαραίτητη είναι επίσης α η αποφυγή του καπνίσματος και η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ. Ο κίνδυνος μειώνεται για κάθε «καλή» συμπεριφορά που υιοθετείται, και η επίπτωση φαίνεται να είναι μεγαλύτερη για τους άνδρες από τις γυναίκες.

Έτσι, σε σύγκριση με όσους υιοθετούν μία ή καμία από αυτές τις συνήθειες, όσοι ακολουθούν δύο, τρεις, τέσσερις ή και τις πέντε προαναφερθείσες συνήθειες έχουν αντιστοίχως 13%, 21%, 34% και 37% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε συνάρτηση με τον τρόπο ζωής σε 347.237 εθελοντές, ηλικίας 25 έως 70 ετών, το 35% εκ των οποίων ήταν άντρες. Σε διάστημα μιας 12ετίας είχαν καταγραφεί 3.759 κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι έως και 22% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες και 11% των περιπτώσεων στις γυναίκες, θα είχαν αποφευχθεί εάν είχαν ακολουθήσει αυτές τις πέντε υγιεινές συνήθειες», τόνισε η δρ Κρασιμίρα Αλεξαντρόβα, από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Γερμανικού Ινστιτούτου Διατροφής του Ανθρώπου Potsdam-Rehbruecke (DIFE). «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ιδιαίτερα τη δυνατότητα για την πρόληψη σε άνδρες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου συγκριτικά με τις γυναίκες», προσέθεσε.

Περίπου 40.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ένας στους 20 ανθρώπους θα αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια της ζωής του. 

Πηγή: news.gr




00 inkefalonia general ad 300X250