Η μπανάνα δεν παχαίνει!

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 09 Μαΐου 2012 07:44

Η μπανάνα δεν παχαίνει!

Η μπανάνα έχει καθιερωθεί στο μυαλό μας ως φρούτο πλούσιο σε θερμίδες, ζάχαρη και ότι «παχαίνει». Είναι αλήθεια;

Απαντήσεις δίνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜScΕπιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Η μπανάνα να έχει συγκριτικά με άλλα φρούτα περισσότερες θερμίδες (90-130kcal), αλλά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που τελικά όχι μόνο δεν αυξάνουν το βάρος αλλά ενισχύουν το αδυνάτισμα. Συγκεκριμένα, το αυξημένο περιεχόμενό της σε φυτικές ίνες προκαλεί γρήγορο κορεσμό με αποτέλεσμα να μειώνεται η προσλαμβανόμενη ποσότητα φαγητού και ταυτόχρονα να μειώνεται η αποθήκευση σωματικού λίπους. Ταυτόχρονα, η μπανάνα έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπαρών.

Όσο και να φαίνεται περίεργο η μπανάνα αποτελεί σύμμαχο στο αδυνάτισμα μιας και συμβάλλει στη μυϊκή ενδυνάμωση, που είναι απαραίτητη για τον αυξημένο μεταβολισμό. Αυτό οφείλεται στο πλούσιο περιεχόμενό της σε κάλιο που παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρωτεϊνοσύνθεση, στη διατήρηση και στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, καθώς ρυθμίζει τα νευρικά ερεθίσματα για τη μυϊκή συστολή. Επιπρόσθετα, το κάλιο βοηθά στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου, με αποτέλεσμα να μειώνει τις κατακρατήσεις υγρών που συχνά κάνουν τον δείκτη της ζυγαριάς να αυξάνεται.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η μπανάνα δεν περιέχει λίπος και χοληστερόλη.

Συμπερασματικά, η μπανάνα αποτελεί μια καλή πηγή ενδιαμέσου σνακ, πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφαιρείται από ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Πηγή: life2day.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250