Ψωμί από τα χέρια σας!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 13:57

Ψωμί από τα χέρια σας!

Για τους περισσότερους, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού, ανασύρει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια. Μπορεί να μας θυμίσει τα ξέγνοιαστα σαββατοκύριακα στο χωριό, όπου η γιαγιά μας το έψηνε στον πετρόκτιστο φούρνο και μύριζε η πλάση ή τις Κυριακές, που η μαμά συνόδευε τα αχνιστά σουτζουκάκια, με μια φέτα σπιτικό, ζυμωτό ψωμί.

Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από ένα καρβέλι, ζεστό ψωμί από τα χεράκια σας. Αν έχετε  λίγο χρόνο και όρεξη, αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε, αφού και πιο οικονομικό θα σας βγει και θα κάνετε τους αγαπημένους σας να γλύφουν και τα δάχτυλα τους. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι πανεύκολη και θα κάνει τους καλεσμένους σας να πούνε το…ψωμί, ψωμάκι!

Υλικά:

- 500 γρ. λευκό αλεύρι
-1 κ.γ.κρυσταλική ζάχαρη
-12 γρ. ξηρή μαγιά
-2 κουταλιές της σούπας αλάτι
-300 ml  χλιαρό νερό
-  Λίγο ελαιόλαδο

Προετοιμασία:

1.Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνετε το χλιαρό νερό, με ένα κουτάλι του γλυκού ζάχαρη και την μαγιά και τα ομογενοποιείτε  ανακατεύοντας.  Αμέσως ρίξτε το αλεύρι κοσκινισμένο και πλάστε το, φτιάχνοντας μια  μπάλα και σκεπάστε το μπολ με φιλμ κουζίνας.

2.Τοποθετείστε  το μπολ για 40 λεπτά στον κρύο φούρνο και μετά ζυμώστε ξανά προσθέτοντας ένα σφηνάκι με νερό λάδι και 12 γραμ.  αλάτι.

3. Απλώστε λίγο λάδι σε μια καθαρή επιφάνεια. Δώστε  στο ζυμάρι σχήμα μπάλας και σκεπάστε το με πλαστική μεμβράνη ή με μια πετσέτα και αφήστε το σε μια ζεστή γωνιά για 1 ώρα. Μόλις περάσει 1 ώρα το ζυμάρι θα έχει φουσκώσει αρκετά.

5. Ζυμώστε ξανά  με τα χέρια σας, ώστε να φύγει όλος ο αέρας που έχει δημιουργηθεί.

6. Τοποθετήστε το ζυμάρι σε χαρτί ψησίματος και πλάστε το  σε σχήμα καρβελιού.

7. Αφήστε  το καρβέλι  για 60 λεπτά, να ξεκουραστεί

8. Μεταφέρετε το χαρτί ψησίματος, με το καρβέλι επάνω σε μια λαμαρίνα ή σε ταψί. Ψεκάστε λίγο κρύο νερό επάνω στο καρβέλι σας.

9. Αφού προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς, βάλτε το στο φούρνο  για 20-30 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.

10. Για να  βεβαιωθείτε  ότι ψήθηκε, σηκώστε το καρβέλι και χτυπήστε το από κάτω. Έτσι θα δείτε αν είναι έτοιμο: αν κάνει ένα έναν κούφιο ήχο τότε είστε έτοιμοι για σερβίρισμα. Προσέξτε μόνο μην το παραψήσετε και κάνει χοντρή κόρα!

Δήμητρα Μποφυλάτου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

click@life