Πίνοντας αναψυκτικά διαίτης, τρώμε περισσότερο φαγητό

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014 14:21

Πίνοντας αναψυκτικά διαίτης, τρώμε περισσότερο φαγητό

Πολλοί άνθρωποι που κάνουν δίαιτα επιλέγουν αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη στην προσπάθεια τους να ρίξουν τα περιττά κιλά , αλλά μία νέα έρευνα δείχνει ότι αυτή η τακτική δεν είναι αποτελεσματική. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που πίνουν ανθρακούχα ποτά διαίτης λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από τις τροφές, από εκείνους που πίνουν ανθρακούχα ποτά με τα πρόσθετα ζάχαρης.

Οι ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του John Hopkins χρησιμοποιώντας στοιχεία από το 1999-2010 εξέτασαν τα εθνικά πρότυπα κατανάλωσης ποτών σχετικά με την θερμιδική πρόσληψη, και ανακάλυψαν ότι όσοι επιλέγουν τα αναψυκτικά διαίτης δεν καταλήγουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στην διαιτητική σόδα , ενεργοποιούν περισσότερο τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Με άλλα λόγια, οι αισθητήρες του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται με την κατανάλωση της γλυκαντικής ουσίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας, διότι το τεχνητό γλυκαντικό διαταράσσει τον έλεγχο της όρεξης.

Ως αποτέλεσμα , η κατανάλωση των αναψυκτικών διαίτης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη τροφής συνολικά.
"Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που επιθυμούν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους - οι οποίοι έχουν ήδη κάνει τη μετάβαση από τα ζαχαρούχα αναψυκτικά στα αναψυκτικά διαίτης - μπορεί να χρειαστεί να εξετάσουν προσεκτικά και άλλα συστατικά της διατροφής τους , όπως τα γλυκά σνακ, καθώς ίσως χρειαστεί να αλλάξουν και κάποια από αυτά", ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Σάρα Μπλέιχ.

Πηγή: news.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250