Πώς φτιάχνονται τα Μπουρμπουρέλια

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 18:35

Πώς φτιάχνονται τα Μπουρμπουρέλια

Τα "μπουρμπουρέλια" είναι ένα χαρακτηριστικό εποχικό αλλά και κατά κάποιο τρόπο θρησκευτικό φαγητό της Κεφαλονιάς. Η παράδοση θέλει την 21η Νοεμβρίου να γιορτάζουν στην Κεφαλονιά την "Παναγία την Μπουρμπουρελού" και το έθιμο είναι την ημέρα αυτή να μαγειρεύουν τα μπουρμπουρέλια.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική μυθολογία και είναι μια συνέχεια της προσφοράς στη Θεά Δήμητρα προκειμένου να φέρει καλή σοδειά στην αγροτική παραγωγή.

Το φθινόπωρο στην αρχαία Ελλάδα, όπως και σήμερα, οι αγροτικές οικογένειες αποθήκευαν τη σοδειά τους. Σακιά από στάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά, μπιζέλια και άλλα γέμιζαν τις αποθήκες. Βλέποντας αυτή την αφθονία θεωρούσαν υποχρέωση να προσφέρουν θυσία στην Θεά Δήμητρα. Στους χριστιανικούς χρόνους το έθιμο πέρασε μέσα στη θρησκεία του Χριστιανισμού και ανακυρήχτηκαν η Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ή Πολυσπο- ρίτισσα, ή Μπουρμπουρελού, στην οποία προσφέρονται αντί θυσίας σούπες από σπόρια.

Ανάλογοι εορτασμοί απαντώνται και στο εξωτερικό π.χ. η Ημέρα των Ευχαριστιών (Τhanks giving day) παραδοσιακή γιορτή της Βορείου Αμερικής με την οποία απονέμονται ευχαριστίες προς το Δημιουργό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας στο τέλος της σοδειάς (και εορτάζεται την τέταρτη Πέμπτη του Νοέμβρη δηλ. μεταξύ 22 & 28 Νοέμβρη).


ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζάνια του καφέ φασόλια

2 φλιτζάνια του καφέ φακές

2 φλιτζάνια του καφέ ρεβίθια

2 φλιτζάνια του καφέ μπιζέλια

2 φλιτζάνια του καφέ σιτάρι

2 φλιτζάνια του καφέ καλαμπόκι

2 φλιτζάνια του καφέ κουκιά

2 φλιτζάνια του καφέ μαυρομάτικα φασόλια

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζουμε από βραδύς σε αρκετό νερό τα φασόλια, τα ρεβύθια, το στάρι και τα κουκιά.

Την επόμενη μέρα ζεσταίνουμε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε όλα τα όσπρια μαζί και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 1/2 ώρα.

Μόλις βράσουν τα αλατίζουμε, σερβίρουμε με λίγο φρέσκο πιπεράκι και αν θέλουμε ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο. Όποιος θέλει μπορεί να προσθέσει και χυμό από λεμόνι. Δίπλα στο πιάτο μπορούμε να βάλουμε και ένα ξερό κρεμμύδι σπασμένο με το χέρι.

Το φαγητό συνδυάζεται τέλεια και με λακέρδα ενώ του πάει η ρακή και το μπρούσκο κρασί!

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!!

Η κατανάλωση κουκιών μπορεί να προκαλέσει σε μερικά άτομα κυάμωση, η οποία εκδηλώνεται με αιμολυτική αναιμία (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων), μπορεί να οδηγήσει και σε θάνατο και προκαλείται λόγω της κληρονομικής έλλειψης του ενζύμου G6PD, από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι τοξικοί παράγοντες που προκαλούν την κυάμωση βρίσκονται σε μεγάλη ποσότητα στα χλωρά κουκιά και στα μόλις συγκομισθέντα ξερά, ενώ με την πάροδο του χρόνου αποθήκευσης μειώνονται. Σήμερα, ωστόσο, μια απλή εξέταση αρκεί για να γνωρίζει κανείς αν μπορεί να καταναλώσει φρέσκα κουκιά χωρίς προβλήματα.

Πηγή: Άρθρο: "Γνωριμία με ένα φυτό: Κουκιά από τον κήπο στο πιάτο μας" του Ηλία Καντάρου, Περιοδικό ΟΙΚΟ, Εφημερίδα Καθημερινή, Ιούλιος 2011

http://users.sch.gr/mfanarioti/SYNTAGES/index.html




00 inkefalonia general ad 300X250