Πανετόνε (Panettone) από την Σία Λαδά
Μια τέλεια συνταγή για αφράτο, αρωματικό πανετόνε!
Είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό γλυκό ψωμί και έχει γίνει αγαπημένο γιορτινό γλυκό σε όλο τον κόσμο.
Η κλασική συνταγή φτιάχνεται με απλά υλικά, η παραδοσιακή εκδοχή περιλαμβάνει σταφίδες και μικρά κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού.
Πλέον υπάρχουν πολλές παραλλαγές, με κομμάτια σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή άλλα αποξηραμένα φρούτα.
Υλικά
- 150 γραμμ. βούτυρο λιωμένο
- 4 αυγά
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
- 100 γραμμ. ζάχαρη
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
- 2 βανίλιες
- 60 γραμμ. γάλα
- 450 γραμμ. αλεύρι
- Σταφίδα ξανθιά και σταγόνες σοκολάτας
Εκτέλεση
Πριν ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία της εκτέλεσης, σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες ή τα αποξηραμένα φρούτα που θα χρησιμοποιήσουμε μαζί με το κονιάκ και νεράκι ζεστό μερικές ώρες πριν, ώστε να φουσκώσουν και να τραβήξουν μέσα το κονιάκ.
Με τον γάντζο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά μας, γύρω στα 10 λεπτά.
Η ζύμη μας θα είναι ελαστική και θα κολλάει. Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το οποίο έχουμε βουτυρώσει, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.
Μετά από μία ώρα, αδειάζουμε τη ζύμη μας ξανά στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και τις σταφίδες.
Χτυπάμε για 5 λεπτά ώστε να τραβήξει η ζύμη μαζί με τις σταφίδες και τη σοκολάτα.
Αδειάζουμε τη ζύμη μας σε μεταλλική φόρμα για πανετόνε, την οποία έχουμε βουτυρώσει.
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για το επόμενο φούσκωμα για άλλη μία ώρα.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου, σε αντιστάσεις.
Καλή απόλαυση!




















