Τα πρωτοσέλιδα του θριάμβου - 26 χρόνια απο το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας - Ενα ταξίδι στις αναμνήσεις...

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 11:03

Τα πρωτοσέλιδα του θριάμβου - 26 χρόνια απο το Ευρωμπάσκετ της Αθήνας  - Ενα ταξίδι στις αναμνήσεις...

Δυστυχώς μας λείπει μια άλλη εποχή, όπου ο κόσμος έβγαινε στους δρόμους αλλά από χαρά. Καλή ώρα όπως τέτοιες μέρες, πριν από 26 χρόνια στις 14 Ιουνίου του 1987, όταν η εθνική μας ομάδα μπάσκετ μας απογείωνε στα ουράνια κατακτώντας τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ευρώπης με τη δραματική νίκη της επί της Σοβιετικής Ενωσης με 103-101 στην παράταση... Τότε δεν υπήρχαν ιδιωτικά κανάλια ακόμα, αλλά μόνο η ΕΡΤ, όπου μέσα από τη συχνότητά της και φυσικά την επική φωνή του Φίλιππα Συρίγου εκατομμύρια Ελληνες σε όλη τη χώρα είχαν ζήσει εκείνες τις απίστευτες στιγμές. Χωρίς σάιτ, ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα, οι εφημερίδες ήταν τότε στα ντουζένια τους και φυσικά δεν χρειάστηκε να σκεφτούν πολύ για να κάνουν βασικό θέμα την εκπληκτική εθνική μας ομάδα από τους ημιτελικούς κιόλας.

Το SPORT 24 σε ένα ταξίδι στις αναμνήσεις σας μεταφέρει σε εκείνη την ιστορική στιγμή της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ, μέσω των πρωτοσέλιδων που προκαλούν ρίγη συγκίνησης στους παλαιότερους, δεδομένου ότι είναι και από εφημερίδες που δεν υπάρχουν πλέον, ενώ τους πηχιαίους τίτλους έβγαζαν κορυφαίοι δημοσιογράφοι της εποχής, όπως ο Λέων ο Καραπαναγιώτης στα ΝΕΑ, ενώ άρθρα ή ακόμα και τον αγώνα της εθνικής μας ομάδας υπέγραφαν επίσης μεγάλα ονόματα, όπως για παράδειγμα ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Χρήστος Ράπτης και ο Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης.

 

Ναι, ιδιαίτερα εκείνη τη νύχτα, δεν υπήρχαν «μπασκετικοί συντάκτες» υπήρχαν Ελληνες δημοσιογράφοι που πανηγύριζαν σαν μικρά παιδιά στο ΣΕΦ, μεταξύ των οποίων και ο (βενιαμίν τότε) υπογράφων, στην πρώτη του εφημερίδα, το «Επταήμερο του Μπάσκετ» του Θοδωρή Κοτσώνη.

 

Αλλες εποχές, ρομαντικές, αξέχαστες, τις οποίες αναπολούμε πάντα ιδιαίτερα τέτοιες μέρες, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο για όλους και κυρίως για τα νέα παιδιά.

 

Μακάρι η Ελλάδα να σηκώσει και πάλι κεφάλι όπως έκαναν τότε αυτά τα 12 παιδιά με τον Κώστα Πολίτη και τους συνεργάτες του, να ακουστεί η χώρα μας μέχρι την άκρη του κόσμου.

 

 

Οι καλλιτεχνικές λήψεις ενός ταλαιπωρημένου (από τον αδυσώπητο χρόνο) αρχείου έγιναν με την καλλιτεχνική ευαισθησία και την φωτογραφική μαεστρία του αδελφού Ηλία Κοσίντα τον οποίο και ευχαριστούμε.

Δείτε ξανά το τελευταίο λεπτό του ιστορικού τελικού σε περιγραφή του Φίλιππου Συρίγου, από την ΕΡΤ (για να μη ξεχνιόμαστε)

Επιμέλεια: Γιάννης Λαμπίρης

http://www.sport24.gr

 




00 inkefalonia general ad 300X250