Πόσο καφέ μπορώ να πίνω κάθε ημέρα; - Ειδικοί απαντούν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Απριλίου 2024 09:13

Πόσο καφέ μπορώ να πίνω κάθε ημέρα; - Ειδικοί απαντούν

Πολλοί δεν μπορούν να φανταστούν να ξεκινούν την ημέρα τους χωρίς να έχουν μια κούπα με καφέ στο χέρι. Μια κίνηση που επαναλαμβάνουν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν και οι λάτρεις του καφέ αποτελούν την πλειονότητα, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται μήπως το παρακάνουν μερικές φορές και αν υπάρχει κάποιο όριο στην κατανάλωση του αγαπημένου τους ροφήματος.

Ο Guardian απευθύνθηκε σε ειδικούς προκειμένου να πάρει μία απάντηση στο ποια είναι η ποσότητα καφέ που μπορούμε να καταναλώνουμε κάθε ημέρα δίχως να ανησυχούμε για τις συνέπειες.

Τι συμβαίνει όταν πίνουμε καφέ

Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με το τι προκαλεί η καφεΐνη. Ως διεγερτικό, μας κάνει να είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Ο χρόνος αντίδρασης είναι πιο γρήγορος, γιατί μπορούμε να συγκεντρωθούμε και έχουμε αυξημένη αντοχή, λέει ο δρ. Σάντερ Κέρστεν, καθηγητής μοριακής διατροφής στο πανεπιστήμιο Κορνέλ.

Συνήθως, αυτά τα αποτελέσματα εμφανίζονται εντός 30 λεπτών και διαρκούν έως δύο ώρες. «Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που οι άνθρωποι συνηθίζουν να πίνουν καφέ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν διαρκεί πολύ», λέει ο καθηγητής

Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η αγαπημένη μας συνήθεια έχει πολλά οφέλη. Ο καφές έχει «εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες συστατικά», δηλώνει ο δρ. Έντουαρντ Τζιοβανούτσι, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας του Χάρβαρντ.

Κάποια από αυτά τα συστατικά «μπορεί να έχουν γκάμα ωφέλιμων επιδράσεων, που μπορεί να βελτιώνουν την υγεία μακροπρόθεσμα».

Για παράδειγμα, κάποια από αυτά τα συστατικά έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εξηγεί. Άλλα μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη.

Σε ανάλυση για την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στην υγεία, διαπιστώθηκε ότι οι 3-4 κούπες την ημέρα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις, συγκεκριμένους τύπους καρκίνων, νευρολογικές, μεταβολικές και ηπατικές παθήσεις, επισημαίνει ο δρ. Πίτερ Χέιζ, καθηγητής ηπατολογίας στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Ο καφές φαίνεται να ωφελεί ιδιαίτερα το ήπαρ. Μία κούπα την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά 20% τον κίνδυνο κίρρωσης και πέντε κούπες την ημέρα να τον περιορίσουν κατά 80%, συμπληρώνει.

Πάντως, σημειώνει ότι είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε τον καφέ από την καφεΐνη. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να δει αυτά τα οφέλη ακόμη και αν καταναλώσει ντεκαφεϊνέ ρόφημα.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα από την κατανάλωση καφέ

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ μπορεί να αυξήσει την πίεση, τονίζει ο Τζιοβανούτσι.

Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στις επιδράσεις της καφεΐνης σε σύγκριση με άλλους. «Η διεγερτική επίδραση του καφέ μπορεί να προκαλέσει άγχος σε ευαίσθητους ανθρώπους και θα μπορούσε να διαταράξει τον ύπνο τους», προειδοποιεί.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε καφέ έως τις 17:00, λέει η δρ. Κίρα Νίεμπ- Ντιόμπ, ειδική για τη διατροφή. Η ακριβής ώρα εξαρτάται από πότε πηγαίνει ο καθένας για ύπνο, όπως και το πόσο ευαίσθητος είναι ο οργανισμός στην καφεΐνη. Μία έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης ακόμα και έξι ώρες προτού ξαπλώσουμε μπορεί να διαταράξει σημαντικά τον ύπνο.

Επίσης άλλοι, ανάμεσά τους έγκυες και άνθρωποι με οστεοπόρωση, θα έπρεπε να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ, επισημαίνει ο δρ. Χέιζ.

Υπάρχει όριο για το πόσο καφέ μπορώ να πίνω κάθε ημέρα;

Έως 400 mg καφεΐνης την ημέρα φαίνεται να είναι μια ασφαλής ποσότητα για τους περισσότερους ενηλίκους, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Πάνω από αυτό το επίπεδο, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να έχουν νευρικότητα και αυξημένο σφυγμούς, «συμπτώματα που μπορεί να νιώσει κανείς σε μια κρίση άγχους», επισημαίνει ο Τζιοβανούτσι.

Σε γενικές γραμμές, 2-3 κούπες την ημέρα φαίνεται ότι είναι το ιδανικό για να απολαμβάνει κανείς τα οφέλη του καφέ, αποφεύγοντας τα μειονεκτήματα, δηλώνει ο Χέιζ. Όμως, η ιδανική ποσότητα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας», τονίζει η Νιέμπ- Ντιόπ. Ο καθένας έχει διαφορετική ευαισθησία στην καφεΐνη και κάποιοι μπορεί να νιώθουν νευρικοί έπειτα από μία κούπα, ενώ άλλοι να αισθάνονται πολύ καλά έπειτα από τρεις.

Πηγή: dnews.gr




00 inkefalonia general ad 300X250