Ο πληθυσμός γερνά. Πως τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα βοηθούν το σύστημα υγείας;

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 11:25

Ο πληθυσμός γερνά. Πως τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα βοηθούν το σύστημα υγείας;

 

Τα ιατροτεχνολογικά είδη είναι λογικό να γνωρίζουν διαρκώς αυξανόμεν άνθηση στη σημερινή εποχή, όπου όλο και περισσότεροι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν εξ αποστάσεως περίθαλψη.

Μάλιστα η ανάγκη για φροντίδα κατ’ οίκον θα έλεγε κανείς, ότι είναι επιτακτική αλλά και σωτήρια, καθώς απαλλάσει τα δημόσια συστήματα υγείας ανά τον κόσμο από ένα μεγάλο φορτίο.

Ταυτόχρονα με τα σύγχρονα κι εξελιγμένα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ασθενείς, φροντιστές και θεράποντες ιατροί μπορούν να έχουν ακριβή δεδομένα στα χέρια τους. Με αυτόν τον τρόπο είναι σε θέση να λαμβάνουν καλά πληροφορημένες αποφάσεις για την εξέλιξη μιας νόσου και τη διαχείριση της θεραπείας.

Πριν δούμε, πως ενισχύεται η κατ’ οίκον περίθαλψη χάρη στα τεχνολογικά επιτεύγματα, ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πορεία του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τα ιατρικά αναλώσιμα στην περίθαλψη του πληθυσμού που γερνά

Σύμφωνα με την Globaldata –εταιρεία ανάλυσης δεδομένων- προβλέπεται, ότι οι κάτοικοι του πλανήτη από 65 και άνω θα αυξηθούν, από 800 εκ. που ήταν το 2022 σε 1.6 δις το 2050. Με τη βοήθεια της επιστήμης και της ιατρικής περίθαλψης το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί.

Αυτό σημαίνει, ότι η βρεφική θνησιμότητα αλλά και οι πρόωροι θάνατοι αντιμετωπίζονται επιτυχώς. Λογικό επακόλουθο να αναπτύσσονται ιατρικά αναλώσιμα με σκοπό την αντιμετώπιση των μεταδοτικών ασθενειών και των μακροχρόνιων νόσων. Στις τελευταίες χρήζουν προσοχής οι ηλικιωμένοι, που είναι επιρρεπείς σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, καρδιακές νόσοι και καρκίνος.

Επιπρόσθετα καθώς ο πληθυσμός γερνά τα συστήματα υγείας επιβαρύνονται με περίπλοκες ανάγκες. Έτσι η ζήτηση για διάγνωση, πρόληψη και αποκατάσταση κατά τη νοσηλεία και μετά αυξάνεται. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα Globaldata αυξάνεται η ανάγκη κάλυψης αναγκών του γηράσκοντος πληθυσμού. Η συνθήκη αυτή μάλιστα καθιστά ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για κάθε χώρα τη μέριμνα για τη δημόσια υγεία.

Οι καινοτομίες στα ιατρικά αναλώσιμα που ενισχύουν την περίθαλψη

Τα wearables, δηλαδή φορέσιμα προϊόντα όπως τα έξυπνα ρολόγια, και οι συνδέσιμες συσκευές, που επτιρέπουν την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του ασθενούς έφεραν την επανάσταση στην απομακρυσμένη περίθαλψη. Με τη βοήθεια συσκευών σαν τις παραπάνω, ο ιασθενείς έχουν τον έλεγχο της υγείας τους στα χέρια τους. Ταυτόχρονα όμως αποτρέπουν την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Μερικά παραδείγματα είναι: Οι μετρητές σακχάρου- γλυκόζης, οι μετρητές πίεσης και παλμών ή τα οξυγονόμετρα, οι μητρητές βημάτων και πολλά ακόμη. Εκτός αυτών υπάρχουν και συσκευές, που περνώντας τα δεδομένα των παραπάνω συνδέονται με υπολογιστή του θεράποντα ιατρού.

Παραφαρμακευτικά προϊόντα: Σύμμαχοι στη θωράκιση της υγείας

Έχοντας άμεση πρόσβαση στα δεδομένα σας και καθαρή εικόνα της υγείας σας ο θεράπον ιατρός μπορεί να σας προτείνει τα κατάλληλα παραφαρμακευτικά προϊόντα για πρόληψη ή προσαρμογή των φαρμάκων για θεραπεία.

Κι εδώ για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται, πως διόλου τυχαίο είναι αυτό, που ευαγγελίζονται οι γιατροί: Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Έχοντας μια άμεση εικόνα της πορείας της υγείας σας και ενισχύοντας τον οργανισμό με παραφαρμακευτικά προϊόντα, όπως οι βιταμίνες, ενισχύεται την υγεία σας.

Η εξ αποστάσεως περίθαλψη και μέριμνα για την υγεία κερδίζει και το ενδιαφέρον του σχεδιασμού πολιτικής, όπως είναι αναμενόμενο. Εξ ου και πολλά ιατρικά αναλώσιμα, η απόκτηση και προμήθειά τους, καλύπτεται συχνά από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Όσο για τη σημασία των παραφαρμακευτικών προϊόντων, αρκεί να παρατηρήσει κανείς στα φαρμακεία την κοσμοσυρροή κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών  για τη θωράκιση του οργανισμού τους.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τα ιατρικά αναλώσιμα;

37% των ασθενών, που ο γιατρός τους χορήγησε ή σύστησε κάποια συσκευή παρακολούθησης, τη χρησιμοποίησε για να ελέγχει παθήσεις, όπως υπέρταση, διαβήτη ή χρόνια αποφρακτική νόσο.

33% όσων χρησιμοποιούν ανάλογες συσκευές παρακολουθούν την ευεξία τους (παλμούς καρδιάς, μετρητής βημάτων.

Υπάρχει και το 24% που χρησιμοποιεί μετεγχειρητικά και σε επίπεδο ανάρρωσης κατ’ οίκων τα ιατρικά αναλώσιμα.

Τέλος 23% τα χρησιμοποιούν για διαχείρηση χρόνιων παθήσεων και 22% για ιατρική αποκατάσταση.

Είτε πρόκειται για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για παραφαρμακευτικά προϊόντα ή για τεστ covid, πλέον υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα, που μπορούν και το σύστημα υγείας να αποφορτίσουν και τη ζωή των ασθενών να κάνουν καλύτερη.




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250