Μουσοποριαράτα: Μια φωτογραφία του 1939 από αυθεντική Κεφαλονίτικη Μάσκαρα

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 09:04

Μουσοποριαράτα: Μια φωτογραφία του 1939 από αυθεντική Κεφαλονίτικη Μάσκαρα

Ανάρτηση του Γεράσιμου Μινέτου, Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μουσάτων

Μουσοποριαράτα (Για να μη ξεχνάμε πως είναι η αυθεντική Κεφαλονίτικη μάσκαρα και όχι ο σημερινός ξεπεσμός που επικρατεί)

Του αείμνηστου χωριανού Κώστα Παναγή Γεωργόπουλου ( Πακιόλος)

MIA ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙA (1939)

Η Φωτογραφία είναι από το 1939 Ήταν η χρονιά της δεύτερης κατά σειρά μάσκαρας των Μουσοποριαράτων.

Η προηγούμενη μάσκαρα είχε γίνει το 1937.Οι Ελιές από τα παλιά χρόνια κάνανε πολύ καρπό κάθε δύο χρόνια και οι κάτοικοι του χωριού είχαν μεγαλύτερη οικονομική ευχέρεια

Φαίνεται πως και τις δύο αυτές φορές ο χορηγός, όπως θα λέγαμε σήμερα υπήρξε η καλή «λαδιά» των δύο χωριών

Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην αυλή του αρχοντικού ιδιοκτησίας Χαρίλαου Κακούρη στα Ποριαράτα.

Η μάσκαρα έκανε μαθήματα χορού με ειδικό χοροδιδάσκαλο στην αυλή του σπιτιού αυτού ,που ο ιδιοκτήτης είχε ευγενώς παραχωρήσει. για τους σκοπούς της.

Στο μέσα μέρος διακρίνονται τα πεύκα της αυλής του Χαρίλαου Κακούρη.

Μπροστά διακρίνεται καθιστός κρατώντας το λογότυπο της μάσκαρας

ο Κοσμέτος Ζαχαράτος.

Χίλια εννιακόσια τριάντα επτά γράφει το λογότυπο αυτό .

Ίσως να ήταν η πιο ευτυχισμένη χρονιά για την Κοινότητα λίγο πριν ξεσπάσει ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Στην πρώτη σειρά διακρίνονται από αριστερά προς τα δεξιά καθιστοί ο Γιάννης Γεωργόπουλος από τους Κουτσέους, ο Ζαχαρίας Γεωργόπουλος από τους Κοτέους ,οΓεράσιμος Κακούρης η Μεμούλης από τα Ποριαράτα

που παρίστανε τη γυναίκα του γιατρού της μάσκαρας.

Γιατρός της μάσκαρας ο αξέχαστος Παναγής Γεωργόπουλος -Πακιόλος , σατιρικός ποιητής και συνεργάτης του Μολφέτα στο θρυλικό «Ζιζάνιο» της Κεφαλονιάς.

Διακρίνεται αμέσως μετά από το Μεμούλη, με το φράκο του, το ραβδί του και τη σχετική ρεπούμπλικα σε ηλικία εξήντα πέντε ετών.

Εν συνεχεία ο Σπύρος Ποδηματάς η Σπυλάκης από τα Ποριαράτα που παρίστανε το σπετσιέρη με το φράκο του ,το μπαστούνι του και τη ρεπούμπλικα του.

Εντυπωσιάζει το λεβέντικο παράστημά του.

Μετά από το Σπυλάκη διακρίνεται ο χοροδιδάσκαλος της μάσκαρας και εν συνεχεία ο Θωδορής Ζαχαράτος η Σπετώρος από τα Ποριαράτα ντυμένος αξιωματικός των Ελληνοβαλκανικών πολέμων.

Στη δεύτερη σειρά όρθιοι ο Παδέλης από τα Ποριαράτα που παρίστανε ίσως τον Άγγλο εξερευνητή. Ακολουθούν οι άντρες που είναι ντυμένοι ντάμες. Έτσι συνήθιζαν εκείνη την εποχή.

Ο Μαρίνος Γεωργόπουλος από τους κάτω Σωτηραίους ντυμένος ντάμα , ο Διονύσης Κακούρης ντάμα που αργότερα το 1943 εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στην Ιταλογερμανική σύρραξη της Κεφαλονιάς.

Μετά ακολουθεί ο Διονύσης Γεωργόπουλος του Μιλτιάδη

430051912 1616504905554071 2717213498252906348 n

η Καραμάνος που πολύ αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική και έμεινε γνωστός στην ομογένεια για τις όμορφες και καυστικές του σάτιρες.

Ακολουθεί ο Λεωνίδας Ζαχαράτος στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης και θύμα του εμφυλίου.

Ο Κώστας Γεωργόπουλος από τους Κουτσολιέους που έπεσε στον εμφύλιο πόλεμο σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός του Εθνικού Σρατού, στις μάχες του Γράμμου.

Ακολουθεί ο Σπυρογιάννης Κακούρης από τα Ποριαράτα ντυμένος ντάμα και αυτός,που αργότερα εγκαταστάθηκε στο Αίγιο . Τον διαδέχεται ο Νικος Γεωργόπουλος από τους Στελιέους που έπεσε υπέρ πατρίδας στον Ελληνοαλβανικό πόλεμο του 1940.

Μετά από αυτόν ακολουθεί ένας άγνωστος που ίσως ανήκει στην παρέα του χοροδιδάσκαλου της μάσκαρας.

Στην τρίτη σειρά όρθιοι,οι λεγόμενοι καβαλιέροι με τις στολές τους, που εδώ είναι ντυμένοι τσολιάδες και σε καθέναν αντιστοιχεί από μία ντάμα.

Πρώτος εξ αριστερών ο Γιώργος Καραγιώργης η Μπονόρας από το Αγρίνιο ,Τάσης Ποδηματάς από τα Ποριαράτα,Βασίλης Γεωργόπουλος από τα Μουσάτα που διακρίθηκε στον τομέα της μελισσοκομίας .Εν συνεχεία Ποδηματάς η Μπουτσέτσης από τα Ποριαράτα που αργότερα και αυτός εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς το 1943, κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής σύρραξης στην Κεφαλονιά.

Τον διαδέχεται ο Γεράσιμος Γεωργόπουλος η Μάκης από τους Τσιγγελέους, που αργότερα το 1943 εκτελέστηκε επίσης και αυτός από τους Γερμανούς κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής σύραξης στην Κεφαλονιά το Σεπτέμβριο του 1943.

Ακολουθεί ο Διονύσης Ποδηματάς η Κονότσης από τα Ποριαράτα, που ταξίδευε χρόνια με τα πλοία και ο Πανάγος Κακούρης από τα Ποριαράτα που από τα προπολεμικά χρόνια ήταν ο αυτοκινητιστής της «Απάνου Λειβαθώς»

Και η χορεία κλείνει με τον Κακούρη η Ρούτη που έφυγε νωρίς για την Αμερική και δεν ξαναπάτησε στον τόπο του ποτέ.

Κλείνοντας το χρονικό της ιστορικής αυτής φωτογραφίας με την αξιοθαύμαστη λήψη και ευκρίνεια για την εποχή εκείνη, παραθέτουμε και τους στίχους που αφιέρωσε σ’ αυτήν ο Παναγής Γεωργόπουλος, ο σατιρικός ποιητής των Μουσάτων της Κεφαλοιάς ,που έγραφε με το ψευδώνυμο «Χωριάτης» και οι οποίοι δημοσιεύτηκαν στην Ελιά του Σόλωνα το 1939.

Σημειώνουμε εδώ ότι η μάσκαρα του 1937 επαναλήφθηκε το 1939 με επιτυχία Το 1940 διεκόπη από την έκρηξη του Ελληνοαλβανικού Πόλεμου.

Στο πιο κάτω ποίημα που βρέθηκε στο αρχείο μου ο Χωριάτης αναφέρεται στη μάσκαρα του 1939.

ΜΙΑ ΒΑΛΟΥΤΑ ΜΑΣΚΑΡΑΤΑ

ΕΙΣ ΤΑ ΜΟΥΣΟΠΟΡΙΑΡΑΤΑ

Εφέτο βρήκαν την αδειά

κι’ οι Μουσο- Ποριαράδες

σαν τσώτυχε γερή λαδιά

να γίνουν μασκαράδες.

Ζεύγη οκτώ τον αριθμό

είναι μασκέ ντυμένοι

με δάσκαλο το Σολωμό

καλά κατηρτισμένοι,

που θά βγουν να χορέψουνε

με μπρίο και με χάρη

μέσα στην πρώτη Κυριακή

του τρέχοντος Φλεβάρη.

Κι ‘ από τις είκοσι και εκεί

σ’ όλο το Καρναβάλι

θά χουνε και τη μουσική

Λοιπόν μικροί , μεγάλοι

να τρέξετε στη μάσκαρα

που θε να κάμει ντόρο

Ιν καβαλιέρ και ιν νταμέ

Κι εκεί θα μ εύρετε κι’ εμέ

ντυμένονε δετόρο!

Χωριάτης

Ελιά Σόλωνα 1939




00 inkefalonia general ad 300X250