Τι είναι η Blue Monday, η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 10:58

Τι είναι η Blue Monday, η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους

Όπως κάθε χρόνο, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται ως η πιο καταθλιπτική όλο του έτους και οι επιστήμονες την έχουν ονομάσει Blue Monday.

Η Μπλε Δευτέρα, λοιπόν, έχει καθιερωθεί ως τέτοια και το 2024 πέφτει στις 16/01 και πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται τι είναι αυτό που κάνει τη σημερινή μέρα ως την πιο καταθλιπτική του χρόνου.

Η θεωρία αυτή άρχισε να διαδίδεται τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας το 2005 όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία ετοίμαζε μια καμπάνια για λογαριασμό του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel.

Το σκεπτικό του διαφημιστικού ήταν να ορίσουν μια ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι ένα ταξίδι.

Η μελαγχολική μέρα υπολογίστηκε μάλιστα χρησιμοποιώντας μια «εξίσωση».

Στον αμφιλεγόμενο μαθηματικό τύπο, που ανήκει στον Cliff Arnall, συνυπάρχουν ο καιρός, τα χρέη, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κανείς δράση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιδέα αυτή, βέβαια, θεωρείται ψευδοεπιστήμη και η συγκεκριμένη φόρμουλα δεν γίνεται δεκτή από τους μαθηματικούς, ενώ χλευάζεται από τους επιστήμονες ως παράλογη.

Το γεγονός πάντως είναι ότι αρκετές έρευνες κατά το παρελθόν έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων βάζουν αυτή την συγκεκριμένη ημέρα ως την χειρότερη τους, με δεύτερη εκείνη μετά την Πρωτοχρονιά.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον Cliff Arnall, η πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται κάπου ανάμεσα στις 21 και 24 Ιουνίου.

Ο τύπος για τη «Blue Monday»

Ο ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Cliff Arnall συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου στη Βρετανία, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και πρέπει να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Ο μαθηματικός τύπος περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος των Χριστουγέννων (Τ), ο χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (M) και την ανάγκη για δράση (Na).




00 inkefalonia general ad 300X250