Είναι επικίνδυνο το διαδίκτυο για τα παιδιά;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 15:08

Είναι επικίνδυνο το διαδίκτυο για τα παιδιά;

Το διαδίκτυο έχει αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα των νέων. Ειδικά με την πανδημία, η οποία οδήγησε στον εγκλεισμό των μαθητών και τη διεξαγωγή των μαθημάτων μέσω την οθόνη ενός υπολογιστή, τα παιδιά μέχρι και των μικρότερων ηλικιών εξοικειώθηκαν πλήρως με τη χρήση του.

Εκείνη η καθημερινή ενασχόληση των παιδιών με το διαδίκτυο, η επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω ενός υπολογιστή και αυτά σε συνδυασμό με την ιλιγγιώδη εξέλιξη της τεχνολογίας τα επηρέασε σε υψηλό βαθμό στην επιστροφή στα θρανία και στην αλληλεπίδρασή τους με τους υπόλοιπους.

Υπάρχουν διάφορες αλήθειες και μύθοι για την κυβερνοασφάλεια. Οι γονείς θα πρέπει με σύνεση να μπορούν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους που εγκυμονούν από την υπερβολική χρήση του διαδικτύου, χωρίς όμως να ξεχνάνε ότι η σωστή χρήση του μπορεί να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των νέων και να τους προσφέρει πολλά.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι αυτοί; Με ποιόν τρόπο είναι δυνατόν να αποφευχθούν και να οριοθετήσει κάθε γονέας την πλοήγηση των παιδιών του στο διαδίκτυο;

Οι κίνδυνοι του διαδικτύου

Ένας υπολογιστής αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της πολυπρισματικότητας του σχολείου και την εκμάθηση των αξιών που αυτό θέλει να προάγει. Η αλόγιστη χρήση του υπολογιστή όμως εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Παρακάτω παρουσιάζονται τρείς από τους κυριότερους.

Εκμετάλλευση και παρενόχληση

Παιδιά όλο και μικρότερων ηλικιών δημιουργούν λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός αυτό τα καθιστά πολύ εκτεθειμένα σε διάφορους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να τα εκμεταλλευτούν αποσπώντας τους από διάφορες πληροφορίες έως και προσωπικές του φωτογραφίες.

Συχνά τα άτομα αυτά δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς παριστάνοντας άτομα στην ηλικία των παιδιών για να κερδίσουν ευκολότερα την εμπιστοσύνη τους. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που ανοίξουν τα παιδιά κάποιο λογαριασμό, αυτός να είναι ιδιωτικός και να αποδέχονται αιτήματα μόνο από άτομα που γνωρίζετε.

Διαδικτυακός εκφοβισμός

Ο εκφοβισμός ή αλλιώς bullying δεν μένει πια στις τάξεις και στις αυλές των σχολείων. Πολλά παιδιά συνεχίζουν και τον ζουν ακόμη και όταν γυρνάνε στο σπίτι τους, αυτή τη φορά μέσω μιας οθόνης ενός υπολογιστή ή ενός κινητού.

Μικρά «αστεία» ή σχόλια τα οποία μπορεί να έχουν ξεκινήσει από το χώρο του σχολείου μεταφέρονται στο διαδίκτυο και συνήθως με φοβερές εκτάσεις. Με την «ασφάλεια» ότι οι θήτες μπορούν να κρύβονται πίσω από μια οθόνη  .

Ο ψυχολογικός αυτός πόλεμος με την πάροδο του χρόνου συνήθως χειροτερεύει, οπότε είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να επικοινωνούν με τους γονείς και να λένε αυτά που τους συμβαίνουν για την σωστή αντιμετώπισή τους.

Εθισμός διαδικτύου

Οι πολλές ώρες χρήσης του υπολογιστή μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό και σε εξάρτηση από τις ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο. Ο εθισμός αυτός μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αλληλεπίδρασή του με συμμαθητές και με τον κοινωνικό του κύκλο, να διαταράξει τον ύπνο του και να επηρεάσει και τις επιδόσεις του στο σχολείο.

Συχνά τα παιδιά απομονώνονται από τους γύρω τους, περιορίζονται οι κοινωνικές τους δεξιότητες, έχουν έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις και είναι επιθετικά, ενώ χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως τρόπο αποφυγής των προβλημάτων τους και περνούν ολοένα και περισσότερο χρόνο σε αυτό, χωρίς να μπορούν να σκεφτούν τίποτα άλλο.

Αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί το οποίο έχει εθισμό στο διαδίκτυο. Για αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχουν όρια στο χρονικό διάστημα που περνούν οι νέοι στους υπολογιστές και στο είδος των αλληλεπιδράσεων που έχουν σε αυτούς. Ποια βήματα όμως μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς ώστε να προστατεύουν τα παιδιά τους;

Συμβουλές στους γονείς για την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο

 Η οριοθέτηση των ωρών που περνά ένα παιδί στον διαδίκτυο αλλά και σε ηλεκτρονικές συσκευές γενικότερα πρέπει να γίνεται από την αρχή. Με σωστό τρόπο οι γονείς να εξηγήσουν για ποιους λόγους τοποθετούνται αυτά τα όρια και ότι η παραβίαση αυτών θα φέρει κάποιες συνέπειες.

Η χρήση του διαδικτύου όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιείται σαν «δώρο» ή σαν τιμωρία. Θα επηρεάσει έντονα τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη μεταχείριση του υπολογιστή και είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμεί ο κάθε γονέας.

Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν τα παιδιά ότι στο διαδίκτυο δεν βρίσκονται οι πραγματικοί τους φίλοι και πως υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι τους οποίους μπορεί να συναντήσουν. Πρέπει να ξέρουν πως ό,τι και αν αντιμετωπίσουν θα πρέπει να έρθουν κατευθείαν και να σας το πουν.

Για την αποφυγή όμως δυσάρεστων καταστάσεων καλό θα ήταν να εγκατασταθούν στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά φίλτρα γονικού ελέγχου. Έτσι θα αποκλειστούν ιστοσελίδες που περιέχουν κακόβουλο περιεχόμενο και μπορούν να τα βλάψουν.

Το διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει σε πολλά επίπεδα την ανάπτυξη των παιδιών σας εφόσον χρησιμοποιείται σωστά. Με τη θέσπιση κάποιων κανόνων και με την καθοδήγηση των γονέων, το σερφάρισμα στο ίντερνετ μπορεί να ωφελήσει τους νέους και να κάνει την επαφή τους με το διαδίκτυο διασκεδαστική και ακίνδυνη!

 

 

 




00 inkefalonia general ad 300X250