4 φορές που δεν είμαστε σίγουροι για μια επιλογή μας & τί να κάνουμε

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 13:59

4 φορές που δεν είμαστε σίγουροι για μια επιλογή μας & τί να κάνουμε

Η ζωή μας είναι γεμάτη από επιλογές, άλλες μεγάλες και άλλες μικρές, άλλες καθοριστικές για το μέλλον μας, όπως το τι επάγγελμα θα ακολουθήσουμε και άλλες σχετικά ασήμαντες, όπως το τι θα φάμε για μεσημεριανό. Τί συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που δεν είμαστε σίγουροι για μία απόφαση που έχουμε πάρει, μεγάλη ή μικρή; Υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τις επιλογές μας;

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 5 από τις σημαντικές και… όχι και τόσο σημαντικές επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητα και τη ζωή μας, αλλά και τρόπους για να τις αλλάξουμε αν δεν είμαστε σίγουροι. Πάμε να τις δούμε!

1)  Επιλογή αυτοκινήτου

Οπουδήποτε κι αν ζούμε, είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιούμε αμάξι είτε για τις καθημερινές μας μετακινήσεις, είτε για να κάνουμε εξορμήσεις. Μιας και το αμάξι είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε, με σκοπό να το έχουμε για πολλά χρόνια, η επιλογή αμαξιού είναι σημαντική απόφαση, η οποία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τί χρήση θα κάνουμε; Έχουμε οικογένεια; Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιούμε; Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα ερωτήματα καλούμαστε να απαντήσουμε πριν αγοράσουμε ένα αμάξι το οποίο θα έχουμε για πολλά χρόνια! Πολλές φορές όμως, μπορεί να έχουμε ήδη αγοράσει ένα αμάξι και να συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε σίγουροι για την επιλογή μας.

Αν λοιπόν δεν μας αρέσει η μονιμότητα, υπάρχουν διάφορα προγράμματα leasing, όπως το avis leasing που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ή και εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης, όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα του ebike24. Οπότε, αν δεν είμαστε σίγουροι για την επιλογή μας ή οι ανάγκες μας αλλάζουν επειδή πχ κάναμε στο μεταξύ οικογένεια, μπορούμε να αλλάξουμε όχημα ή τρόπο μετακίνησης, χωρίς να δεσμευτούμε!

2)  Επιλογή κατοικίας

Η επιλογή κατοικίας, αλλά και τόπου κατοικίας είναι μία απόφαση που μάλλον θα χρειαστεί να πάρουμε αρκετές φορές στη ζωή μας. Η δουλειά, η οικογένεια, αλλά και οι προσωπικές μας προτιμήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή, οπότε είναι λογικό όταν αλλάζουν οι συνθήκες, εσωτερικά ή εξωτερικά, να αναθεωρούμε την επιλογή μας. Μπορεί για παράδειγμα να αποφασίσαμε να μείνουμε σε μία μεγάλη πόλη επειδή εκεί θα ήταν πιο εύκολο να βρούμε δουλειά, όμως στην πορεία να μας κούρασε

Είναι απολύτως φυσιολογικό οι ανάγκες και οι προτεραιότητές μας να αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας -το σημαντικό είναι να έχουμε το κουράγιο να το αναγνωρίζουμε και να αλλάζουμε τις επιλογές μας! Οπότε αν καταλαβαίνουμε ότι η μεγαλούπολη μας πνίγει ή ότι στην επαρχία δεν έχουμε τα ερεθίσματα που θέλουμε, ας μη διστάσουμε να μετακομίσουμε. Ίσως είναι δύσκολο στην αρχή, αλλά αξίζει!

3)  Επιλογή σχέσεων

Οι σχέσεις μας σε αυτή τη ζωή μας επηρεάζουν, μας διαμορφώνουν και μας καθορίζουν, οπότε η επιλογή των ανθρώπων που βάζουμε στη ζωή μας είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας υγεία, αλλά και για την προσωπική μας εξέλιξη. Πολλές φορές νομίζουμε ότι έχουμε κάνει την ιδανική επιλογή φίλου ή συντρόφου, όμως στην πορεία δεν είμαστε τελικά και τόσο σίγουροι. Μπορεί πάλι να έχουμε δημιουργήσει κάποιες σχέσεις λόγω συνθηκών, όπως για παράδειγμα οι φιλίες που δημιουργούνται στα πλαίσια του σχολείου και του πανεπιστημίου και να συνειδητοποιούμε μόλις τελειώσουμε το σχολείο ή τη σχολή ότι τίποτα δε μας ενώνει πια με τα άτομα αυτά.

Για το λόγο αυτό, όπως κάνουμε τακτικό decluttering στη ντουλάπα και το σπίτι μας, θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο και με τους ανθρώπους στη ζωή μας. Καλό είναι λοιπόν να θέτουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον εαυτό μας ερωτήσεις, όπως ‘Ταιριάζω με αυτό το άτομο;’, ‘Έχουμε τις ίδιες αξίες;’, ‘Νιώθω όμορφα όταν είμαι μαζί του;’!

4)  Επιλογή καριέρας

Για τους περισσότερους από εμάς, η καριέρα που θα ακολουθήσουμε ήταν μία απόφαση την οποία έπρεπε να πάρουμε στην ηλικία των 18. Μία ηλικία στην οποία δεν είχαμε ούτε την εμπειρία, ούτε την ωριμότητα να επιλέξουμε με σιγουριά τί ήταν αυτό το οποίο θα θέλαμε να κάνουμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Μπορεί να επιλέξαμε σπουδές και επάγγελμα επειδή έμοιαζε καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή, επειδή μας πίεσε το οικογενειακό περιβάλλον ή επειδή πιστεύαμε ότι θα είχαμε καλές οικονομικές απολαβές.

Αν στην πορεία αποδείχθηκε ότι η επιλογή που κάναμε δεν ήταν η καλύτερη για μας και ότι επιθυμούμε τελικά κάτι διαφορετικό, είναι καλό να θυμόμαστε ότι ποτέ δεν είναι αργά! Όσο μεγαλώνουμε, έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα πράγματα που μας αρέσουν, τα δυνατά μας σημεία, τις αδυναμίες μας, τα ταλέντα μας και τις αξίες μας. Έτσι, μπορούμε να αλλάξουμε καριέρα, επιλέγοντας κάτι που πραγματικά μας γεμίζει. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε επιπλέον σπουδές ή να πάρουμε ρίσκα, όμως είναι κάτι που πραγματικά αξίζει!

Αυτές ήταν λοιπόν μερικές από τις επιλογές για τις οποίες πολλές φορές δεν είμαστε σίγουροι και τις οποίες ίσως θέλουμε να αλλάξουμε. Όσο εγκλωβισμένοι κι αν νιώθουμε, ένα πράγμα δεν πρέπει να ξεχνάμε: Ποτέ δεν είναι αργά για να τις αναθεωρήσουμε!




00 inkefalonia general ad 300X250