Η γαρδένια του Νικόλα από το Μαρκόπουλο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 12:33

Η γαρδένια του Νικόλα από το Μαρκόπουλο

Ο Νικόλας μας γεννημένος στο Μαρκόπουλο έφυγε μικρούλης μετανάστης στη Γερμανία με τον αδελφούλη του Γεράσιμο ,τη μητέρα του Ισμήνη και τον πατέρα του Πέτρο Κούνελα.

Άφεικε πίσω του κάμποσες αναμνήσες μα και το φίλο του γάιδαρο Μάρκο.

Γνώρισα το Μάρκο και μετά όλη την οικογένεια όταν το Καλοκαίρι εκείνο της γνωριμίας μας ήρθαν διακοπές στο πατρικό στη γειτονιά μου την παλιά. 

Ο Μάρκος χαρίστηκε στη γειτόνισσα τη θειά την Κάτε να τον φροντίζει και να την  βοηθά στο πήγε-- έλα της  στον Κατελειό. 

Ανανηφοριές -- κατηγοριές ο Μάρκος δε χαμπάριαζε κόπο,μουλάρι του κερατά που λένε.

Ο Νικόλας πάντα το νου του στην πατρίδα, η ξενιτιά, ξενιτιά μα η νοσταλγία, νοσταλγία. 

Με γέρασε η ξενιτιά

Και τρώει την ζωή μου 

Δεν την αντέχω μάννα μου

Φθείρεται το κορμί μου.....

Εστέλιασε μια φανταστική επιχείρηση στον Κατελειό με υπέροχο κήπο έτσι για συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Την στιγμή που του χάρισε ένας πελάτης μια υπέροχη μανώλια ,έναν λευκό ιβίσκο και μια γαρδένια να φυτέψει ήμουν παρούσα.

Χάζευα την προσπάθεια του Νικόλα ν'ανοίξει το άγωνο μπάζο να τα φυτέψει. Απορούσα πως θα βάλει εδεκεί αυτό το ξεχωριστό ,απαιτητικό,ντελικάτο φυτό, μετά θα φύγει στη Γερμανία αυτό μόνο του ,μαγκούφικο στους πέντε ανέμους θα υποφέρει σκέφτηκα και πόναγα αβόγκηχτα.

Dum Spiro spero, λοιπόν η γαρδένια του Νικόλα πάντα μόνη ξεχειμωνιάζει μα κάθε τέτοιες μέρες μας χαρίζει ευωδιαστά χαμόγελα!

Όσο θέλεις δούλευε και όσο θέλει ο Θειός σου δίνει λέει η νόνα μου.

Η θειά  μου η Αθανασία  στη Σκάλα με το χαρακτηριστικό της βογγιτό , φορτωμένη από το πέρασμα της ζωής με τούτα και με τ'άλλα ήξερε να μαγεύει με τις πανέμορφες γαρδένιες της.

 Ήταν μεγάλη καλλιτέχνισσα σ'αυτά τα φυτά, σε μια προστατευμένη αυλή διατηρούσε τις πανέμορφες,φινετσάτες γαρδένιες σε τεράστια βαρέλια και αυτές της ανταπέδιδαν την αγάπη τους.Τις  τάιζε κάθε πρωί με τα φουντάκια από τους ελληνικούς καφέδες της οικογένειας, με ψαροζούμι ,με φυτόχωμα,με μεράκι, με αγάπη. 

Έδινε αγγελίες από άνθη σε ούλους μας και ολούθενε κομμάτια από τα δένδρα της με συμβουλές επιτυχίας. Να το βάλεις στην γλάστρα σου, να το σκεπάσεις μ'ενα ποτήρι για να έχει ζεστασιά και όλα καλά θα πάνε. Το σταύρωσε κιόλας, σιγά μην μπορούσαν ούλοι οι μπορμούλοι να βγάλουνε μέλι!

Πολλές άλλες γαρδένιες εωδιαστές στάθηκαν στη ζωή μας ,χάρισαν ήρεμο ύπνο,μας έκαναν να νοιώσουμε ξεχωριστοί όταν δώσαμε και πήραμε.

Ρομαντικές καρδιές το Λουλούδι σας μοσχοβόλισε και τούτον τον Ιούνη.

Η δικιά μου είναι στις δόξες της, το  πρωί και το εσπέρας μου γαργαλάει τις αισθήσεις και στάθηκε αφορμή να μοιραστώ τ'απόσταγμα ψυχής,  μαζί σας.

Βλέπω τη ζωή σαν ένα χορό.

Είναι ανάγκη ο χορός να έχει κάποιο νόημα;

Χορεύεις επειδή τ'ευχαριστιέσαι.

Η φύση μας διδάσκει, αφουγκράσου την!

Διονυσία Μενεγάτου

20230626 08511620230626 085119


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250