8 συνταγές που θα κάνουν τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας παιχνιδάκι

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Μαΐου 2013 07:40

8 συνταγές που θα κάνουν τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας παιχνιδάκι
ΣουπIές με σπανάκι

 

Υλικά

1 κιλό σουπιές, 1 κιλό σπανάκι χοντροκομμένο, μισή κούπα ελαιόλαδο, 1 κούπα λευκό κρασί, 1 κούπα νερό, μία κουταλιά πελτέ ντομάτας, 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι (από ένα κουταλάκι).

Εκτέλεση

Καθαρίζετε και κόβετε τις σουπιές σε μικρά κομμάτια. Τις βράζετε σε κατσαρόλα, στην οποία έχετε προσθέσει το νερό και το κρασί, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να "πιουν" το ζουμί. Προσθέτετε το κρεμμύδι, τον πελτέ και το ελαιόλαδο και αφήνετε να βράσουν για άλλα 20 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα. Καθαρίζετε το σπανάκι και το προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με το αλάτι και το πιπέρι, ανακατεύετε ελαφρά και σκεπάζετε την κατσαρόλα, αφήνοντας να βράσει για άλλα 20-25 λεπτά.

Ρεβίθια στο φοYρνο με λαχανικά

 

Υλικά

500γρ. ρεβίθια, 120ml λάδι, 2-3 κρεμμύδια κομμένα σε καρέ, 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κομμένες σε καρέ, 2 καρότα κομμένα σε καρέ, ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού, 1 ματσάκι σέλερι κομμένο, ½ φλιτζάνι χυμό λεμόνι, ½ κουταλάκι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εκτέλεση

Αφήνετε τα ρεβίθια σε νερό από το προηγούμενο βράδυ. Τα βράζετε για περίπου δύο ώρες και τα στραγγίζετε. Τσιγαρίζετε τα λαχανικά και προσθέτετε τον χυμό πορτοκαλιού. Βάζετε τα ρεβίθια σε ένα πήλινο σκεύος και περιχύνετε από πάνω τα λαχανικά με το ζωμό τους. Προσθέτετε το αλατοπίπερο και το λεμόνι και ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο για 45 περίπου λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Kαλαμαράκια με σπανάκι και άνηθο

 

Υλικά

1 κιλό καλαμάρια, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες, 7–8 φρέσκα κρεμμυδάκια (το άσπρο και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα ή 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ, 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, καθαρισμένο και χοντροκομμένο, 1 ματσάκι άνηθος ή μάραθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος, 3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο μας αρέσει), 80 ml λευκό κρασί, 60 ml ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές (προαιρετικά), λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο, χυμός λεμονιού (όσο μας αρέσει), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε τις ροδέλες των καλαμαριών και τα κρεμμύδια (φρέσκα ή ξερά), για 3–4 λεπτά, μέχρι να μαραθούν κάπως. Προσθέτετε το σκόρδο, συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα δευτερόλεπτα και εν συνεχεία προσθέτετε και το σπανάκι, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.

Γυρίζετε το σπανάκι μερικές φορές ώστε να μαραθεί και να μειωθεί ο όγκος του. Τότε, προσθέτετε  το κρασί και μετά από 2–3 λεπτά βάζετε, αν θέλετε, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζ. του καφέ νερό. Μετριάζετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για περίπου 20 λεπτά. Δεν ρίχνετε άλλα υγρά καθώς το σπανάκι αλλά και τα καλαμάρια θα βγάλουν λίγα ακόμη. Παρακολουθήστε, όμως, και, αν σωθούν νωρίς τα υγρά, προσθέτετε λίγο νερό. Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο και έχει μείνει με το λάδι του, αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον άνηθο ή τον μάραθο και ανακατεύετε. Σερβίρετε με όσο χυμό λεμονιού θέλετε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Φαρφάλε με γαριδούλες

 

Υλικά

350 γρ. ζυμαρικά φαρφάλε, 150 γρ. μικρές γαρίδες, 150 γρ. κολοκυθάκια, 40 γρ. βασιλικός, 40 γρ. πράσα, 5 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε το ψιλοκομμένο πράσο σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο και προσθέστε 2 κουταλιές νερό.

Αφήστε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί το νερό, έπειτα προσθέστε τις γαριδούλες χωρίς το κέλυφος, κομμένες κατά μήκος. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά.

Κόψτε τα κολοκυθάκια σε λωρίδες ζουλιέν, προσθέστε το πράσο και τις γαριδούλες και ζεματίστε για 2 λεπτά, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Βράστε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, σουρώστε μόλις γίνουν al dente και προσθέστε τα στη σάλτσα. Σοτάρετε όλα τα υλικά στο τηγάνι και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο βασιλικό πριν σερβίρετε.

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

 

Υλικά

1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ., 2 ξερά κρεμμύδια, 1/2 κούπα ελαιόλαδο, 1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί, 1 πρέζα κανέλα, 1 πρέζα μπαχάρι, 1 πρέζα γαρίφαλο, 1 κούπα τριμμένες ντομάτες, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι, μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το χταπόδι, το πλένετε καλά και το κόβετε σε μπουκιές. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνετε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτετε το χταπόδι και το σοτάρετε για λίγα λεπτά, ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά.

Πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά και ανακατεύετε για να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτετε τον πελτέ και τον τρίβετε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνετε τα υλικά με το κρασί και ντεγκλασάρετε (τρίβετε) τη βάση της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά. Αφήνετε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι. Τότε προσθέτετε το κοφτό μακαρονάκι και αν χρειάζεται λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).

Σιγοβράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10΄-12΄, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνετε προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

Σαλάτα με βραστά λαχανικά

Υλικά

4 πατάτες, 1 μεγάλο μπρόκολο, 3 πράσα, 3 καρότα, 1 μεγάλο κρεμμύδι, μία χούφτα αμυγδαλόψιχα τριμμένη, μπαλσάμικο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι

Εκτέλεση

Το βράσιμο λαχανικών ακούγεται πολύ απλό. Το μυστικό, όμως, για να γίνουν τα λαχανικά πεντανόστιμα και να κρατήσουν και τις βιταμίνες τους, είναι να μην βράσουν πολύ. Ξεκινήστε, λοιπόν, σε νερό που βράζει ρίχνοντας τις πατάτες που τις έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Μετά από 10 λεπτά ρίξτε το μπρόκολο, μετά τα καρότα, μετά τα πράσα (χοντροκομμένο) και στο τέλος το κρεμμύδι ολόκληρο. Καθώς θα βράζουν δοκιμάστε ένα κομματάκι καρότο και αν είναι μέτρια βρασμένο μπορείτε να τα βγάλετε. Τοποθετήστε τα σε μία μεγάλη σαλατιέρα, ρίξτε λίγο αλάτι και πολύ πιπέρι, ψεκάστε τα με αρκετό μπαλσάμικο και ρίξτε από πάνω μία χούφτα αμυγδαλόψιχα (που είναι και δυναμωτική). Αν θέλετε να κάνετε μια μικρή ζαβολιά, μπορείτε να βάλετε και λίγο λάδι. Ψωμί δεν χρειάζεται γιατί η ανάγκη για άμυλο καλύπτεται πλήρως από τις πατάτες. Δεν θα… χορτάσετε με αυτό το γεύμα, αλλά θα σας κρατήσει καλά μέχρι την βραδινή κραιπάλη.

 
Γαρίδες μαριναρισμένες με πορτοκάλι

 

Υλικά

20 μεγαλούτσικες γαρίδες, 1 πορτοκάλι (το χυμό και το ξύσμα), 1 λεμόνι, το χυμό, 1 σκ. σκόρδο τριμμένη, 1/4 κ.γ. κάρυ, 3 κ.σ. πολύ καλό ελαιόλαδο, μερικά φύλλα από τρυφερά πράσινα σαλατικά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι "αφρίνα" 

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη σαλατιέρα χτυπάτε τους χυμούς των φρούτων, το ξύσμα, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Πλένετε τις γαρίδες. Τις ζεματίζετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει γιά 1' και κατόπιν τις σουρώνετε και τις καθαρίζετε. Τις βάζετε ζεστές στη μαρινάδα, ανακατεύετε καλά και όταν κρυώσουν τις αφήνετε να μείνουν στο ψυγείο, σκεπασμένες με μεμβράνη γιά 2 ώρες. Για το σερβίρισμα βάζετε λίγα σαλατικά σε κάθε πιάτο και μοιράζετε επάνω τις γαρίδες. Ρίχνετε 1-2 κ.σ. από τη μαρινάδα και λίγο αλάτι αφρίνα και σερβίρετε

 
Νηστίσιμο κέικ

 

Υλικά

1/2 φλ. σπορέλαιο, 3/4 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι, 1/4 φλ. νερό, 2 κ.σ κονιάκ, 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φλ. μαύρη ζάχαρη, 1 κ. γ. κανέλα, 1/4 κ.γ μοσχοκάρυδο, 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο, 1 κ.σόδα μαγειρική, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 1 φλ. σταγόνες κουβερτούρας, 1 φλ. καρύδι ψιλοκομένο, 1 φλ. σταφίδες

Εκτέλεση

Σε μπολ ανακατεύετε όλα τα υγρά. Σε άλλο μπολ ανακατεύετε όλα τα στερεά. Προσθέτετε μέσα στα τα στερεά τα υγρά και με κουτάλι ανακατεύετε. Τέλος προσθέτετε την κουβερτούρα, τα  καρύδια και τις σταφίδες. Αδειάζετε σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα ή σε ταψάκι. Ψήνετε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις για μια ώρα περίπου. Ελέγχετε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου τα πρώτα 45' γιατί θα κάτσει ο όγκος του. Το αφήνετε να κρυώσει. Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο.




00 inkefalonia general ad 300X250