Road Trips & Tips | Αυτοκίνητο Και Ασφάλεια

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023 10:15

Road Trips & Tips | Αυτοκίνητο Και Ασφάλεια

Τα road trips τείνουν να γίνουν τα τελευταία χρόνια ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να ταξιδέψουμε. Αφού δοκιμάσαμε τα, πάλαι ποτέ απλησίαστα οικονομικά, αεροπορικά ταξίδια και χορτάσαμε τα ταξίδια με πλοίο, στραφήκαμε ξανά στην κλασική έννοια και στην ουσία του ταξιδιού. Ένα road trip με αυτοκίνητο, σχεδιασμένο με λεπτομέρεια και με προσοχή στην ασφάλεια, μας δίνει αρχικά τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέα μέρη, να κάνουμε διαδρομές που δεν είχαμε φανταστεί ότι υπήρχαν, να δημιουργήσουμε αξέχαστες αναμνήσεις και να να ξεφύγουμε τελείως από τη ρουτίνα.

Ετοιμάζεσαι για ταξιδάκι με το αυτοκίνητο; Κάνε το με ασφάλεια.

Είτε σχεδιάζετε ένα solo ταξίδι με το αυτοκίνητο, είτε διακοπές με την οικογένεια ή ένα road trip με φίλους, το να βρεθείτε στον ανοιχτό δρόμο δε μπορεί παρά να είναι μια συναρπαστική και αναζωογονητική εμπειρία για όλους (ίσως και λίγο κουραστική). Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα μιας εκδρομής με το αυτοκίνητο είναι η ελευθερία και η ευελιξία που προσφέρει. Μπορείτε να πάτε όπου θέλετε, όποτε θέλετε και να φτιάξετε το δικό σας δρομολόγιο και χρονοδιάγραμμα. Μπορείτε να ακολουθήσετε τους πιο γραφικούς δρόμους, να κάνετε αυθόρμητες στάσεις και να ανακαλύψετε κρυμμένα διαμαντάκια στο πέρασμά σας.

Αλλά αν θέλετε να ταξιδέψετε με ασφάλεια, ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι λίγο μπελαλίδικος. Πριν βγείτε στο δρόμο είναι απαραίτητο να προγραμματίσετε κάποιες πρακτικές λεπτομέρειες και να προετοιμάσετε σωστά το αυτοκίνητό σας. Απρόοπτα πάντα μπορεί να συμβούν, αλλά τουλάχιστον μη σας χαλάσουν τη διάθεση και το χρόνο σας πράγματα και αναποδιές που θα μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί. Να θυμάστε ότι η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σας προτεραιότητα. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές και tips, μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές και ευχάριστο road trip για εσάς και τους συνεπιβάτες σας.

Πριν το ταξίδι. Συμβουλές για την προετοιμασία του αυτοκινήτου.

Αρχικά, πρέπει να κάνετε το κατάλληλο σέρβις στο αυτοκίνητό σας και φυσικά μη σας περάσει από το μυαλό να επιχειρήσετε ένα τέτοιο ταξίδι με ένα όχημα που δε δουλεύει σωστά ή είναι αρκετά παλιό. Εξηγήστε στον μηχανικό που συνεργάζεστε για πιο λόγο κάνετε το συγκεκριμένο service προκειμένου να κατανοήσει ότι η ασφάλεια σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το πόσο ασφαλές είναι το αυτοκίνητο σας. Ο έλεγχος των ελαστικών (ποιότητα και αέρας), η σωστή λειτουργία των φρένων, τα υγρά, ένα τσεκ στον κινητήρα, η λειτουργικότητα του κλιματισμού, η ισχύς της μπαταρίας κ.α. πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνονται στην checklist του ελέγχου. Εσείς μην ξεχάσετε να εφοδιάσετε το όχημά σας με ένα κιτ έκτακτης ανάγκης, φακό, κιτ πρώτων βοηθειών, ένα μπουκάλι λάδι για τον κινητήρα, υγρό για το ψυγείο, καλώδια φόρτισης μπαταρίας και φυσικά μία ρεζέρβα ελαστικού.

Μην παραλείψετε, επίσης, να έχετε μια ασφάλεια αυτοκινήτου σε ισχύ. Αν και είναι υποχρεωτική παροχή η υπηρεσία Οδικής Βοήθειας, καλό είναι να το επιβεβαιώσετε. Αν ετοιμάζεστε για road trip στο εξωτερικό, επικοινωνήστε με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο προκειμένου να σας προμηθεύσει με το Πιστοποιητικό Διεθνούς Ασφάλειας Αυτοκινήτου (Πράσινη Κάρτα).

Σημαντικό θέμα είναι, επίσης, η επιλογή του σωστού οχήματος. Είτε διαθέτετε ένα compact αυτοκίνητο, ένα ευρύχωρο SUV ή ένα βανάκι, είναι απαραίτητο να επιλέξετε τελικά να ταξιδέψετε με ένα όχημα που να ταιριάζει στις ανάγκες και το budget σας. Λάβετε υπόψη τον αριθμό των επιβατών, τον όγκο που θα καταλάβουν οι αποσκευές σας και φυσικά το πόσα χιλιόμετρα περίπου σκοπεύετε να διανύσετε και πόσο καύσιμο τελικά θα καταναλώσετε. Αν στους υπολογισμούς σας κάτι δε βγαίνει σωστά, να μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η λύση της ενοικίασης αυτοκινήτου, μια λύση καθόλου κακή, ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψετε μεγάλη παρέα.

Τέλος, επενδύστε σε ένα αξιόπιστο GPS. Μπορεί το smartphone και η Google Maps εφαρμογή να είναι σούπερ εξυπηρετική και σε πολύ μεγάλο βαθμό αξιόπιστη, ωστόσο μην επαναπαυθείτε μόνο σε αυτή τη λύση. Ειδικότερα αν πρόκειται να κάνετε ένα road trip σε άλλη χώρα συστήνουμε τη χρήση μιας πιο εξειδικευμένης συσκευής πλοήγησης μιας και οι τιμές είναι απόλυτα λογικές. Στις GPS συσκευές μπορείτε να σχεδιάστε τη διαδρομή σας εκ των προτέρων και με ακρίβεια. Να υπολογίσετε συνολικά χιλιόμετρα (άρα και καύσιμα), να αποφύγετε την κίνηση κατά τη διάρκεια, να μειώσετε τις πιθανότητες να χάσετε το δρόμο σας και να εξασφαλίσετε ότι θα φτάσετε στον προορισμό σας εγκαίρως, ειδικά αν έχετε κάνετε από πριν κράτηση σε ξενοδοχεία ή πρέπει να προλάβετε κάποιο ferry boat.

Κατά τη διάρκεια. Tips & Συμβουλές για την ασφάλεια σας.

Ζώνη ασφαλείας. Φοράτε πάντα τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου και φροντίστε όλοι οι επιβάτες να κάνουν το ίδιο. Αυτός είναι ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνετε ασφαλείς σε περίπτωση ατυχήματος.

Αποφύγετε τους περισπασμούς: Το να αποσπάται η προσοχή του οδηγού είναι μια από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων, αλλά και ένας από τους λόγους που συχνά χάνουμε τη διαδρομή μας... Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, να τρώτε ή στρέφετε συχνά το βλέμμα στο συνοδηγό ενώ οδηγείτε. Δε θα παρεξηγηθεί αν δεν τον κοιτάτε στα μάτια κατά τη συνομιλία σας!

Κάντε τακτικά διαλείμματα: Ειδικά εάν είστε ο μοναδικός οδηγός σε αυτό το ταξίδι. Η πολύωρη οδήγηση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα κουραστική. Κάντε τακτικά διαλείμματα για να τεντώσετε τα πόδια σας, να ξεμουδιάσετε, να ξεκουραστείτε και να ανανεωθείτε.

Προσοχή στους κανόνες οδικής κυκλοφορίας: Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο σε άλλη χώρα φροντίστε να εξοικειωθείτε με τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να τους τηρείτε ανά πάσα στιγμή. Μιμηθείτε τους άλλους οδηγούς ως προς τους άτυπους κανόνες κατά την οδήγηση, κανόνες που ορίζονται από την κουλτούρα κάθε λαού (τυπικότητα, ευγένεια, ταχύτητες, προτεραιότητες πεζών κλπ).

Καιρικές συνθήκες: Stay tuned μέσω ίντερνετ με τις καιρικές προβλέψεις. Παρακολουθήστε τις καιρικές συνθήκες, αποφύγετε την οδήγηση σε ακραία καιρικά φαινόμενα και λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις εάν πρέπει να ταξιδέψετε με δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μην υποτιμάτε σε καμία περίπτωση τη δύναμη της φύσης και αν χρειαστεί επαναπρογραμματίστε το ταξίδι σας.

Να θυμάστε ότι η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σας προτεραιότητα όταν σχεδιάζετε και κάνετε ένα ταξίδι με αυτοκίνητο. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι για εσάς και τους συνεπιβάτες σας, μειώνοντας τις πιθανότητες να πάει κάτι στραβά. Το πιο σημαντικό μέρος ενός road trip είναι να απολαύσετε το ταξίδι και να μοιραστείτε χρόνο με τους αγαπημένους σας, να εξερευνήσετε νέα μέρη και να δημιουργήσετε αναμνήσεις που θα διαρκέσουν μια ζωή. Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας, βγείτε στο δρόμο και αφήστε την περιπέτεια να ξεκινήσει.




00 inkefalonia general ad 300X250