Πόσο καιρό διατηρείται κάθε είδος τυριού στο ψυγείο;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2023 17:55

Πόσο καιρό διατηρείται κάθε είδος τυριού στο ψυγείο;

Unsplash

Aφού ξετυλίξεις ή ανοίξεις μια συσκευασία τυριού, ίσως αναρωτηθείς πόσο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σου.

Αν και τα τυριά έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσεις αν όντως έχουν χαλάσει ή όχι.

Σε γενικές γραμμές το πόσο καιρό διατηρείται ένα τυρί στο ψυγείο, εξαρτάται από το είδος του. Οι μαλακές ποικιλίες, τείνουν να αλλοιώνονται πιο γρήγορα από τα σκληρά τυριά, τα οποία διαρκούν 3-4 φορές περισσότερο στο ψυγείο. Αυτό συμβαίνει καθώς περιέχουν λιγότερη υγρασία και επομένως είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλοίωση από βακτήρια.

Γενικά, τα σκληρά τυριά που δεν έχουν ανοιχτεί δεν χρειάζεται να διατηρηθούν στο ψυγείο, αλλά θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο εκεί. Τα κλειστά κομμάτια σκληρού τυριού μπορούν να διατηρηθούν έως και 6 μήνες στο ψυγείο.

Πόσο καιρό διατηρείται το τυρί στο ψυγείο; Pexels

  • φέτα: 7 μέρες
  • ricotta:  7 μέρες
  • blue cheese: 7 μέρες
  • brie: 7 μέρες
  • τυρί cottage: 7 μέρες
  • τυρί κρέμα: 14 μέρες
  • παρμεζάνα: 3 – 4 εβδομάδες
  • cheddar: 3 – 4 εβδομάδες
  • Gouda: 3 – 4 εβδομάδες 

Πώς θα καταλάβεις ότι το τυρί είναι ασφαλές για κατανάλωση;

Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως το τυρί, έχουν μια ετικέτα στην οποία αναγράφεται συνήθως «Κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Αν και συνήθως συγχέεται με την ημερομηνία λήξης, υποδεικνύει την ημερομηνία μέχρι την οποία ένα τρόφιμο βρίσκεται σε καλύτερη ποιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι ένα τρόφιμο, μπορεί να εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση, μόλις περάσει αυτή η ημερομηνία. Μπορεί απλώς να μην έχει τη βέλτιστη γεύση ή υφή.

Ωστόσο, το τυρί μπορεί ακόμα να χαλάσει πριν από αυτή την ημερομηνία, ανάλογα με ζητήματα ποιοτικού ελέγχου κατά την παρασκευή του ή την ακατάλληλη αποθήκευση στο κατάστημα ή στο σπίτι μας.

Έτσι, φρόντιζε πάντα να ελέγχεις αν το τυρί που έχεις στο ψυγείο είναι ασφαλές για κατανάλωση, ανεξάρτητα από τις πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα του.

Εάν παρατηρήσεις κηλίδες μπλε ή πράσινης μούχλας σε σκληρό τυρί, απλώς κόψε τουλάχιστον 2,5 εκατοστά  γύρω και κάτω από αυτά τα σημεία. Οι λευκές κηλίδες ή τα κρυσταλλωμένα μπαλώματα σε ορισμένα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα και το γκούντα, είναι φυσιολογικά και ασφαλή για κατανάλωση. Αυτές οι κηλίδες πιθανότατα είναι κρύσταλλοι γαλακτικού ασβεστίου, οι οποίοι σχηματίζονται, όταν το γαλακτικό οξύ στο τυρί ενώνεται με το ασβέστιο.

Αντίθετα, μην καταναλώσεις μαλακά τυριά όπως τυρί κότατζ και τυρί κρέμα, καθώς και τα θρυμματισμένα, τεμαχισμένα ή κομμένα τυριά – είτε μαλακά είτε σκληρά, που περιέχουν μούχλα .

Μπορείς επίσης να μυρίσεις το τυρί για να προσδιορίσεις αν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Αν και ορισμένοι τύποι τυριών μπορεί να μυρίζουν άσχημα, δεν θα πρέπει να έχουν μια μυρωδιά χλωρίνης ή αμμωνίας.

Πώς διατηρούνται σωστά τα τυριά;

Μια ασφαλής θερμοκρασία ψυγείου είναι κάτω από τους 4°C. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν σημαντικά τον ρυθμό με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο αλλοίωσης των τυριών.

Ορισμένα ψυγεία έχουν ενσωματωμένα θερμόμετρα. Μπορείς επίσης να αγοράσεις ένα θερμόμετρο ψυγείου για να βεβαιωθείς ότι παραμένει σε ασφαλή θερμοκρασία. Τοποθέτησε το θερμόμετρο στο πιο ζεστό σημείο κοντά στην πόρτα και όχι στο πίσω μέρος.

Τύλιξε τεμάχια τυριού ή άλλους τύπους που δεν διατίθενται σε επανασφραγιζόμενη σε χαρτί τυριών και αποθήκευσέ το στο επάνω ή στο μεσαίο ράφι του ψυγείου ή σε ένα συρτάρι. Κράτησε το πάνω από ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια για να αποφύγεις τυχόν μόλυνση.

Απόφυγε να τυλίξεις το τυρί σε σφιχτό, μη πορώδες υλικό όπως πλαστική μεμβράνη, καθώς αυτό μπορεί να το στεγνώσει και να το σκληρύνει.

Μπορείς επίσης να καταψύξεις τυρί. Όμως οι φέτες επεξεργασμένου τυριού και τα μαλακά τυριά, όπως τα τυριά ρικότα, cottage και κρέμα δεν παγώνουν καλά. Όλοι οι άλλοι τύποι, μπορούν να καταψυχθούν για 6 μήνες σε ασφαλή θερμοκρασία στους -18°C ή χαμηλότερη.

ladylike.gr