Καλάμια ψαρέματος: Να πάρω spinning ή casting;

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 12:04

Καλάμια ψαρέματος: Να πάρω spinning ή casting;

Προτού μπορέσετε να επιλέξετε το καλύτερο καλάμι ψαρέματος, θα πρέπει να έχετε κάποια ιδέα για το τι ψαρεύετε και με τι θα ψαρέψετε.

Τα καλάμια spinning λειτουργούν καλά με ελαφρύτερα δολώματα και είναι καλά καλάμια γενικής χρήσης και καλάμια για αρχάριους. Τα καλάμια casting λειτουργούν καλά για τη ρίψη τεχνητών δολωμάτων και jigs που είναι βαρύτερα.

Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες διαφορές μεταξύ ενός καλαμιού spinning και ενός καλαμιού casting. Το καθένα προορίζεται για συγκεκριμένο σκοπό και στυλ ψαρέματος. Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε μια ποικιλία χαρακτηριστικών που κάνουν κάθε καλάμι μοναδικό καθώς και λειτουργικές ενδείξεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποφασίσετε αν ένα καλάμι spinning ή ένα καλάμι casting είναι κατάλληλο για εσάς.

Καλάμια spinning

Τα καλάμια spinning είναι μια φιλική προς τον χρήστη επιλογή για τους ερασιτέχνες ψαράδες όλων των επίπεδων. Συνδυάζονται με ένα μηχανισμό spinning, το οποίο είναι μια εξαιρετική επιλογή για ψάρεμα με ελαφριές πετονιές και εξοπλισμό καθώς και με ζωντανό δόλωμα. Ακολουθούν μερικά από τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του spinning σε σχέση με το casting.

  • Ιδανικό για αρχάριους
  • Καλύτερα για ενεργά στυλ αλιείας που απαιτούν συχνή ρίψη
  • Ιδανικό για τη ρίψη ζωντανού δολώματος και μικρών δολωμάτων
  • Λιγότερο επιρρεπής σε μπερδέματα
  • Προσφέρουν μεγάλη ακρίβεια στη ρίψη όταν περνούν τα δολώματα γύρω από κατασκευές ή σε στενούς χώρους
  • Ευκολότερη πρόσβαση και ρύθμιση της αντίστασης κατά την μάχη με το ψάρι

Καλάμια casting

Τα καλάμια casting αναφέρονται συνήθως ως "καλάμια baitcasting" και συνδυάζονται είτε με μηχανισμούς baitcasting είτε με συμβατικά καρούλια. Οι μηχανισμοι baitcasting είναι δημοφιλείς στους έμπειρους και επαγγελματίες ψαράδες γλυκού νερού, καθώς απαιτούν λίγο χρόνο εκμάθησης για να τα χρησιμοποιήσετε σωστά. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.

  • Εξαιρετικά για προχωρημένους ψαράδες
  • Καλύτερα για ρίψεις ακριβείας, καθώς πολλά καλάμια διαθέτουν σκανδάλη στο κάθισμα του καρουλιού για πρόσθετο έλεγχο
  • Ιδανικές για τη ρίψη βαριών δολωμάτων, την συρτή ή στυλ αλιείας με βαθιά ρίψη
  • Επιτρέπει τεχνικά στυλ ρίψης, όπως backhand casting, flipping και skipping δολωμάτων

Γενικές συμβουλές για όταν επιλέγετε ένα καλάμι ψαρέματος

Μαζί με την επιλογή του μηχανισμού ψαρέματος, μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις για τους αρχάριους που μαθαίνουν να ψαρεύουν είναι αυτή της επιλογής του καλαμιού ψαρέματος. Για πολλούς νέους ψαράδες, η επιλογή ενός καλαμιού ψαρέματος από την τεράστια ποικιλία καλαμιών στην αγορά μπορεί να φαίνεται αρκετά τρομακτική. Κοντό ή μακρύ; Σκληρή ή εύκαμπτη; Γραφίτης, fiberglass ή και τα δύο; Τα καλά νέα είναι ότι η εκμάθηση του τρόπου επιλογής ενός καλαμιού ψαρέματος για αρχάριους είναι σχεδόν η ίδια με την εκμάθηση του τρόπου επιλογής ενός καλαμιού ψαρέματος για έμπειρους ψαράδες. Και οι δύο ομάδες ψαράδων πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσουν στο ίδιο ζεύγος ερωτήσεων, δηλαδή:

  • Πού θα ψαρέψετε;
  • Τι είδους τεχνητό δόλωμα θα χρησιμοποιήσετε;

Μόλις είστε εφοδιασμένοι με τις απαντήσεις σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, θα σας είναι ευκολότερο να αντιστοιχίσετε τους τύπους και τις χρήσεις των καλαμιών αλιείας. Είτε επιλέγετε ένα καλάμι ψαρέματος για αρχάριους είτε ένα πιο προχωρημένο, η κατανόηση των διαφορετικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν αυτό το σημαντικό κομμάτι του αλιευτικού εξοπλισμού μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό καλάμι για την ψαριά σας.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν μαθαίνετε πώς να επιλέγετε ένα καλάμι ψαρέματος είναι ότι κάθε καλάμι ψαρέματος είναι μια ισορροπία ευελιξίας και δύναμης. Τα ισχυρότερα καλάμια μπορούν να ρίχνουν βαρύτερα δολώματα, αλλά δεν θα είναι τόσο ευαίσθητα στα απαλά τσιμπήματα ενός ψαριού ή, μπορεί να μην κάμπτονται αρκετά ώστε να λειτουργούν καλά με ελαφριά πετονιά. Τα ελαφρύτερα καλάμια μπορεί να είναι πολύ ευαίσθητα, αλλά όχι αρκετά ισχυρά για να παλέψουν με μεγαλύτερα ψάρια.

Τα καλάμια διατίθενται επίσης σε διάφορα μήκη. Τα πιο κοντά καλάμια παρέχουν περισσότερη δύναμη για τη μάχη με ένα ψάρι και χρησιμοποιούνται συνήθως για την αλιεία με συρτή και το ψάρεμα μεγάλων θηραμάτων. Τα μακρύτερα καλάμια μπορούν να ρίχνουν πιο μακριά - τα καλάμια surf casting και τα καλάμια fly είναι συχνά αρκετά μακριά - και είναι διαθέσιμα έως και 4.5 μέτρα. Τα καλάμια αυτά αποσυναρμολογούνται σε έως και τέσσερα κομμάτια για ευκολότερη μεταφορά. Τα περισσότερα καλάμια μέχρι περίπου 2 μέτρα είναι μονοκόμματα.

Επιλέγοντας το σωστό καλάμι

Προτού μπορέσετε να επιλέξετε το καλύτερο καλάμι ψαρέματος, θα πρέπει να έχετε κάποια ιδέα για το τι ψαρεύετε και με τι θα ψαρέψετε. Τα καλάμια spinning λειτουργούν καλά με ελαφρύτερα δολώματα και είναι καλά καλάμια γενικής χρήσης και καλάμια για αρχάριους. Τα καλάμια casting λειτουργούν καλά για τη ρίψη τεχνητών δολωμάτων και jigs που είναι βαρύτερα.

Ένα καλάμι ψαρέματος μπορεί να είναι κατασκευασμένο από fiberglass ή γραφίτη. Το fiberglass είναι πιο σκληρό και γενικά πιο εύκαμπτο και μπορεί να είναι λιγότερο ακριβό. Ο γραφίτης είναι ελαφρύτερος, πιο άκαμπτος και πιο ευαίσθητος, αλλά είναι πιο εύκολο να καταστραφεί. Υπάρχουν επίσης υβριδικά καλάμια στην αγορά, κατασκευασμένα με συνδυασμό και των δύο υλικών. Όπως και πολλά άλλα κομμάτια αλιευτικού εξοπλισμού, είναι μια συμβιβαστική λύση. Τα καλύτερα καλάμια ψαρέματος είναι αυτά που χρησιμοποιείτε πιο άνετα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι αρχάριοι ξεκινούν με καλάμια από υαλοβάμβακα.

Μόλις επιλέξετε το στυλ και το υλικό, αναζητήστε ένα καλάμι που να ταιριάζει με το βάρος του δολώματος και το μέγεθος του νήματος ψαρέματος που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Στη συνέχεια, το μόνο που απομένει να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα μηχανισμό που να ταιριάζει με το καλάμι που και να ετοιμαστείτε να πάτε για ψάρεμα!




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250