Όσα πρέπει να ξέρετε για τον κρητικό ντάκο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 09 Απριλίου 2013 20:43

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον κρητικό ντάκο

Αναμφισβήτητα, η κρητική διατροφή αποτελεί πρότυπο παγκοσμίως, αφού σε αυτή έχει αποδοθεί η μακροζωία και μειωμένη εμφάνιση χρόνιων νόσων. Το γεγονός αυτό όμως δεν μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε κάθε πρόταση της χωρίς πριν να ελέγξουμε εάν μας ταιριάζει και πως χωράει στην ημερήσια διατροφή μας. Ο κρητικός ντάκος αποτελεί το πιο κατάλληλο παράδειγμα. Είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες και ενέργεια. Συνδυάζεται σχεδόν πάντα με λαχανικά και είναι συνυφασμένο στο μυαλό όλων με την υγιεινή διατροφή.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό του, το οποίο δεν συνηθίζουμε να αξιολογούμε είναι ότι ένα παξιμάδι 100 γρ αποδίδει περίπου 400 θερμίδες! Περισσότερες δηλαδή από μία σκέτη μερίδα ζυμαρικών.

Πως λοιπόν σας ακούγεται αν σας πω ότι σήμερα το βράδυ πρόκειται να καταναλώσω μοσχάρι με ρύζι και σαν συνοδευτικό θα επιλέξω μία μακαρονάδα! Υπερβολή φυσικά...

Ο ντάκος λοιπόν είναι μία ιδανική επιλογή, όταν χρησιμοποιείται σωστά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κυρίως γεύμα ή σαν συνοδευτικό που θα μοιραστούμε 4 άτομα.

Ολόκληρος, σαν συνοδευτικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από άτομα με αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, όπως οι αθλητές, οι έφηβοι και σε ορισμένες περιπτώσεις γυναίκες σε εγκυμοσύνη ή γαλουχία.

Σε κάθε περίπτωση συνδυάστε τον με λαχανικά όπως η τριμμένη τομάτα και με κάποιο πρωτεϊνούχο τρόφιμο όπως είναι το κατίκι, ένα τυρί με λίγα λιπαρά ή το αυγό. Έτσι θα τον απολαύσετε ενώ παράλληλα θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

http://www.magirevoikonomika.gr/Ntips

 




00 inkefalonia general ad 300X250