9 καθημερινές συνήθειες που δεν ήξερες ότι προκαλούν ρυτίδες

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 17:20

9 καθημερινές συνήθειες που δεν ήξερες ότι προκαλούν ρυτίδες

Το να ξεχνάς να βάλεις αντηλιακό, είναι ίσως το μεγαλύτερο «έγκλημα» που μπορεί να κάνουμε για την υγεία της επιδερμίδας μας. Ωστόσο, δεν είναι και το μόνο. Υπάρχουν αρκετές, φαινομενικά αθώες συνήθειες, που μπορούν να υπονομεύσουν ακόμη και τις πιο υγιείς επιδερμίδες.

Οι ρυτίδες είναι γραμμές που σχηματίζονται στο δέρμα μας. Εντοπίζονται συχνότερα στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια, αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα. Και ενώ πρόκειται για ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης του σώματος, ορισμένες καθημερινές συνήθειες, μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή τους.

9 καθημερινές συνήθειες που δεν ήξερες ότι προκαλούν ρυτίδες Pexels

Τρίβεις τα μάτια σου

Το δέρμα γύρω από τα μάτια, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και επιρρεπές σε βλάβες. Το τρίψιμο αυτής της ευαίσθητης περιοχής τεντώνει το δέρμα και διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο χειρότερο γίνεται.

Δεν φοράς γυαλιά ηλίου

Το να σε ενοχλεί το φως του ηλίου, αναγκάζει τους μύες ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τα μάτια σου να συστέλλονται. Γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί «τσακίσματα» στην επιδερμίδα αυτών των περιοχών. Αρχικά μπορεί να βλέπεις τις ρυτίδες αυτές, μόνο όταν κάνεις τη συγκεκριμένη κίνηση. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, το κολλαγόνο θα σπάσει και οι ρυτίδες θα γίνουν βαθύτερες. Το πιο κοινό σύμπτωμα; Το περιβόητο «πόδι της χήνας». Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψεις την εμφάνισή του, είναι να φοράς γυαλιά ηλίου.

Φοράς φακούς επαφής

Η χρήση φακών επαφής από μόνη της δεν προκαλεί ρυτίδες. Αλλά ο τρόπος που τους φοράς σίγουρα μπορεί. Συχνά όταν βάζουμε φακούς επαφής, σηκώνουμε τα φρύδια μας. Ακριβώς όπως συμβαίνει και όταν βάζουμε μάσκαρα. Αυτή η επαναλαμβανόμενη κίνηση κάνει το μέτωπό σου να ζαρώνει. Και τσουπ: Ρυτίδα!

Καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

Οι αγαπημένες σου γλυκιές λιχουδιές, δεν είναι τόσο γλυκιές για την επιδερμίδα σου. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό επιβλαβών ενώσεων που σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος συνδυάζονται με τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βλάψουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, οδηγώντας σε ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο όρος «beauty sleep» είναι μια πραγματικότητα. Οι ώρες που κοιμάσαι, είναι οι ώρες που το δέρμα σου επανορθώνεται και ανανεώνεται. Εάν στερείς στον εαυτό σου έναν καλό βραδινό ύπνο, η επιδερμίδα σου δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί αποτελεσματικά. Κάτι που θα την κάνει να μοιάζει θαμπή. Στην πραγματικότητα, σχετική μελέτη  διαπίστωσε ότι η στέρηση ύπνου επηρεάζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου, προκαλώντας πιο κόκκινα και πιο πρησμένα μάτια, ρυτίδες και μαύρους κύκλους γύρω από αυτά.

Κοιμάσαι μπρούμυτα

Όταν κοιμάσαι μπρούμυτα, το πρόσωπό σου πιέζεται στο μαξιλάρι, σπρώχνοντας το δέρμα στις πτυχές του. Μετά από αρκετές ώρες σε αυτή τη στάση, σημάδια και λεπτές ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπο. Οι άνθρωποι που κοιμούνται μπρούμυτα μπορεί επίσης να παρατηρήσουν αυξημένο πρήξιμο γύρω από τα μάτια, καθώς αυτή η θέση καθιστά πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Περνάς πολλή ώρα μπροστά από οθόνες

Το δέρμα στην περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ είναι πιο λεπτό, με λιγότερο υποδόριο λίπος, σμηγματογόνους αδένες και μελανοκύτταρα. Έτσι είναι πιο εύκολο να αφυδατωθεί, να χάσει την ελαστικότητά του και να εμφανίσει ρυτίδες. Κοιτάζοντας πάρα πολύ συχνά μέσα στη μέρα προς τα κάτω την οθόνη του κινητού μας, μπορεί να δημιουργηθεί πρόωρη χαλάρωση στο δέρμα, οριζόντιες γραμμές, βαθιές ρυτίδες και διπλοσάγονο. Ένα φαινόμενο που συχνά ονομάζεται tech neck. Μην ξεχνάς ότι η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα, καθώς διεισδύει στην επιδερμίδα προκαλώντας ρυτίδες.

Χρησιμοποιείς καλαμάκι

Μπορεί να απολαμβάνεις τον καφέ ή το ποτό σου με καλαμάκι για να αποτρέψεις εμφάνιση το λεκέδων στα δόντια, αλλά οι δερματολόγοι διαφωνούν με αυτή τη σύσταση. Κάθε φορά που χρησιμοποιείς ένα καλαμάκι, πρέπει να σφίξεις τα χείλη σου. Όπως κάθε επαναλαμβανόμενη κίνηση, έτσι και αυτή επιβαρύνει το δέρμα σου. Αν το κάνεις συχνά, δημιουργούνται ρυτίδες γύρω από τα χείλη σου.

Μασάς τσίχλα

Το μάσημα τσίχλας απαιτεί μυϊκή υπερδραστηριότητα στα μάγουλα. Όταν γίνεται συχνά, προκαλεί τη διάσπαση του κολλαγόνου και την απώλεια ελαστικότητας του δέρματος, κάτι που (ναι, το μάντεψες) οδηγεί σε ρυτίδες στα μάγουλα και γύρω από το στόμα. Τα καλά νέα: Το να μασάς τσίχλα περιστασιακά δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση ρυτίδων.

ladylike.gr