Ποιες οι διαφορές της γκαραζόπορτας με το προστατευτικό ρολό

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 12:24

Ποιες οι διαφορές της γκαραζόπορτας με το προστατευτικό ρολό

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη που μπορεί να παρέχει ένα γκαράζ στο αυτοκίνητο μας πέρα από τον χώρο στάθμευσης. Είναι ένας χώρος που προσφέρει προστασία στο αυτοκίνητο μας και ο οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μικρή αποθήκη ή ακόμη και σαν δωμάτιο για την εξάσκηση κάποιου αγαπημένου μας χόμπι. Δεν είναι λίγοι αυτοί που παίζουν κάποιο όργανο στο γκαράζ τους ή έχουν εκεί κάποιον πάγκο κι εργαλεία για κάποια τεχνική ασχολία ή χόμπι. Με άλλα λόγια, το γκαράζ είναι ένας πολύ χρήσιμος αλλά κι ευέλικτος χώρος. Για να τον εκμεταλλευτούμε στο έπακρο όμως, θα πρέπει να τον εξοπλίσουμε με μία γκαραζόπορτα.

Είναι εύκολο ακόμη και με μία βόλτα στη γειτονιά σας να δείτε ότι κάποια γκαράζ έχουν παραδοσιακές γκαραζόπορτες ενώ άλλα έχουν ρολά ασφαλείας σαν αυτά που θα βρείτε σε διάφορα καταστήματα. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί πολλές επιχειρήσεις που πουλάνε και τοποθετούν γκαραζόπορτες, ειδικεύονται και στα ρολά καταστημάτων όπως για παράδειγμα η Μενούνος γκαραζόπορτες - ρολά. Εννοείται ότι και οι δύο αυτές λύσεις είναι βιώσιμες και μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ασφάλεια στο γκαράζ και κατ’ επέκταση στο σπίτι σας, ποια είναι όμως η καλύτερη για σας; Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για την κάθε μία.

Ασφάλεια

Τόσο οι γκαραζόπορτες όσο και τα ρολά ασφαλείας καταστημάτων κατασκευάζονται με κύριο γνώμονα την ασφάλεια χρησιμοποιώντας εξαιρετικά ανθεκτικά υλικά όπως ο χάλυβας για την κατασκευή της πόρτας ή του ρολού και τελευταίας τεχνολογίας κλειδαριές. Όσον αφορά τα ρολά, στα γκαράζ προτιμούνται τα λεγόμενα κλειστού τύπου τα οποία χρησιμοποιούν Τράπεζες και κοσμηματοπωλεία, οπότε είναι και τα πιο ασφαλή. Με απλά λόγια, μπορούμε να πούμε ότι όσον αφορά την ασφάλεια, όποια λύση και να επιλέξετε θα είστε κερδισμένοι.

Λειτουργικότητα

Τόσο οι γκαραζόπορτες όσο και τα ρολά καταστημάτων μπορούν να δουλεύουν είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα μέσω τηλεχειρισμού ή ειδικών πάνελ ελέγχου. Οι κύριες διαφορές παρατηρούνται στον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους. Τα ρολά ασφαλείας τοποθετούνται πάνω από τη δίοδο στον χώρο του γκαράζ. Επειδή τα ρολά αποτελούνται από πολλές λαμαρίνες, το «δίπλωμα» τους είναι πολύ εύκολο και δεν απαιτείται πολύς ελεύθερος χώρος για την λειτουργία τους. Οι γκαραζόπορτες μπορεί να είναι σπαστές ή μονοκόμματες και συνήθως – δεδομένου ότι μιλάμε για οικιακά γκαράζ – ανοίγουν με κίνηση που τις φέρνει παράλληλα με το ταβάνι, οπότε απαιτείται κάποια άνεση χώρου για την λειτουργία τους.

Εμφάνιση

Τα ρολά καταστημάτων έχουν σαν κύριο σκοπό την προστασία ενός καταστήματος ή άλλου χώρου, οπότε η εμφάνιση και η αισθητική τους έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Μπορούν να βαφούν με ειδικές ηλεκτροστατικές βαφές σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, αλλά μέχρι εκεί. Δεδομένου ότι οι γκαραζόπορτες κατασκευάζονται κυρίως για χρήση σε σπίτια, εννοείται ότι ο παράγοντας αισθητική παίζει σημαντικό ρόλο. Θα βρείτε μία πολύ μεγάλη ποικιλία από σχέδια και χρώματα για να επιλέξετε μία λύση που θα ταιριάζει τέλεια με την γενικότερη αισθητική του χώρου σας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό αφού η γκαραζόπορτα σας θα γίνει μόνιμο κομμάτι του σπιτιού σας.

Κόστος

Τα ρολά ασφαλείας, όπως είπαμε και πριν, είναι κυρίως χρηστικά και σκοπός τους είναι να είναι προσιτά σε όλα τα καταστήματα αφού είναι και απολύτως απαραίτητα για την προστασία τους. Οι γκαραζόπορτες συνήθως είναι πιο ακριβές από τα ρολά ασφαλείας, αλλά το πόσο πιο ακριβές θα είναι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι τα υλικά κατασκευής – υπάρχουν «λύσεις πολυτελείας» που κατασκευάζονται από μασίφ ξύλο – και τα σχέδια ή / και τα χρώματα που θα επιλεγούν. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι οι γκαραζόπορτες είναι συνήθως πιο ακριβές από τα ρολά, αλλά αυτό δε σημαίνει και αναγκαία ότι θα είναι και πολύ πιο ακριβές.

Εν κατακλείδι, μπορούμε μα πούμε ότι τα ρολά ασφαλείας είναι μία χρηστική και οικονομική λύση για όλα τα γκαράζ, ενώ οι γκαραζόπορτες είναι μία καλή λύση για όσους θέλουν το κάτι παραπάνω, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.