Πρώτες διακοπές με τα παιδιά μετά το διαζύγιο: Τι κάνουμε;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2022 19:59

Πρώτες διακοπές με τα παιδιά μετά το διαζύγιο: Τι κάνουμε;

Οι πρώτες διακοπές των παιδιών μετά από το διαζύγιο των γονιών τους είναι «σαν ταξιδάκι αναψυχής» μ’ ένα κρυμμένο… θαύμα – εάν βέβαια ξεπεραστούν οι σκόπελοι που προβάλλουν όταν κλυδωνίζεται μια οικογένεια. Για τη διαχείριση αυτής της κρίσης συζητήσαμε με την Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπεύτρια και Σύμβουλο γάμου, Κατερίνα Καλλιακούδη.

Τα πρώτα γενέθλια, τα πρώτα Χριστούγεννα, οι πρώτες διακοπές… Μετά από κάθε είδους απώλεια, η κάθε πρώτη φορά είναι δύσκολη, γιατί θυμίζει το χαμένο «μαζί». Όταν όμως μιλάμε για ένα διαζύγιο με παιδιά, είναι το «μαζί» που πρέπει να μείνει αλώβητο.

«Οι γονείς χωρίζουν μεταξύ τους, όχι από τα παιδιά τους», λέει η Κατερίνα Καλλιακούδη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος γάμου. Μια ειδικός από τους πλέον αρμόδιους να λύσει όλες τις σχετικές απορίες.

– Οι γονείς τρομάζουν μπροστά στο πρώτο καλοκαίρι μετά το διαζύγιο, φοβούμενοι κυρίως τη νέα πραγματικότητα που θα βιώσει το παιδί στις διακοπές του, σωστά;

Τα παιδιά σήμερα είναι εξοικειωμένα με τον τρόπο ζωής μετά από ένα διαζύγιο, που η μαμά και ο μπαμπάς ζουν χωριστά κι εκείνα ζουν με την οικογένειά τους σε δύο διαφορετικά σπίτια. Αυτό δεν σημαίνει ότι το διαζύγιο των γονέων παύει να αποτελεί έναν ιδιαίτερα στρεσογόνο παράγοντα στην καθημερινότητα των παιδιών.

Το διαζύγιο είναι μία δύσκολη αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση, εφόσον οι ενήλικες έχουν τη διάθεση να συνεργαστούν μεταξύ τους. Δεν έχει σημασία αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Οι γονείς πρέπει να βοηθήσουν το παιδί τους να μεταβεί ομαλά στη νέα πραγματικότητα. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η μεταξύ τους αρμονική επικοινωνία και συνεργασία, εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν και στις διακοπές, καθώς καλούνται να χτίσουν βαθύτερες και ειλικρινείς διαπροσωπικές σχέσεις με τα παιδιά τους.

– Οι διακοπές αυτές είναι δηλαδή και μια ευκαιρία για σύσφιξη σχέσεων μεταξύ γονέα και παιδιού;

Ναι. Αποτελούν μία περίοδο μακριά από εντάσεις, που είναι συχνές στο διαζύγιο. Οι διακοπές δίνουν την ευκαιρία για ήρεμες συζητήσεις, αλλά και για κοινές δραστηριότητες παιδιού και γονέα, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο γονιός θα αφιερώσει αποκλειστικό χρόνο στο παιδί του και θα του αποδείξει στην πράξη το τόσο ευεργετικό για τον ψυχισμό του παιδιού είναι το «είμαι εδώ για σένα». Δείχνοντας στο παιδί σας συναισθήματα αγάπης και εκφράζοντας με κάθε τρόπο το νοιάξιμό σας γι’ αυτό, το θωρακίζετε απέναντι στη δική του ανασφάλεια, την οποία πυροδοτεί το διαζύγιο.

– Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η ένταση μεταξύ των γονιών μεταφέρεται στον τόπο των διακοπών, γίνεται κατά κάποιον τρόπο συνταξιδιώτης.

Αυτό συμβαίνει όταν οι γονείς δεν διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και δεν υπάρχει η καλή πρόθεση για συνεννόηση και ευελιξία. Έτσι, οι διακοπές μπορεί να δώσουν άπειρες αφορμές για διενέξεις. Για διακοπές ήρεμες και ευεργετικές για το παιδί μας, είναι απαραίτητη η συνεννόηση των δύο γονέων. Να βρίσκουμε τρόπο να κάνουμε κι εμείς και τα παιδιά μας πράγματα που μας αρέσουν, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.

– Πολλοί γονείς, ειδικά εάν έχουν μοναχοπαίδια, επιλέγουν να προσαρτηθούν σε κάποια παρέα, επειδή τους «τρομάζουν» οι μοναχικές διακοπές.

Λέμε, ότι ένας γονέας για να ενδυναμώσει το παιδί του πρέπει να βρει πρώτος εκείνος τη δύναμη, να κατανοήσει τους φόβους και τα συναισθήματά του και να βρει τα πατήματά του. Αν νιώθει καλύτερα με φίλους, ίσως αυτή η επιλογή να δουλέψει καλύτερα για τον γονιό και το παιδί. Από την άλλη, οι έστω και για ένα μικρό διάστημα «μοναχικές» διακοπές δίνουν την ευκαιρία στον γονιό να πάει κάπου με το παιδί ή τα παιδιά του χωρίς αντιπερισπασμούς από τον κοινωνικό περίγυρο. Απόπειρες διακοπών με μεγάλες παρέες συνήθως αφήνουν πίσω τους παιδιά που, επιστρέφοντας στη βάση τους, δεν έχουν χορτάσει τον πατέρα ή τη μητέρα τους και κυρίως δεν έχουν βρει απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

– Στο ίδιο μοτίβο κάποιοι επιλέγουν τον παππού και τη γιαγιά, ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά και φοβούνται να αναλάβουν μόνοι τη φροντίδα τους.

Όπως προείπα, είναι σημαντικό ο γονιός να βρει τρόπο να στηρίξει τον εαυτό του και ο παππούς και η γιαγιά είναι ένα πλαίσιο υποστηρικτικό.

– Έστω ότι υπάρχει νέος σύντροφος ή νέα σύντροφος που έχει επίσης παιδί. Είναι καλή ιδέα να πάει το νέο ζευγάρι διακοπές με τα παιδιά από προηγούμενες σχέσεις το πρώτο καλοκαίρι μετά το διαζύγιο;

Οι διακοπές αυτές μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη, ώστε όλοι να έχουν επεξεργαστεί κάποια συναισθήματα. Ένα παιδί πάντα θέλει τους γονείς του μαζί, εφόσον αγαπιούνται και είναι ευτυχισμένοι, και πρέπει να δεχτεί μέσα του το γεγονός ότι οι ο μπαμπάς ή η μαμά δεν ήταν ευτυχισμένοι μαζί και άρχισαν να είναι καλύτερα, όταν ο καθένας ακολούθησε τον δικό του δρόμο.

Ποιο «μότο» να έχουμε κατά νου φτιάχνοντας βαλίτσες για να πάμε πρώτη φορά χωρισμένοι και μόνοι με τα παιδιά μας διακοπές;

Χωρίσαμε από τους συντρόφους μας, δεν χωρίζουμε από τα παιδιά μας.

Πηγή: ow.gr