Φτερούγες να γλείφεις τα δάχτυλα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 26 Μαρτίου 2013 14:04

Photo: sofragrill.ca

Photo: sofragrill.ca

Με την Καθαρή Δευτέρα και του Ευαγγελισμού έχουμε βαρεθεί τα θαλασσινά και θέλουμε αλλαγή. Σαρακοστή είναι... δεν είναι ανάγκη να αντιδράσουμε με κοντοσούβλια και γαρδούμπες - θα έρθει ο καιρός και γι' αυτά. Για τέτοιες ώρες έκανε ο Θεός το κοτόπουλο και στην οικογένειά μας όταν σκεφτόμαστε κοτόπουλο, πάει ο νους μας στις φτερούγες του φίλου μας του Πέτρου, που δεν τις τρώμε μόνο ως μεζέ αλλά και ως κύριο πιάτο, με πατάτες τηγανητές και πράσινη σαλάτα.

Τρώγονται μόνο μεταξύ μας με καλούς φίλους (γιατί είναι γουρουνιά στην κυριολεξία) με το χέρι και γλύφοντας δάκτυλα αβέρτα. Οι αμερικάνοι λένε «finger-lickin good!». Είναι μεν εύκολο φαγητό αλλά θέλει προγραμματισμό, γιατί πρέπει οι φτερούγες να μείνουν στη μαρινάδα τουλάχιστον 3 μέρες – όσο περισσότερο τόσο καλύτερα. Άντε, στους ανυπόμονους δίνω συγχωροχάρτι! Και λίγες ώρες να μαριναριστούν πάλι νόστιμες είναι, μόνο που αλλιώς είναι ασύγκριτα καλύτερες. Αυτό που κάνω εγώ είναι να μαρινάρω τρία κιλά επί 3-4 μέρες στο ψυγείο. Μετά τα χωρίζω σε δύο ή τρία τάπερ και τα βάζω στην κατάψυξη για όταν μας έρθει η όρεξη ή ο ξαφνικός επισκέπτης.
Οι ποσότητες για τη μαρινάδα είναι στο περίπου και ανάλογα με τα γούστα σας.

Οι φτερούγες του Πέτρου

Υλικά

  • 1-1 ½ κιλό φτερούγες κομμένες στις κλειδώσεις (το μυτερό κομμάτι το φυλάμε για ζωμό)

Για τη μαρινάδα

  • 1 σκόρδο καθαρισμένο και λιωμένο
  • χυμός από 1- 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι σόγια
  • 1 κουταλιά μουστάρδα
  • 2-3 κουταλιές τριμμένη πιπερόριζα (τζίντζερ) ή αν δεν έχουμε 2 κουταλιές σκόνη
  • 2-3 κουταλιές σουσαμόλαδο
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο

Οδηγίες

Ανακατεύουμε τη μαρινάδα καλά σε σέικερ, περιχύνουμε τις φτερούγες και τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγες μέρες. Ψήνουμε τις φτερούγες μαζί με τη μαρινάδα σε πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς) για 30-45 λεπτά ανακατεύοντας μια-δυo φορές, έως ότου καραμελώσουν και τσιτσιρίζουν.

Πηγή




00 inkefalonia general ad 300X250