Πόσο κρατάει το ανοιγμένο κρασί;

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 20:46

Πόσο κρατάει το ανοιγμένο κρασί;

Πόσο αντέχει το κρασί αφού ανοιχθεί; 

Σε όλους έτυχε να περισσέψει κρασί στο μπουκάλι και πολλοί αναρωτιούνται πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ανοιγμένο ένα κρασί, προκειμένου να μην καταλήξει στο νεροχύτη, πράγμα που δεν ευχαριστεί κανέναν. Η απλή απάντηση για τα συνήθη κρασιά είναι από 1 έως 7 ημέρες, ανάλογα με το είδος τους και τους όρους συντήρησής τους, ενώ για τα ενισχυμένα, όπως το πόρτο, μέχρι και 1 μήνας.

Ψυγείο πάντα

Μετά το άνοιγμα του κρασιού, ο αέρας αρχίζει την οξείδωση και το κρασί χάνει σταδιακά τα αρώματα και τις γεύσεις του. Για να το διατηρήσουμε το κρασί που περίσσεψε όσο το δυνατόν καλύτερα και περισσότερες μέρες θα πρέπει οπωσδήποτε να το ξανακλείσουμε με κάποιο πώμα έστω και αυτοσχέδιο και να το βάλουμε στο ψυγείο.

Τα αφρώδη

Τα ανοιγμένα αφρώδη κρασιά, ακόμη και με τη χρήση ειδικού πώματος, θα διαρκέσουν το πολύ 1 – 3 ημέρες καθώς χάνουν γρήγορα τις φυσαλλίδες τους.

Λευκά και ροζέ

Τα γεμάτα λευκά κρασιά, όπως το chardonnay, διατηρούνται έως 5 μέρες και τα πιο ελαφρά λευκά κρασιά μαζί με τα ροζέ συντηρούνται ανοιγμένα έως και 7 ημέρες με μικρές συνέπειες στη γεύση τους.

Τα κόκκινα

Τα κόκκινα κρασιά, που όταν ανοιχτούν τοποθετούνται και αυτά στο ψυγείο, ή τέλος πάντων σε πολύ δροσερό έως κρύο χώρο, μπορούν να συντηρηθούν από 3 έως 5 μέρες, με μεγαλύτερη αντοχή να επιδεικνύουν τα κόκκινα κρασιά πλούσια σε ταννίνες.

Τα συσκευασμένα

Εάν επιλέξατε για το πάρτι ή τη γιορτή κρασί σε συσκευασία με μικρή κάνουλα, να ξέρετε ότι ανοιγμένο έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σχέση με τους εμφιαλωμένους οίνους, και μπορεί κρατήσει λίγο περισσότερο από μήνα, απ’ τη στιγμή που θα ανοίξετε το βρυσάκι του.

icookgreek.com