Εντυπωσιακές εικόνες από την «πανσέληνο της φράουλας», την πρώτη του καλοκαιριού

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 09:42

Εντυπωσιακές εικόνες από την «πανσέληνο της φράουλας», την πρώτη του καλοκαιριού

Το φεγγάρι φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο απ' ό,τι συνήθως - Πότε αναμένονται οι άλλες δύο πανσέληνοι 

Στον ουρανό έλαμψε, φωτίζοντας επιβλητικά και ιστορικά κτίρια, η «πανσέληνος της φράουλας», η πρώτη από τις συνολικά τρεις φετινές.

fullmoon-8 fullmoon-10Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, η πανσέληνος συμπίπτει με την κοντινότερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη, με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται ελαφρώς μεγαλύτερο και φωτεινότερο από ό,τι συνήθως.

fullmoon-1 fullmoon-2 fullmoon-3Στις 13 Ιουλίου θα ακολουθήσει μια δεύτερη υπερπανσέληνος, ενώ η τρίτη και τελευταία για το 2022 θα συμβεί στις 12 Αυγούστου και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

Γιατί λέγεται «Πανσέληνος της Φράουλας»

Οι γηγενείς φυλές της Αμερικής ονόμαζαν τη συγκεκριμένη πανσέληνο «της Φράουλας», επειδή συνέπιπτε με την κορύφωση της εποχής για την ωρίμανση και τη συλλογή του δημοφιλούς φρούτου.

fullmoon-5 fullmoon-6 fullmoon-7


Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

πηγή:   protothema.gr