«Τρεις Ιεράρχαι»: Εντοπίστηκε το πλοίο που αγνοείτο από το 1959 - Είχε βυθιστεί αύτανδρο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Μαΐου 2022 13:33

«Τρεις Ιεράρχαι»: Εντοπίστηκε το πλοίο που αγνοείτο από το 1959 - Είχε βυθιστεί αύτανδρο

 Πάνω από μισό αιώνα αγνοείτο το μότορσιπ «Τρεις Ιεράρχαι» που βυθίστηκε αύτανδρο στις 14 Φεβρουαρίου του 1959.

Ταυτοποιήθηκε 63 χρόνια μετά σε βάθος 87,2 μέτρων, βορειοδυτικά της Μακρονήσου, από την ερευνητική ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη. Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η διερεύνηση και ταυτοποίηση του ναυαγίου έγινε με υποβρύχιο ρομποτικό όχημα ROV, Super Achille.

Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Η πλώρη του ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Το μότορσιπ είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά την προηγούμενη της βύθισής του στις 5:10 το απόγευμα, μεταφέροντας 378 τόνους καλαμπόκι-αραβόσιτο. Επρόκειτο να ξεφορτώσει αρχικά 278 τόνους καλαμπόκι- αραβόσιτο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια θα μετέφερε το υπόλοιπο φορτίο στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης. Αφού φόρτωσε στα αμπάρια του το καλαμπόκι, τοποθετηθήκαν επί του καταστρώματος τρία στρατιωτικά φορτηγά 6Χ6 τύπου GMC (General Motors Corporation Truck) συνολικού βάρους 14,4 τόνων ως μεταφορά για λογαριασμό του Ελληνικού Στρατού.

Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Φωτογραφική αποτύπωση και σχέδιο του ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΧΕΣΕντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Τμήμα της υπερκατασκευής του ναυαγίου

Την ημέρα του απόπλου όμως επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ανέμους που πλησίαζαν τα 8 μποφόρ. Το πλοίο δεν έφθασε ποτέ στον προορισμό του. Βυθίστηκε αύτανδρο στις 14 Φεβρουαρίου 1959, μαζί με το 9μελές πλήρωμα ναυτικών. Παρόλο που το πλοίο διέθετε ασύρματο δεν πρόλαβε να εκπέμψει SOS.

Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter

Την επόμενη του απόπλου εντοπίστηκε παρασυρόμενη λέμβος ανοιχτά από την περιοχή Πούντα Ζέζα καθώς και ένα ξύλινο κάλυμμα του αμπαριού, που ρυμουλκήθηκαν στο Λαύριο. Αναγνωρίστηκαν ότι ανήκαν στο ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ. Επίσης εντοπίστηκε ανάκλιντρο καθίσματος στην βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος που αναγνωρίστηκε ότι άνηκε στα φορτηγά που μετέφερε το πλοίο. Αυτά ήταν και τα μοναδικά ευρήματα που μαρτυρούσαν τι είχε συμβεί.

Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Φωτογραφική αποτύπωση και σχέδιο σε ένα από τα στρατιωτικά φορτηγά που βρέθηκαν πλησίον του ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΧΕΣΕντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Ηχοβολιστική απεικόνιση στρατιωτικού φορτηγού 6Χ6 τύπου G.M.C σε βάθος 87,2 μέτρων.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την ταυτοποίησή του, το τιμόνι - πηδάλιο του μότορσιπ είναι στριμμένο στην θέση όλο αριστερά, ενώ τα τρία στρατιωτικά φορτηγά βρέθηκαν εκτός ναυαγίου, διασκορπισμένα στο βυθό κοντά στο ναυάγιο. Το μότορσιπ ήταν το πρώην Πηνειός του Πολεμικού Ναυτικού με το μήκος του να φτάνει τα 43 μέτρα και το πλάτος του τα 7,6.

Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Καμπίνα στρατιωτικού φορτηγού G.M.C βυθό σε βάθος 87,2 μέτρα, διακρίνεται το ξύλινο τιμόνι.Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Απεικόνιση ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ στο βυθό. Σχέδιο : Άρης Μπιλάλης.Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Ένα από τα στρατιωτικά φορτηγά G.M.C 6Χ6 διασκορπισμένα στο βυθό κοντά στο ναυάγιο διακρίνεται το ξύλινο τιμόνι.Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Εφημερίδα της εποχής.Εντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Πρύμνη του ναυαγίουΕντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Πρυμναίο αμπάρι διακρίνεται το κουβούσιΕντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Αριστερή πλευρά ναυαγίου ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ διακρίνεται η κουπαστήΕντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Πρύμνη του ναυαγίουΕντοπίστηκε πλοίο που είχαν χαθεί τα ίχνη του εδώ και μισό αιώνα	Facebook Twitter Πρυμναίο αμπάρι και κατάστρωμα διακρίνεται το κουβούσι

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ

Πηγή: lifo.gr