Εορτολόγιο: Τσικνοπέμπτη σήμερα - Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 08:45

Εορτολόγιο: Τσικνοπέμπτη σήμερα - Τι γιορτάζει η Εκκλησία μας

Τσικνοπέμπτη σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο είναι η πρώτη και δευτέρα εύρεσις της τίμιας κεφαλής του Αγίου Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

Μετά από τον αποτρόπαιο θάνατο του αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, η κεφαλή του γενναίου υπερασπιστή της ηθικής και της αλήθειας ετάφη με διαταγή της δυσεβούς Ηρωδιάδος σε κάποιο σημείο κοντά στο παλάτι, όπου κατά καιρούς πήγαινε και πατούσε για να ικανοποιεί το ακόρεστο μένος της εναντίον του. Εκεί παρέμεινε θαμμένη, έως ότου δυο μοναχοί έφθασαν στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσουν τον τάφο του Κυρίου.

Ύστερα, δε, από όραμα καθ’ υπόδειξη του ίδιου του Προδρόμου, κατευθύνθηκαν στο παλάτι του Ηρώδη και στο σημείο όπου τους υποδέχτηκε στη Μαχαιρούντα βρήκαν την τίμια κεφαλή και αφοσιώθηκαν στη φύλαξή της.

Μετά από τον θάνατο των δυο μοναχών, η τίμια κεφαλή χάθηκε. Βρέθηκε, όμως, εκ νέου επί αυτοκράτορα Ουαλεντιανού Γ΄. Την τίμια κεφαλή παρέλαβε τότε ο Επίσκοπος Ουράνιος και την τοποθέτησε στην εκκλησία προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών. Μαρτυρώνται, δε, πολλά θαύματα και ιάσεις.

Σήμερα δεν υπάρχουν ονόματα που γιορτάζουν.

Επίσης:

Ανατολή ήλιου: 07:03

Δύση ήλιου: 18:13

Διάρκεια ημέρας: 11 ώρες 10 λεπτά

Σελήνη 22.7 ημερών
ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ