Αυτοματισμός σπιτιού: 3 συνηθισμένα λάθη και πώς να τα αποφύγετε

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 12:20

Απομακρυσμένος έλεγχος συσκευών

Απομακρυσμένος έλεγχος συσκευών Unsplash.com

Ο αυτοματισμός σπιτιού ή, όπως αλλιώς θα το ακούσετε, το Smart Home είναι κάτι για το οποίο όλοι μιλάνε και όχι άδικα. Προσφέροντας άνεση, ασφάλεια και οικονομία στην καθημερινότητά μας, είναι λογικό που μπαίνει στις προτεραιότητές μας, όταν φτιάχνουμε ένα καινούριο σπίτι ή όταν ανακαινίζουμε ένα παλαιό.

Ωστόσο, ο αυτοματισμός σπιτιού χρειάζεται προσοχή. Χωρίς την κατάλληλη καθοδήγηση από έμπειρους επαγγελματίες, μπορεί να κάνετε λάθος κινήσεις που στο άμεσο μέλλον θα σας στοιχίσουν πολλά χρήματα, ενώ ίσως σας ταλαιπωρήσουν κιόλας.

Για να δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά τα κοινά λάθη και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε, για να αποκτήσετε ένα έξυπνο σπίτι που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας, όπως ακριβώς το ονειρεύεστε.

Επιλέγετε προϊόντα και όχι χαρακτηριστικά

coviva smartboxCoviva Smartbox / © Hager

Δεν υπάρχει χειρότερη πρακτική από το να αγοράζετε μια νέα συσκευή για αυτοματισμό σπιτιού και ύστερα να ανακαλύπτετε ότι δεν προσφέρει τα χαρακτηριστικά που θέλετε. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία συστημάτων Smart Home στην αγορά σήμερα και το καθένα προσφέρει διαφορετικές λειτουργίες και χαρακτηριστικά.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα σύστημα με βάση τα χαρακτηριστικά που προσφέρει και σε δεύτερο στάδιο να λάβετε υπόψη την τιμή και το brand. Το σημαντικότερο είναι να βεβαιωθείτε ότι το σύστημα θα πληροί τις ανάγκες σας.

Δεν έχετε ένα σχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος

eksipnos fotimosΈξυπνος φωτισμός σε Smart Home / Unsplash.com

Πριν εγκαταστήσετε την έξυπνη τεχνολογία στο σπίτι σας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν όσοι ενθουσιάζονται με την ιδέα του Smart Home είναι ότι δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν και πού να τελειώσουν.

Με βάση το σχέδιο αυτό, θα εγκαταστήσετε το κεντρικό σύστημα ελέγχου και σε αυτό θα συνδέσετε τα δευτερεύοντα συστήματα. Αν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς θα χρειαστείτε, δεν θα μπορείτε να σχεδιάσετε με ακρίβεια την εγκατάσταση ούτε να αποφασίσετε ποια χαρακτηριστικά πρέπει αυτή να έχει.

Έτσι, είναι πιθανό με την ολοκλήρωση του έργου να διαπιστώσετε ότι ο τρόπος λειτουργίας του δεν σας βολεύει, ότι είναι πολύ περίπλοκο ή ότι θα θέλατε να φορτώσετε και άλλα συστήματα πάνω, όμως τώρα δεν είναι πια εφικτό. Κάθε αλλαγή που γίνεται εκ των υστέρων είναι προφανώς δαπανηρή, ενώ εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι και όσο αποτελεσματική θα θέλατε.

Αγοράζετε φθηνά και αναξιόπιστα προϊόντα

skoupa robot smart homeΣκούπα ρομπότ σε Smart Home / Pexels.com

Μπορεί να σας φαίνεται καλή ιδέα να γλιτώσετε μερικά χρήματα επιλέγοντας τα φθηνότερα προϊόντα, όμως δεν είναι. Καταρχάς, τα προϊόντα αυτά θα βγάλουν βλάβες πολύ σύντομα, γιατί τα συστήματα αυτοματισμού σε ένα σπίτι χρησιμοποιούνται συνεχώς. Συνεπώς, η βαριά χρήση θα έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές βλάβες, για τις οποίες θα κληθείτε να πληρώσετε επισκευή ή αντικατάσταση. Έτσι, οτιδήποτε γλιτώσατε αρχικά, θα το πληρώσετε αργότερα.

Παράλληλα, το να μη δουλεύει ένα στοιχείο του Smart Home σημαίνει και τεράστιο ξεβόλεμα στην καθημερινότητα. Διότι δεν μιλάμε για μια συσκευή που τη χρησιμοποιείτε περιστασιακά, αλλά για ένα απαραίτητο εργαλείο στο σπίτι σας.

Μάθετε περισσότερα για τον αυτοματισμό σπιτιού στο Desikos.gr.




00 inkefalonia general ad 300X250