Eggnog: Φτιάξε το πιο γιορτινό ποτό για την Πρωτοχρονιά

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 13:32

Eggnog: Φτιάξε το πιο γιορτινό ποτό για την Πρωτοχρονιά

Το έχεις ακούσει, το βλέπεις κάθε χρόνο στις ταινίες, αλλά το έχεις δοκιμάσει; Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μας δίνει τη δική του συνταγή για το γιορτινό, ξενόφερτο eggnog και μοιράζεται μαζί μας την ιστορία του.

Το βλέπουμε σε ταινίες, το ακούμε σε στίχους χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και κάποια στιγμή απόφασίσαμε να το δοκιμάσουμε. Από τότε είναι στα στάνταρ των χριστουγεννιάτικων εθίμων του σπιτιού μας. Η καταγωγή του είναι από την Μεγάλη Βρετανία και υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το πως προέκυψε και από πού προέρχεται τελικά το όνομά του. Όπως και να’ χει, τα βασικά συστατικά του είναι το γάλα και τα αυγά. Το συναντάμε με ή χωρίς αλκοόλ, με το ρούμι να του ταιριάζει περισσότερο αν και μπορούμε να το συνδυάσουμε με κονιάκ, ουίσκυ αλλά και με καλούα ή βότκα. Μπορεί να γίνει και με light γάλα και έτσι να μειώσουμε λίγο την συμβολή του στη χοληστερίνη.  Πάντως ένα ποτηράκι δεν κάνει κακό, ειδικά αν είναι καλοφτιαγμένο και σπιτικό!!!! Η παρακάτω συνταγή δίνει 10 ποτήρια σαν αυτό της φωτογραφίας μας ή πολλά περισσότερα μικρά.

Υλικά
9 κρόκους αυγού
200 γρ ζάχαρη
3 κούπες γάλα
3 κούπες κρέμα γάλακτος
1 κούπα ρούμι (ή περισσότερο αν θέλετε)
3 γαρύφαλλα
½ κουταλάκι κανέλλα
½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
(Προαιρετικά 1 αστεροειδή γλυκάνισο και 1 κόμπο μαστίχας)

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα με τα μπαχαρικά.
  • Στο μεταξύ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν. 
  • Αφήνουμε το γάλα να πάρει μια βράση και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα των αυγών χτυπώντας συνέχεια (όπως με το αυγολέμονο). 
  • Γυρίζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά περίπου μέχρι να σφίξει λίγο, προσέχοντας να μην πάρει βράση.
  • Στην ουσία φτιάχνουμε μια custard.Σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε τα γαρύφαλλα και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προσθέτουμε το ρούμι και την κρέμα γάλακτος και βάζουμε το eggnog στο ψυγείο.
  • Καλύτερα να το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα για να δέσουν οι γεύσεις και να "ωριμάσει".
  • Σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο ή λίγη κανέλλα.  

LiveToBake.gr




00 inkefalonia general ad 300X250