Παραδοσιακό αρωματικό Χριστόψωμο από την Σία Λαδά!

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 09:08

Παραδοσιακό αρωματικό Χριστόψωμο από την Σία Λαδά!

Υλικά :
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
250 γραμμ. Νερό χλιαρό
100 γραμμ. Λάδι
1 ½ κ.γ γλυκάνισο, 1 κ.γ μαχλέπι , ½ κ.γ κανέλα
1 κ.γ μαστίχα , ½ κ.γ αλάτι,
150 γραμμ. Χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το προζύμi :
50 γραμμ. Μαγιά νωπή
1 κ.σ ζάχαρη, 4 κ.σ αλεύρι, 180 γραμμ. Χλιαρό νερό
Ζύμη για το στόλισμα:
250 γραμμ. Αλεύρι
100 γραμμ. Νερό, 1 κ.γ ζάχαρη, 1 κ.σ λάδι

Για την επάλειψη :
30 γραμμ. Νερό, 1 κ.σ μέλι, σουσάμι

Εκτέλεση:
Ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το προζύμη μας, σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά με το χλιαρό νερό ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί, προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλεύρι, αφήνουμε το μίγμα της μαγιάς να ενεργοποιηθεί  αφου το σκεπάσουμε για ένα τέταρτο με 20 λεπτά. Στην συνέχεια βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, το νερό, αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς , τον χυμό πορτοκαλιού το ξύσμα την μαστίχα το  το αλάτι, το μαχλέπι το γλυκάνισο, την κανέλα, το λάδι και δουλεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά μας, ζυμώνουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος την ζύμη μας, να διπλασιαστεί σε όγκο, αφού καλύψουμε με  μεμβράνη περίπου μια ώρα.
Αφού κάνει η ζύμη μας το πρώτο φούσκωμα, την πιέζουμε να  ξεφουσκώσει και κάνουμε διπλώματα προς τα κάτω την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί την απλώνουμε και ετοιμάζουμε με το άλλο  ζυμαράκι τα κορδόνια για τον στολισμό.
Κάνουμε το σχήμα του Σταυρού και ένα διπλό κορδόνι γύρω γύρω, τα σχέδια ποικίλουν ανάλογα με την παράδοση κάθε τόπου,  τοποθετούμε καρύδια η και αμύγδαλα , βρέχουμε το Χριστόψωμο με ένα διάλειμμα από νερό και μέλι , ώστε να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα, πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Το σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει ωστε να καλύψει το ταψί γυρω στα 40 λεπτά. Ψήνουμε το Χριστόψωμο στους 180 βαθμούς σε αντιστάσεις για περίπου μια ώρα.

Καλά Χριστούγεννα!

sia 1sia 2sia 3sia 4




00 inkefalonia general ad 300X250