47 χρόνια ελληνική τηλεόραση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013 09:27

47 χρόνια ελληνική τηλεόραση

Τι έλεγε ο Αλέξης Κωστάλας 14 χρόνια μετά; ΒΙΝΤΕΟ Συμπληρώνονται 47 χρόνια από την πρώτη εκπομπή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στις 23 Φεβρουαρίου 1966. Οι πρώτες απόπειρες παραγωγής τηλεοπτικού προγράμματος στην Ελλάδα, είχαν ήδη επιχειρηθεί το 1960, όταν η ΔΕΗ λειτούργησε τον πρώτο πειραματικό σταθμό στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εκπέμποντας πειραματικό πρόγραμμα σε κλειστό κύκλωμα τηλεοράσεων.

Το απόγευμα της 23ης Φεβρουαρίου 1966, στις 18.30, η εκφωνήτρια του ΕΙΡ, Ελένη Κυπραίου άνοιγε την πρώτη ελληνική τηλεοπτική εκπομπή, καλωσορίζοντας στο νέο μέσο τους Αθηναίους που είχαν στηθεί στους (μόλις 1.500 εκείνη την εποχή) δέκτες τους: "Καλησπέρα σας, κυρίες και κύριοι. Από σήμερα το ΕΙΡ καθιερώνει το νέο του βραδινό ωράριο, για τις τεχνικές δοκιμές του πειραματικού πομπού τηλεοράσεως. Κάθε βράδυ από τις 6:30 μέχρι τις 8:30 θα μεταδίδουμε μια σειρά δοκιμαστικών εκπομπών με ποικίλο περιεχόμενο. Όσοι από εσάς έχουν συσκευές τηλεοράσεως θα μπορούν να τις παρακολουθούν στο κανάλι 5".

14 χρόνια μετά σε μια αφιερωματική εκπομπή, ο Αλέξης Κωστάλας έλεγε: "Τότε φυσικά, δεν υπήρχαν έγχρωμα συνεργεία, όπως αυτό που γράφει την εκπομπή μας σήμερα. Δεν υπήρχαν μεγάλα πλατό, δεν υπήρχαν σίριαλ, show. Υπήρχε όμως μεγάλο μεράκι".

Δείτε το βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=CFYEoZFA8-A