Τουρκία: To καλοκαίρι ξεκινούν τα έργα για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 11:13

Τουρκία: To καλοκαίρι ξεκινούν τα έργα για τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης

Murat Tueremis /laif.

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε χθες ότι οι προκαταρκτικές εργασίες για τη νέα διώρυγα της Κωνσταντινούπολης έχουν ολοκληρωθεί, πως η δημοπράτηση θα ξεκινήσει σύντομα και οι πρώτες εργασίες θα γίνουν το καλοκαίρι. Η διώρυγα που θα συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο έργο και όχι μόνο λόγω του κόστους του, που υπολογίζεται στα 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

«Θα προχωρήσουμε είτε το θέλουν είτε όχι», είπε ο Ερντογάν, μιλώντας σε ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. «Η διώρυγα θα δώσει μια νέα ανάσα στην περιοχή». Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης, η αντιπολίτευση και πρόσφατα μια ομάδα πρώην ναυάρχων δηλώνουν αντίθετοι προς το έργο για μία σειρά λόγων, με πρώτη τη δυσμενή επίπτωση του έργου στον υδροφόρο ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης και δεύτερη την πιθανή ζημιά προς τα συμφέροντα της Τουρκίας που θα έχει μια αναθεώρηση της συνθήκης του Μοντρέ (η συνθήκη δίνει στην Τουρκία τον αποκλειστικό έλεγχο των στενών του Βοσπόρου αλλά δεν είναι σαφές αν θα συνεχίσει να ισχύει εφόσον η Τουρκία αποκτήσει και τον έλεγχο της παρακαμπτήριας διώρυγας). 

Εν τω μεταξύ, οι προστριβές της Αγκυρας με το Πεκίνο με αντικείμενο τη μουσουλμανική μειονότητα της Κίνας έλαβαν τη μορφή επίσημης διαμαρτυρίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρέσβη της Κίνας. Αιτία ήταν η ανάρτηση της πρεσβείας της Κίνας στο twitter, με την οποία το Πεκίνο επέκρινε τις τοποθετήσεις Τούρκων πολιτικών υπέρ των Ουιγούρων (μουσουλμάνων κατοίκων της κινεζικής επαρχίας Ξινγιάνγκ). «Η κινεζική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας από άτομα σε θέσεις εξουσίας», ανέφερε το tweet της κινεζικής πρεσβείας, το οποίο απευθυνόταν σε δύο πρόσωπα, την επικεφαλής του κόμματος ΙΥΙ Μεράλ Ακσενέρ και τον δήμαρχο της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς. Η Ακσενέρ και ο Γιαβάς είχαν τιμήσει την επέτειο εξέγερσης των Ουιγούρων, προ δεκαετιών. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι ενέργειες κάποιων Τούρκων πολιτικών ισοδυναμούν με υποκίνηση τρομοκρατίας.

kathimerini.gr




00 inkefalonia general ad 300X250