Βαρόνοι με...στολή: Στην ανακρίτρια 27 του κυκλώματος ναρκωτικών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2013 15:09

Βαρόνοι με...στολή:  Στην ανακρίτρια 27 του κυκλώματος ναρκωτικών

Στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν 27 από τους 29 συλληφθέντες που κατηγορούνται για συμμετοχή στο μεγάλο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε προ ημερών από τις αστυνομικές αρχές. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι οι τρεις αστυνομικοί -ένας αξιωματικός και δύο αρχιφύλακες- καθώς και οι δύο Αλβανοί υπήκοοι που φέρονται ως «ηγετικά» στελέχη του κυκλώματος.Στην ανακρίτρια 27 του κυκλώματος ναρκωτικών Ήδη απολογήθηκαν δύο άτομα -ένας άνδρας και μία γυναίκα- που αφέθηκαν ελεύθεροι με όρους, καθώς αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνέργεια στην υπόθεση.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει συνολικά 57 άτομα, ανάμεσα στους οποίους άλλους τέσσερις αστυνομικούς -δύο αξιωματικοί, ένας αρχιφύλακας κι ένας υπαρχιφύλακας- που κατηγορούνται κατά περίπτωση για συνέργεια σε παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών και παράβαση καθήκοντος, αλλά και πέντε έγκλειστους σε διάφορες φυλακές της χώρας. Από το σύνολο των κατηγορουμένων, οι 43 φέρονται ως ενεργά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 14 ως συνεργοί.

Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του 2011 και συνάντησε πολλά εμπόδια, ακριβώς λόγω της συμμετοχής αστυνομικών στο κύκλωμα και των μέτρων αντιπαρακολούθησης που λαμβάνονταν. Κάθε φορά που οι αστυνομικοί βρίσκονταν κοντά στην επέμβαση για την αυτόφωρη σύλληψη μελών του κυκλώματος, υπήρχε εσωτερική πληροφόρηση και η επιχείρηση μεταφοράς ματαιωνόταν.
Στην ανακρίτρια 27 του κυκλώματος ναρκωτικών

ΠΩΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΑΝ ΤΟΥΣ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ»
Στις συλλήψεις συμμετείχαν και οι... έμποροι!
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Α. Παζαρλή, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έρχονταν σε συμφωνίες με συγκεκριμένες αστυνομικές υπηρεσίες, δίνοντας πληροφορίες για άτομα που διακινούσαν ναρκωτικά, συμμετέχοντας μάλιστα και οι ίδιοι στις επιχειρήσεις για τη σύλληψή τους. Ως? ανταπόδοση έπαιρναν την κάλυψη της δικής τους παράνομης δραστηριότητας, αλλά και τις ψευδείς αναφορές των αστυνομικών, οι οποίοι κατονόμαζαν άλλα πρόσωπα ως πληροφοριοδότες τους, τις περισσότερες φορές έγκλειστους στις φυλακές. Ετσι γινόταν καταχρηστική εφαρμογή του άρθρου 27 του νόμου περί ναρκωτικών, που προβλέπει την ευεργετική αντιμετώπιση ατόμων που δίνουν πληροφορίες για την εξάρθρωση κυκλωμάτων.

Τα μέλη του κυκλώματος «πουλούσαν» αυτές τις υπηρεσίες στους ευεργετηθέντες, παίρνοντας είτε αμοιβή 10.000 ευρώ είτε ποσότητες ναρκωτικών. Ο κ. Παζαρλής απέφυγε να εκτιμήσει αν είχαν χρηματικό όφελος οι αστυνομικοί, οι οποίοι από την πλευρά τους πιστώνονταν την επιτυχία της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων. Ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν ο 33χρονος προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών στην Ασφάλεια Βόλου και δύο 49χρονοι αρχιφύλακες, που υπηρετούν ο πρώτος στη διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος στην Ασφάλεια Αγρινίου. Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και οι τρεις τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος τους η διενέργεια ΕΔΕ, όπως και σε βάρος των άλλων τεσσάρων αστυνομικών (δύο αξιωματικών, ενός αρχιφύλακα και ενός υπαρχιφύλακα), που κατηγορούνται οι τρεις για συνέργεια και ένας για παράβαση καθήκοντος.

Οι τέσσερις τελευταίοι μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες, και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου, «αναμένεται η τελική απόφαση για την περαιτέρω υπηρεσιακή τους κατάσταση, σε συνδυασμό με την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στον εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις και τους παρέπεμψε στον ανακριτή, από όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Τι κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ
Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα και τις εκατοντάδες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ προέκυψε ότι:

Ο 33χρονος προϊστάμενος της δίωξης ναρκωτικών Βόλου ήρθε σε προφορική συμφωνία με τους Αλβανούς «εγκεφάλους» της εγκληματικής οργάνωσης και σε αστυνομική επιχείρηση τον Σεπτέμβριο στην Παιανία, με τη συμμετοχή και των μεγαλεμπόρων, συνέλαβε έναν αλλοδαπό για κατοχή 2 κιλών και 739 γραμμαρίων ηρωίνης.

Ο αστυνομικός έκανε...δώρο σε έναν από τους «εγκεφάλους» 1 κιλό ηρωίνη από την κατασχεθείσα ποσότητα. Αρχικά του επέτρεψε να πάρει ένα δέμα του μισού κιλού, πριν προχωρήσει στην καταγραφή και κατάσχεση και στη συνέχεια αντικατέστησε άλλο ένα δέμα του μισού κιλού με ομοιόμορφη συσκευασία ίδιου βάρους!
Ο αξιωματικός, επίσης, παρείχε πληροφορίες στο κύκλωμα για τους αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων, με σκοπό την προστασία των μελών του από ενδεχόμενη αστυνομική παρακολούθηση.

Στο γραφείο του στην Ασφάλεια Βόλου κατασχέθηκαν 42 γραμμάρια ηρωίνης.
•Ο 49χρονος αρχιφύλακας της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι τον Μάρτιο διασφάλισε με τη φυσική του παρουσία τη μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών ενός από τα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης. Τον Απρίλιο παρείχε στους εμπόρους ουσιώδεις πληροφορίες για την υποβοήθηση της δράσης τους, ενώ συγκάλυπτε την εγκληματική δραστηριότητα του κυκλώματος. Στις 3 και στις 26 Μαρτίου γνώριζε για επιχειρήσεις μεταφοράς ναρκωτικών και? παρέλειψε να το αναφέρει στην υπηρεσία του.
•Ο 49χρονος αρχιφύλακας της Ασφάλειας Αγρινίου συνεργάστηκε με τους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση και συμμετείχε μαζί με αυτούς σε τρεις αστυνομικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών στο Ζεφύρι, στη Λάρισα και στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια έδωσε ψευδή ενημέρωση στις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, αναφέροντας άλλα άτομα ως πληροφοριοδότες.
Επίσης, σε τέσσερις περιπτώσεις έδωσε στα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος πληροφορίες για πιθανή παρακολούθησή τους, ενώ σε άγνωστο χρόνο έδωσε σε έναν από τους αρχηγούς φυσίγγια για το πυροβόλο όπλο που κατείχε.

Από τους άλλους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται:
Στη συνέχεια έδωσε ψευδείς πληροφορίες για τους πληροφοριοδότες του.
•Ανώτερος αξιωματικός της Ασφάλειας Αγρινίου έδωσε στις εισαγγελικές αρχές ψευδή ονόματα πληροφοριοδοτών για να τύχουν ευεργετική μεταχείριση.
•45χρονος αρχιφύλακας που υπηρετεί στα Γιαννιτσά ψευδόρκησε καταθέτοντας σε δικαστήριο ψευδή περιστατικά με σκοπό την αθώωση συγγενικού προσώπου ενός από τους «εγκεφάλους» της εγκληματικής οργάνωσης

•31 ετών υπαρχιφύλακας τμήματος Ασφάλειας της Θεσσαλονίκης, συνεργάστηκε με ένα από τα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος και συμμετείχαν από κοινού σε επιχείρηση στο Κιλκίς για τη σύλληψη αλλοδαπού και την κατάσχεση 2,5 κιλών ηρωίνης.
•Ανάλογος ρόλος αποδίδεται και σε αξιωματικό της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Στην ανακρίτρια 27 του κυκλώματος ναρκωτικών



00 inkefalonia general ad 300X250