Άνοιγμα Σχολείων: Μάσκες υποχρεωτικά από Νηπιαγωγείο μέχρι Γ’ Λυκείου -Τι θα γίνει με απουσίες

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 12:09

Άνοιγμα Σχολείων: Μάσκες υποχρεωτικά από Νηπιαγωγείο μέχρι Γ’ Λυκείου -Τι θα γίνει με απουσίες

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για το Νηπιαγωγείο και τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού η χρήση μάσκας θα έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη σημερινή διαδικτυακή συνεδρίαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες σημειώνοντας ότι η εισήγηση των ειδικών για μάσκες από τα νηπιαγωγεία γίνεται αποδεκτή.

Συγκεκριμένα η κ. Κεραμέως ανέφερε στον Alpha ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί οι μαθητές να φοράνε μάσκα από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σε εκείνο το σημείο η υπουργός ρωτήθηκε αν η συγκεκριμένη εισήγηση γίνεται αποδεκτή, απαντώντας: «Την αποδεχόμαστε», αλλά σημείωσε πως όλες οι ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων θα γίνουν τη Δευτέρα.

Όσον αφορά τα Πανεπιστήμια :

Α. Δια ζώσης μαθήματα θα γίνονται τα κλινικά και εργαστηριακά μαθήματα καθώς και όποιος άλλο μάθημα έχει μικρό ακροατήριο μέχρι 50 φοιτητές.

Β. Εξ αποστάσεως θα γίνονται τα μαθήματα με μεγάλος ακροατήριο, άνω των 50 φοιτητών.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα απόφαση του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Υγείας Βασίλη Διγαλάκη και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, που δημοσιεύθηκε αργά το βράδυ σε ΦΕΚ, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας «τόσο για τους φοιτητές, όσο και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό καθ΄ όλη τη διάρκεια της εξέτασης και για όλες τις μορφές των διά ζώσης εξετάσεων (γραπτές και προφορικές)». Παράλληλα προβλέπεται ότι «η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική και στους ανοικτούς και κλειστούς κοινόχρηστους χώρους των Α.Ε.Ι. λόγω του υψηλού συγχρωτισμού των φοιτητών, καθώς και στους κοινόχρηστους χώρους των εστιών.

Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση οριστικοποιήθηκαν οι ακόλουθες αποφάσεις:

Με γνωμάτευση γιατρού θα δικαιολογούνται οι απουσίες των μαθητών σε τρεις περιπτώσεις:

  • Όταν ο μαθητής ανήκει σε ευπαθείς ομάδες
  • Όταν ο ίδιος ο μαθητής νοσεί
  • Όταν νοσεί μέλος της οικογένειας του μαθητή που κατοικεί στο ίδιο σπίτι.

Οταν υπάρχει ένα κρούσμα σε σχολείο θα αναστέλλεται η λειτουργία τμήματος ή ολόκληρου το σχολείου και ταυτόχρονα θα αρχίζει εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων σε πλήρη σύνθεση (δηλαδή με όλους τους μαθητές), στις 7 Σεπτεμβρίου.

Η θέσπιση διαφορετικών διαλειμμάτων των μαθητών. Ο διαχωρισμός θα γίνεται με κριτήριο την ηλικία των μαθητών.

Τα σχολεία θα κλείνουν μόνο τοπικά σε επίπεδο, χωριού, πόλης ή Νομού, όταν υπάρχει έξαρση κρουσμάτων Κορωνοιού, και για όσες ημέρες κρίνει ο ΕΟΔΥ.

Όταν υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε σχολείο, να λαμβάνονται μέτρα μόνο γι αυτό.

Θα γίνεται καθαρισμός των σχολείων κατά τη διάρκεια λειτουργίας του και μετά το πέρας λειτουργίας και με ευθύνη των Δήμων τα σχολεία θα προμηθευθούν με αντισηπτικά.

Να γίνει ειδική ενημέρωση προφορική και έντυπη των μαθητών για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Τη Δευτέρα το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε Συνέντευξη Τύπου θα εξειδικεύσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα.

aftodioikisi.gr