O όμιλος OTE εισέρχεται στην ηλεκτρονική τραπεζική

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 22:15

O όμιλος OTE εισέρχεται στην ηλεκτρονική τραπεζική

Μέσα στο 2020 αναμένεται η παροχή των πρώτων υπηρεσιών προς το κοινό από την COSMOTE Payments, την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών που έχει δημιουργήσει ο ΟΤΕ.

Η εταιρεία, 100% θυγατρική της ΟΤΕ ΑΕ, έχει ήδη αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (ΙΗΧ). Η απόφαση (με αριθμό 364/3/9.7.2020) της ΤτΕ για τη «χορήγηση άδειας λειτουργίας Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος στην εταιρεία «COSMOTE PAYMENTS – ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ» βάσει του ν. 4021/2011 και του ν. 4537/2018” δημοσιοποιήθηκε στις 21/7 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η εταιρεία υπέβαλλε στην Τράπεζα της Ελλάδος αίτημα για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ιδρύματος ηλεκτρονικού χρήματος το Δεκέμβριο του 2019. Το διάστημα που μεσολάβησε απαιτήθηκε για να καλυφθούν πρόσθετα στοιχεία και διευκρινήσεις που ζητήθηκαν από την ΤτΕ, με την τελευταία υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων να γίνεται στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, πραγματοποιούνταν διαρκώς δοκιμές για τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης ανοίγει ο δρόμος για την COSMOTE Payments ώστε να παρέχει μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως τοποθετήσεις και αναλήψεις μετρητών σε λογαριασμό πληρωμών, την εκτέλεση πράξεων πληρωμής, έκδοση, διανομή και εξαργύρωση ηλεκτρονικού χρήματος και άλλες υπηρεσίες πληρωμών. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποτελεί το δίκτυο καταστημάτων της ΟΤΕ (Γερμανός, Cosmote) που σήμερα αριθμεί 400 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα καταστήματα αυτά θα πιστοποιηθούν ως αντιπρόσωποι της COSMOTE Payments, αποτελώντας στην ουσία, σημεία φυσικής εξυπηρέτησης των πελατών του ΙΗΧ το οποίο θα προσφέρει υπηρεσίες τόσο μέσω φυσικών σημείων παρουσίας όσο και πλήρως ηλεκτρονικά και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμπορίας προϊόντων του Ομίλου ΟΤΕ (Gateway)

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθούν συνέργειες και μέσω της εφαρμογής COSMOTE APP που σήμερα έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες.

Σημειώνεται πως στην ελληνική αγορά ήδη τρεις όμιλοι διαθέτουν άδεια Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος (ΙΗΧ), ο ΟΠΑΠ μέσω της Tora Wallet, η Viva με το Viva Wallet και πλέον ο Όμιλος ΟΤΕ με τη COSMOTE Payments.

Οι νέες δραστηριότητες

Στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει η διοίκηση Τσαμάζ, ο ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ως βασικό στόχο τη διεύρυνση των πηγών εσόδων του Ομίλου (New Revenues Stream).

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο σχεδιασμός υπό την ονομασία «Future Telco” το οποίο περιλαμβάνει τον μετασχηματισμό των βασικών δραστηριοτήτων του ΟΤΕ που έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, ήτοι τους τεχνικούς πεδίου, την εξυπηρέτηση πελατών και τα καταστήματα λιανικής. Για τις τρεις αυτές δραστηριότητες θα δημιουργηθούν τρεις ξεχωριστές θυγατρικές εταιρείες. Ήδη το Δ.Σ. έχει δώσει το πράσινο φως για τον εταιρικού μετασχηματισμό, αποφασίζοντας την έναρξη διαδικασίας απόσχισης των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών (Customer Service), Καταστημάτων (Shops) και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου (Technical Field Operations), οι οποίοι και θα απορροφηθούν από εταιρείες του Ομίλου

Παράλληλα, εκτός από τις τρεις αυτές θυγατρικές, ήδη έχει αναπτυχθεί και θα συνεχίσει να ενισχύεται η δραστηριότητα του Ομίλου και σε άλλες. Εκτός από το e-payments και το e-betting, με τις αντίστοιχες πλατφόρμες, ήδη ο ΟΤΕ διαθέτει το COSMOTE Insurance, την ψηφιακή πλατφόρμα σύγκρισης και αγοράς ασφαλειών, ενώ έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του στην αγορά του online delivery (ΒΟΧ).

Πηγή-www.capital.gr




00 inkefalonia general ad 300X250