“Πρεμιέρα”… τουρισμού με λύρες, “αψίδες” και χιλιάδες τεστ – Που και πως θα γίνονται

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 10:19

“Πρεμιέρα”… τουρισμού με λύρες, “αψίδες” και χιλιάδες τεστ – Που και πως θα γίνονται

 Με τραγούδια και… “αψίδα” νερού έφτασε στην Κρήτη η πρώτη διεθνής πτήση με 167 επιβάτες. Οι 20 υποβλήθηκαν σε τεστ. Όλα όσα ισχύουν για την… πρεμιέρα του τουρισμού και τις διεθνείς πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Η πρώτη μέρα του Ιουλίου έχει τη δική της σημασία για την Ελλάδα και κυρίως για τον τουρισμό της. Γιατί ανοίγουν για τις διεθνείς πτήσεις και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Οι τουρίστες που θα φτάνουν στην Ελλάδα για τις διακοπές του, θα υποβάλλονται σε τεστ. Και θα γίνουν πολλά τεστ. Χιλιάδες.

Η Ελλάδα επιχειρεί το “άνοιγμα” του τουρισμού, αφού από σήμερα (01.07.2020) ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια για τις διεθνείς πτήσεις, γνωρίζοντας πως τα κρούσματα πιθανόν να αυξηθούν αλλά έχοντας αναπτύξει τρόπους για να ελέγχει τους ταξιδιώτες ώστε να περιορίσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, τα νέα κρούσματα.

Οι διεθνείς πτήσεις που θα φτάσουν σήμερα είναι οι λιγότερες των τελευταίων δεκαετιών. Οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής έπαιξαν το ρόλο τους για το πόσες αφίσεις θα έχουμε σήμερα. Από τις 150 πτήσεις που αναμένονταν μόνο σήμερα, θα γίνουν 104 στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Χανίων, Μυκόνου, Ρόδοτ, Κω, Σαντορίνη, Κέρκυρας, Ακτίου, Σκιάθου, Καβάλαυ, Κεφαλονιάυ, Ζακύνθου, Μυτιλήνης και Σάμου.

Με λύρες η υποδοχή στην Κρήτη

Με λύρες και αψίδα νερού υποδέχτηκαν στην Κρήτη την πρώτη πτήση που έφτασε στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου νωρίς το πρωί της Τετάρτης (01.07.2020).

Οι πρώτοι τουρίστες που έφτασαν στο νησί ήταν από την Τσεχία κι έκαναν… ποδαρικό. 167 επιβάτες είχε το αεροπλάνο που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου στις 07:30. Ο… αλγόριθμος έδειξε ότι στα τεστ έπρεπε να υποβληθούν 20 επιβάτες και ο έλεγχος έγινε χωρίς προβλήματα όπως είπε στο Ράδιο Κρήτη ο αερολιμενάρχης Γιώργος Πλιάκας. Με βάσει το πρωτόκολλο, οι 20 τουρίστες στους οποίους έγινε τεστ πρέπει να μείνουν σε “καραντίνα” στο ξενοδοχείο τους για 24 ώρες, εως ότου βγουν τα αποτελέσματα.

Στις 08.10 προσγειώθηκε πτήση της TUI από το Αμβούργο μεταφέροντας 182 τουρίστες, ενώ συνολικά σήμερα στο “Νίκος Καζαντζάκης” αναμένονται 35 πτήσεις από Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία και Ολλανδία.

Οι έλεγχοι στις πτήσεις

Τα σύνορα παραμένουν κλειστά για τις 14 χώρες που έβαλε (πρότεινε βασικά, με την Ελλάδα να συμμορφώνεται) στη λίστα της η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (ειδικά η περίπτωση της Κίνας θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας). Επίσης, η Ελλάδα έβγαλε ΝΟΤΑΜ με τις οποίες παρατείνεται μέχρι 15 Ιουλίου η απαγόρευση πτήσεων από και προς Βρετανία, Σουηδία, Τουρκία.

Όλοι οι ταξιδιώτες με προορισμό την Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι 48 ώρες πριν το ταξίδι τους να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φόρμα Passenger Locator Form, η οποία είναι διαθέσιμη στο app Visit Greece και στην ιστοσελίδα travel.gov.gr.

 kriti aerodromio1

Για την προάσπιση της υγείας όλων, Έλληνες ιατροί και μηχανικοί ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου oi επισκέπτες θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους. Οι επισκέπτες αυτοί θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα δουλεύουν 20 άτομα ανά βάρδια και όλο το 24ωρο για τους στοχευμένους ελέγχους.

Ο αριθμός των τεστ, η δυναμικότητα των εργαστηρίων και βαθμός επισκεψιμότητας έχουν προστεθεί στον αλγόριθμο, ο οποίος έχει αναδείξει συγκεκριμένο αριθμό τεστ σε κάθε πύλη εισόδου. Στα 27 αεροδρόμια που ανοίγουν από 1η Ιουλίου θα γίνουν συνολικά 5.634 τεστ σε μία μέρα.

Συγκεκριμένα θα γίνουν:

1.200 στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στην Αθήνα
500 στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” στη Θεσσαλονίκη
825 στο Ηράκλειο
605 στη Ρόδο
400 στην Κέρκυρα
309 στην Κω
275 στα Χανιά
250 στη Ζάκυνθο
150 στη Μύκονο
150 στη Σαντορίνη
100 στην Κεφαλονιά
100 στο Άκτιο
60 στη Λέσβο
60 στη Σκιάθο

Από 50 τεστ θα γίνουν στα υπόλοιπα 13 μικρότερα αεροδρόμια, δηλαδή σε αυτά της Καβάλας, της Καλαμάτας, της Καρπάθου, της Πάρου, της Σάμου, του Αράξου, της Σκύρου, της Χίου, της Λήμνου, των Κυθήρων, της Αγχιάλου, της Σητείας και των Ιωαννίνων.

Στους μεθοριακούς σταθμούς έχει προγραμματιστεί να γίνουν 1.652 τεστ σε μια μέρα

1.029 στον Προμαχώνα
571 στους Ευζώνους
52 στις Καστανιές

Στα λιμάνια έχει προγραμματιστεί να γίνουν 4.137 τεστ σε μια μέρα

1.490 στο λιμάνι του Πειραιά
309 στο λιμάνι της Πάτρας
117 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
1.060 στο λιμάνι της Κέρκυρας
612 στο λιμάνι της Ρόδου
504 στο λιμάνι του Κατάκολου
45 στο λιμάνι του Βόλου

Πώς και για ποιούς ανοίγει ο τουρισμός

Συνεχίζεται κανονικά η δυνατότητα εισόδου στην Ελλάδα για όλους τους μονίμους κατοίκους της «ΕΕ+» (Η «περιοχή Ε.Ε.+» περιλαμβάνει τις χώρες Schengen (συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου και Ρουμανίας), τις συνδεδεμένες στο Schengen χώρες (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν), καθώς και την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Εξακολουθεί, επίσης, να ισχύει η δυνατότητα εισόδου για όσους πολίτες τρίτων χωρών έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, καθώς και οι λοιπές εξαιρέσεις για πολίτες τρίτων χωρών (μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, εργαζόμενοι και ερευνητές στον χώρο της υγείας, πρόσωπα που φροντίζουν ηλικιωμένους, εργαζόμενοι στα σύνορα, εποχικά εργαζόμενοι στον τομέα της γεωργίας, προσωπικό απασχολούμενο στον τομέα των μεταφορών – συμπεριλαμβανομένων των ναυτικών, διπλωματικό προσωπικό, προσωπικό διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Επιβάτες σε διαμετακόμιση, επιβάτες που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, σπουδαστές, εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης αν η απασχόλησή τους είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και η εργασία τους δεν μπορεί να αναβληθεί ή να εκτελεστεί εξ αποστάσεως).

Εξυπακούεται ότι οι Έλληνες ομογενείς που διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο ή Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενών (ΕΔΤΟ) είναι πάντα καλοδεχούμενοι από όπου και εάν προέρχονται.

Η Ελλάδα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή σύσταση, επεκτείνει τη δυνατότητα εισόδου στη χώρα και για τους μονίμους κατοίκους των εξής τρίτων χωρών (η λίστα θα ανανεώνεται ανά δεκαπενθήμερο): Αλγερία, Αυστραλία, Γεωργία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Κορέα, Ρουάντα, Σερβία, Ουρουγουάη, Ταϋλάνδη, Τυνησία, Κίνα (ειδικά η περίπτωση της Κίνας θα εξεταστεί επί τη βάσει της αμοιβαιότητας).

Προκειμένου να αποδείξουν τον τόπο κατοικίας τους οι πολίτες τρίτων χωρών δύνανται να προσκομίζουν την άδεια παραμονής τους, την άδεια εργασίας τους, την ταυτότητά τους, εφόσον αναγράφει τον τόπο διαμονής και/ή την άδεια οδήγησης ή άλλα έγγραφα.

Στα σύνορα με τη Βουλγαρία, η είσοδος στους επισκέπτες επιτρέπεται μόνο από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα. Από τα υπόλοιπα σημεία εισόδου επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Στα σύνορα με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία επιτρέπονται μόνο οι διελεύσεις για ουσιώδεις λόγους.

Σε ό,τι αφορά στα λιμάνια είναι ανοικτές οι θαλάσσιες πύλες εισόδου στην Πάτρα και στην Ηγουμενίτσα.

 Πηγή: Newsit.gr 


Ετικέτες: