Δάνεια εκτός τραπεζών έως 25.000€ σε μικροεπιχειρηματίες

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 13:49

Δάνεια εκτός τραπεζών έως 25.000€ σε μικροεπιχειρηματίες

Το σχέδιο νόµου του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης για ενίσχυση της ρευστότητας


Σε δηµόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες µέχρι τις 23 Ιανουαρίου το σχέδιο νόµου του υπουργείου Οικονοµίας και Ανάπτυξης το οποίο αφορά στη χορήγηση µικροχρηµατοδοτήσεων.

Μέσω του νέου νόµου θα χορηγούνται επιχειρηµατικές µικροχρηµατοδοτήσεις ύψους έως 25.000 ευρώ, είτε για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών τους είτε ως κεφάλαιο κίνησης.

Ακόµη, θα µπορούν να δίνονται προϊόντα χρηµατοδοτικής µίσθωσης έως 25.000 ευρώ για την απόκτηση εξοπλισµού ή αυτοτελείς εγγυήσεις έως το όριο των 25.000 ευρώ, οι οποίες δεν µπορεί να χρησιµοποιηθούν για τη λήψη δανείων από άλλα χρηµατοδοτικά ιδρύµατα.

Δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής είναι οι ακόλουθοι:

-πολύ µικρές οντότητες,
-φυσικά πρόσωπα για τη σύσταση πολύ µικρών οντοτήτων,
-ελεύθεροι επαγγελµατίες ή αυτοαπασχολούµενοι,
-φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονοµίας.

Κάθε δικαιούχος µπορεί να λαµβάνει από ένα ή περισσότερα ιδρύµατα µικροχρηµατοδοτήσεων µικροχρηµατοδότηση σε ποσό που προστίθεται στο υπόλοιπο, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της αρχικής και της νέας µικροχρηµατοδότησης, ανεξαρτήτως του ιδρύµατος χορήγησης, δεν υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ. Το ίδρυµα µικροχρηµατοδοτήσεων µπορεί να απαιτεί την ύπαρξη τριτεγγυητή πριν από τη χορήγηση επιχειρηµατικής µικροχρηµατοδότησης.

Η ελάχιστη διάρκεια αποπληρωµής της χορηγηθείσας µικροχρηµατοδότησης είναι δώδεκα µήνες, ενώ η µέγιστη δεν µπορεί να υπερβαίνει τα δέκα έτη. Ακόµη, ο νόµος προβλέπει τη χορήγηση προσωπικών µικροχρηµατοδοτήσεων.

Αδεια για σύσταση ιδρύµατος µικροχρηµατοδότησης µπορούν να λάβουν τράπεζες και επιµελητήρια, αλλά όχι ενεχυροδανειστήρια

Ως τέτοιες νοούνται προσωπικές πιστώσεις τακτής λήξης για:

-εκπαιδευτικούς σκοπούς έως 10.000 ευρώ,

-την ενίσχυση δηµόσιων πολιτικών ή µε σκοπό την κοινωνική και οικονοµική ένταξη ευάλωτων κοινωνικά οµάδων έως το ποσό των 25.000 ευρώ, που αφορούν ιδίως την αντιµετώπιση των ακόλουθων καταστάσεων:
α) ανεργία,

β) αναστολή ή µείωση του χρόνου εργασίας για λόγους που δεν οφείλονται στη δική τους βούληση.

Συµβουλευτικές υπηρεσίες

Εκτός από χρηµατοδότηση, τα ιδρύµατα µικροχρηµατοδοτήσεων οφείλουν να παρέχουν συµβουλευτικές υπηρεσίες επιχειρηµατικής εκπαίδευσης και καθοδήγησης για όλες τις επιχειρηµατικές µικροχρηµατοδοτήσεις στους δικαιούχους τους.

Στις συµβουλευτικές υπηρεσίες περιλαµβάνονται:

Επιχειρηµατική εκπαίδευση στις τεχνικές διαχείρισης των επιχειρήσεων, όσον αφορά τη λογιστική διαχείριση, τη δηµοσιονοµική διαχείριση, τη διαχείριση προσωπικού.
Στήριξη για την επίλυση νοµικών, φορολογικών και διοικητικών προβληµάτων και ενηµέρωση για τις σχετικές υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά.
Στήριξη για τον ορισµό της πορείας ένταξης στην αγορά εργασίας.
Υποστήριξη για τον εντοπισµό και τη διάγνωση της πιθανής κρισιµότητας της υλοποίησης του χρηµατοδοτούµενου έργου

Υποχρέωση διαφάνειας στους όρους συναλλαγών.

Τα ιδρύµατα µικροχρηµατοδοτήσεων συνάπτουν σύµβαση µε τους δικαιούχους, στην οποία -µεταξύ άλλων- περιγράφονται οι όροι δανειοδότησης, και ειδικότερα:
το επιτόκιο της µικροχρηµατοδότησης, επισηµαίνοντας αν πρόκειται για σταθερό ή κυµαινόµενο ή συνδυασµό και των δύο, καθώς και πληροφορίες για τυχόν επιβαρύνσεις που περιλαµβάνονται στο συνολικό κόστος της πίστωσης για τον καταναλωτή,
το συνολικό κόστος της µικροχρηµατοδότησης,
η διάρκεια αποπληρωµής της µικροχρηµατοδότησης,
ο αριθµός και το ποσό των δόσεων,
το περιεχόµενο των συµβουλευτικών υπηρεσιών, και το κόστος αυτών,
η διαδικασία είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών,
το δικαίωµα καταγγελίας,
η διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών
Σηµειώνεται ότι ο δικαιούχος έχει το δικαίωµα υπαναχώρησης εντός 14 ηµερών από την υπογραφή της σύµβασης, ανεξαρτήτως του αν στο διάστηµα αυτό έχει ήδη γίνει εκταµίευση του δανείου. Στην τελευταία περίπτωση, το ποσό επιστρέφεται άτοκα στο ακέραιο εφάπαξ, ταυτόχρονα µε τη δήλωση υπαναχώρησης, αλλά ο δανειολήπτης επιβαρύνεται µε το αντίστοιχο διαχειριστικό κόστος.

Σε περίπτωση µη εξυπηρετούµενης οφειλής, το ίδρυµα µικροχρηµατοδότησης εφαρµόζει τις διαδικασίες που προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας για τη διαχείριση των µη εξυπηρετούµενων ιδιωτικών οφειλών.

Αδεια για σύσταση ιδρύµατος µικροχρηµατοδότησης µπορούν να λάβουν τράπεζες, φορείς, επιµελητήρια, οργανώσεις κ.ο.κ.

Σε καµία περίπτωση ίδρυµα μικροχρηµατοδότησης δεν µπορούν να συστήσουν τα ενεχυροδανειστήρια. Για τη χορήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος άδειας λειτουργίας απαιτείται η κάλυψη αρχικού κεφαλαίου ίσου τουλάχιστον µε το ποσό των 200.000 ευρώ. Τα ιδρύµατα υποχρεούνται να διατηρούν το ως άνω αρχικό κεφάλαιο σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους.

ethnos.gr




00 inkefalonia general ad 300X250