Φιλόδοξο ελληνογερμανικό σχέδιο για θαλάσσια πλωτή αιολική ενέργεια στην Πελοπόννησο

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 11:55

Φιλόδοξο ελληνογερμανικό σχέδιο για θαλάσσια πλωτή αιολική ενέργεια στην Πελοπόννησο

Ξεκινάει στην Πελοπόννησο ένα ενεργειακό σχέδιο για την θαλάσσια πλωτή αιολική ενέργεια σε συνεργασία με την κυματική ενέργεια που πιθανώς να εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι των αναγκών για ενέργεια τόσο της περιφέρειας όσο και της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.

Η συνεργασία για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, αποδίδει καρπούς, ενώ προσελκύει όλο και περισσότερους ενδιαφερομένους.

Η ατζέντα του πρόσφατου τετραήμερου ταξιδιού του εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ σε θέματα ελληνογερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο δήμων και περιφερειών, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ στην Ελλάδα, ήταν γεμάτη συναντήσεις με δημάρχους και περιφερειάρχες σε Ρόδο, Αθήνα, Τρίπολη, Πάτρα και Κέρκυρα.

Ο κ. Φούχτελ δεν διαθέτει κονδύλια, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό, που αντέχει στο χρόνο: τεχνογνωσία, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα και να υλοποιηθεί μια νέα μέθοδος.
Σε αυτούς που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτή την νέα μορφή συνεργασίας ανήκει πχ. ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Παρότι αυτός και δήμαρχοι τις περιφέρειας συναντήθηκαν για πρώτη φορά με τον κ. Φούχτελ σε κοινή διάσκεψη στην Τρίπολη, τα θέματα συνεργασίας που παρουσιάστηκαν στην γερμανική πλευρά ήταν πολύ συγκεκριμένα.

Ο κ. Τατούλης ανέπτυξε ένα ενεργειακό σχέδιο "...για την θαλάσσια πλωτή αιολική ενέργεια σε συνεργασία με την κυματική ενέργεια. Είναι ένας νέος τομέας που πιθανώς μελλοντικά να εξασφαλίσει ένα μεγάλο κομμάτι των αναγκών για ενέργεια τόσο της περιφέρειας όσο και της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα."

Συνεργασία Πελοποννήσου - NRW

Εταίρος της Πελοποννήσου στην Γερμανία είναι το ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας (NRW), το οποίο δεν απέστειλε μόνον τον εκπρόσωπο του πρωθυπουργικού γραφείου αλλά και τον μελλοντικό συντονιστή από γερμανικής πλευράς αυτής της διαπεριφερειακής συνεργασίας.
Ο Χουάν Καμόνα-Σνάιντερ που είναι στέλεχος της εταιρείας παροχής συμβουλών Zenith, η οποία εν μέρει ανήκει στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, εκτιμά θετικά τα σχέδια των ελλήνων εταίρων του:
"Αυτά που ακούσαμε σήμερα είναι -με την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί χρηματοδότηση-και σκόπιμα και πραγματοποιήσιμα.
Ο δικός μου ρόλος ως συντονίστριας είναι να βρω στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τους σωστούς θεσμικούς εταίρους και να τους πείσω να συμμετέχουν στον σχεδιασμό των συγκεκριμένων προγραμμάτων και αργότερα στην υλοποίηση τους."

Ο κ. Καμόνα-Σνάιντερ δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι αυτοί οι εταίροι θα βρεθούν επειδή το όλο εγχείρημα της συνεργασίας στηρίζεται από την ίδια την πρωθυπουργό του κρατιδίου Χανελόρε Κραφτ.

Πρότζεκτ και στους Παξούς

Αυτό που διαπιστώνει όμως κάποιος που παρακολουθεί αυτές τις επαφές από κοντά είναι ότι το γερμανικό ενδιαφέρον για συνεργασία είναι δεδομένο, από τη στιγμή που κάποιος έλληνας δήμαρχος έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο.
Όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Μπογδάνος, ο οποίος στην ελληνογερμανική συνάντηση στην Κέρκυρα παρουσίασε τρία σχέδια.
Ένα από αυτά αφορούσε την προσβασιμότητα παραθεριστών με ειδικές ανάγκες στους δημόσιους χώρους.
Η αντιδήμαρχος της δυτικογερμανικής πόλης Ιζερλόν, Κάτριν Μπρένερ, του πρότεινε να στείλει δύο ειδικούς για αυτά τα θέματα, μια αρχιτέκτονα και έναν επιστήμονα από το πανεπιστήμιο της περιοχής της:
"Θα επιδιώξουμε να βρούμε λύσεις. Αυτό δεν κοστίζει πολλά χρήματα.
Εμείς αναλαμβάνουμε τα έξοδα μετακίνησης, οι Παξοί τη διαμονή. Και αν πραγματοποιηθεί κάτι απ΄ όλη αυτήν την προσπάθεια στους Παξούς, έστω και μια ιδέα, τότε άξιζε τον κόπο. "

Έναρξη πιλοτικής φάσης

Αυτός ο τρόπος κατανομής εξόδων των ειδικών που θα έρθουν από την Γερμανία έχει συμφωνηθεί επίσημα ανάμεσα στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας οι οποίοι θα συνεργαστούν με τους δήμους της περιφέρειας της Βάδης Βυρτεμβέργης.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης τους τομείς συνεργασίας που αφορούν όλα τα πεδία δραστηριοποίησης της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και την σύσταση ενός κοινού συντονιστικού γραφείου που θα λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βάδης-Βυρτεμβέργης Ρόγκερ Κέλε τονίζει:
"Από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο ξεκινάμε με την πιλοτική φάση κατά την οποία θα αποδείξουμε ότι μια τέτοια συνεργασία ανταλλαγής τεχνογνωσίας είναι εφικτή. Αυτό σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να έχουμε και αποτελέσματα."

Πρότυπο συνεργασίας

Ο κ. Κέλε διαβεβαίωσε ότι είτε ζητηθούν 50 είτε 100 ειδικοί, το ελληνικό αίτημα θα ικανοποιηθεί. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο της Ένωσης Δήμων Γερμανίας, της οποίας είναι αντιπρόεδρος, ήταν άκρως θετική.

Αυτή η ραγδαία εμβάθυνση της συνεργασίας, που ξεκίνησε ουσιαστικά τον φετινό Απρίλιο, οδηγεί τον Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ στο συμπέρασμα ότι δημιουργείται ένα μοντέλο, που θα αποτελέσει πρότυπο συνεργασίας για όλη την Ευρώπη.

"Η Ελλάδα θα διαδραματίσει πανευρωπαϊκά πρωτοποριακό ρόλο αναφορικά με τη συνεργασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Μιας συνεργασίας που κρύβει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες απ΄ ότι πιστεύαμε πριν ένα χρόνο."

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι συνομιλητής του κ. Φούχτελ στην Ελλάδα ορίστηκε από τον έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Deutsche Welle




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ