Ένα χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι: «Πρέπει να θυμόμαστε» δηλώνει ο Ολαντ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016 06:06

Ένα χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι: «Πρέπει να θυμόμαστε» δηλώνει ο Ολαντ

Μετά τη σιγή ενός λεπτού στο Σταντ ντε Φρανς χθες βράδυ, η φωνή του Στινγκ θα ακουστεί σήμερα στο Μπατακλάν.

Ενα χρόνο μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, η αίθουσα συναυλιών θα ξαναζήσει και θα θυμηθεί με μουσική τους 90 νεκρούς της, θύματα της τζιχαντιστικής τρέλας.

Οι επιθέσεις αρχικά έπληξαν την περιοχή γύρω από το Σταντ ντε Φρανς, κοντά στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Γαλλίας-Γερμανίας και στη συνέχεια συγκλόνισαν το Παρίσι, βράδυ Παρασκευής με το Μπατακλάν να είναι γεμάτο θεατές και τους υπαίθριους χώρους των έξι καφέ και εστιατορίων να σφύζουν από ζωή. 

Τελικός απολογισμός: 
130 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες, στο πλαίσιο μιας σφαγής την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ένα χρόνο μετά, οι τελετές μνήμης των δραματικών αυτών ωρών άρχισαν στο ίδιο σημείο, στο Στάδιο της Γαλλίας, χθες βράδυ. 
Το στάδιο του Σεν-Ντενί και οι περίπου 80.000 θεατές του τήρησαν ενός λεπτού σιγή, πριν αρχίσει ο αγώνας μεταξύ Γαλλίας και Σουηδίας στο πλαίσιο των αναμετρήσεων για το Μουντιάλ του 2018.

Πριν από ένα χρόνο, ο πρώτος νεκρός, ο Πορτογάλος Μανουέλ Ντίας, ένας 63χρονος οδηγός λεωφορείου που είχε μεταφέρει οπαδούς κειτόταν στο έδαφος έξω από το στάδιο, μερικά μέτρα από τη μάντρα του, μόλις οι τρεις καμικάζι ανατίναξαν τις ζώνες γεμάτες εκρηκτικά που φορούσαν.
Στη συνέχεια, 129 ακόμη άνθρωποι μέσα στο Παρίσι χάθηκαν, κάθονταν σε υπαίθριους χώρους των μπαρ και κυρίως στο Μπατακλάν, όπου έδινε συναυλία το αμερικανικό ροκ συγκρότημα Eagles of Death Metal.
 
 

Ολάντ: «Πρέπει να θυμόμαστε»

«Πρέπει να θυμόμαστε: 130 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Αρχικά για τη μνήμη τους αλλά και για όλους αυτούς που επέζησαν, για τους οποίους οφείλουμε αυτή την πράξη μνήμης αλλά και εμψύχωσης, υποστήριξης, αλληλεγγύης», δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πριν αρχίσει ο ποδοσφαιρικός αγώνας.

Δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων, ο Φρανσουά Ολάντ, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και ο δήμαρχος του Σεν-Ντενί Ντιντιέ Παγιάρ θα μεταβούν αύριο σε κάθε σημείο που επλήγη από τις επιθέσεις: στο Stade de France, έπειτα στα καφέ και στα ρεστοράν le Carillon, le Petit Cambodge, la Bonne Bière, le Cosa Nostra, le Comptoir Voltaire και la Belle équipe. Τέλος στο Bataclan.

Ανήμερα, 13 Νοεμβρίου, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια πλακών στη μνήμη των νεκρών, με τα ονόματα των θυμάτων.

Ο Στινγκ ανοίγει και πάλι το Μπατακλάν 

Παράλληλα, το Μπατακλάν που ξαναφτιάχτηκε εξ ολοκλήρου θα ανοίξει απόψε με συναυλία του Στινγκ. 

Ο πρώην αρχηγός των Police αναμένεται στη σκηνή γύρω στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδας) για μια συναυλία μιας ώρας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μιλήσει για λίγο στα γαλλικά.

Χίλια εισιτήρια, η διάθεση των οποίων άρχισε την Τρίτη, πουλήθηκαν μέσα σε μισή ώρα. Κάποια εισιτήρια για τις τελευταίες θέσεις πουλήθηκαν χθες. 
Η αίθουσα, μέγιστης χωρητικότητας 1.497 ατόμων, θα είναι γεμάτη, με πολλούς προσκεκλημένους --κυρίως τις οικογένειες των θυμάτων και ελάχιστους επίσημους.
 
Μπαλόνια και κεριά

Θέατρο που εγκαινιάστηκε το 1865, το Μπατακλάν θα "κάνει τον μεγαλύτερο δυνατόν θόρυβο" στο Παρίσι, σύμφωνα με δήλωση του Ζερόμ Λανγκλέ, της εταιρίας Lagardère Live Entertainment, ιδιοκτήτριας της θρυλικής παρισινής αίθουσας. 
«Ένα χρόνο μετά τις επιθέσεις, η Γαλλία και όλος ο κόσμος θα δουν το Μπατακλάν να ξαναζεί».

Ο ουρανός θα γεμίσει μπαλόνια το βράδυ, όπως έχει προγραμματίσει η οργάνωση Life for Paris. 
Επίσης, φανάρια, «σύμβολα της ελπίδας και της ζωής» θα αφεθούν πάνω στο κανάλι Σεν-Μαρτέν, πολύ κοντά στους υπαίθριους χώρους όπου έγιναν οι επιθέσεις. 

Η οργάνωση των θυμάτων "13η Νοεμβρίου: αδελφοσύνη και αλήθεια" κάλεσε επίσης τους Γάλλους να βάλουν ένα κερί στα παράθυρά τους.

Ο Στινγκ δεν θα πάρει χρήματα από τη συναυλία. 
Δύο οργανώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα των επιθέσεων θα πάρουν το σύνολο των εσόδων. 
Ο 65χρονος βρετανός τραγουδιστής, ο οποίος είχε δώσει συναυλία στο Μπατακλάν με τους Police στις 23 Απριλίου 1979 που έμεινε στα χρονικά, δήλωσε ότι «θα σεβαστεί τη μνήμη αυτών που χάθηκαν».


Πηγή:iefimerida