Οι τρούλοι του Πούτιν κατακτούν το Παρίσι -Ετοιμη η ρωσική εκκλησία δίπλα στον Αϊφελ [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016 08:31

Οι τρούλοι του Πούτιν κατακτούν το Παρίσι -Ετοιμη η ρωσική εκκλησία δίπλα στον Αϊφελ [εικόνες]


Πέντε χρυσούς τρούλους εγκατέστησαν στην φαραωνικού τύπου, νέα ρωσική εκκλησία της Αγίας Τριάδος στο Παρίσι, η οποία από κάποιες πλευρές επισκίασε ακόμα και τον φημισμένο πύργο του Άιφελ.

Ο κεντρικός τρούλος της εκκλησίας εγκαταστάθηκε τον Μάρτιο του 2016, έχει 37 μέτρα ύψος και ζυγίζει 8 τόνους. Δίπλα του εγκαταστάθηκαν αυτές τις ημέρες άλλοι 4 μικρότεροι τρούλοι, σε χρώμα ματ χρυσό, ώστε να ταιριάζουν κάπως αρμονικά στο τοπίο της όχθης του Σηκουάνα, όπου βρίσκονται μερικά από τα ιστορικότερα μνημεία του Παρισιού, με πρώτο τον Πύργο του Αϊφελ.


Συνολικά, 90.000 φύλλα χρυσού χρειάστηκαν για να καλύψουν τους 5 τρούλους αυτού του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας, ο οποίος είναι επιθυμία του Βλαντιμίρ Πούτιν και θα εγκαινιαστεί τον προσεχή Οκτώβριο.
Όλα ξεκίνησαν από τον Πατριάρχη Αλέξιο ΙΙ, όταν σε μια επίσκεψή του στην Γαλλία, το φθινόπωρο του 2007, είχε εκφράσει την επιθυμία να κατασκευαστεί μια νέα ορθόδοξη εκκλησία στο Παρίσι. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί είχε υποστηρίξει το σχέδιο, παρά το γεγονός ότι ο τότε δήμαρχος της πόλης και πολλοί παράγοντες του δημόσιου βίου το είχαν καταγγείλει ως φαραωνικό και μη αρμονικό με τον Πύργο του Αϊφελ.


Το ρωσικό κράτος δεν το έβαλε κάτω. Το 2010 αγόρασε το οικόπεδο 4 χιλιάδων στρεμμάτων, σε μια ζώνη που βρίσκεται υπό την προστασία της Ουνέσκο και έχει ειδικούς αρχιτεκτονικούς κανόνες, δίπλα στον Πύργο του Αϊφελ. Ο γάλλος αρχιτέκτονας Jean-Michel Wilmotte ανέλαβε την κατασκευή. Ο αρχιτέκτονας εμπνεύστηκε το σχέδιό του από τον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Μόσχα, την πρώτη πέτρινη εκκλησία στη ρωσική πρωτεύουσα, την πιο παλαιά, την πιο μεγάλη και την πιο επιβλητική εκκλησία του Κρεμλίνου, εκεί όπου στέφονταν οι τσάροι. Το σχέδιό του χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, από «οριζόντιες γραμμές, διαφάνεια, παιχνίδια του φωτός, μεταλλικότητα. Δεν έχει την ανάγκη να είναι φλύαρο».

Δεν πρόκειται ωστόσο για έναν απλό καθεδρικό ναό. Το κτίριο περιλαμβάνει ένα Γαλλο-ρωσικό σχολείο, ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα κέντρο για τους πιστούς της ρωσικής κοινότητας. Το κτίριο είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό, με λευκή πέτρα Βουργουνδίας και γυαλί. Τα θεμέλιά του φτάνουν τα 35 μέτρα βάθος ενώ ο σταυρός που έχει τοποθετηθεί στον κεντρικό τρούλο έχει ύψος 35 μέτρα!

Αυτή η νέα ορθόδοξη ρωσική εκκλησία, δίπλα ακριβώς στον Πύργο του Αϊφελ, στις όχθες του Σηκουάνα θα αποτελέσει σίγουρα τρόπαιο για την ρωσική ιεραρχία και τους 200.000 πιστούς της Γαλλίας, αλλά και για το ρωσικό κράτος και τον Πούτιν προσωπικά. Στη Γαλλία υπάρχουν ήδη 7 ρωσικές εκκλησίες.


iefimerida.gr