Στήριξη Κλίντον στην Ελλάδα

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 09:10

Στήριξη Κλίντον στην Ελλάδα

«Μαζί μπορούμε να πετύχουμε», τόνισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την προώθηση επενδύσεων στη χώρα μας. Σκοπός μας να δώσουμε ισχυρή ηγεσία και ελπίδα στον ελληνικό λαό, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός

 

Σαφές μήνυμα υποστήριξης της προσπάθειας της χώρας μας για την έξοδο από την κρίση έστειλε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας Ελλήνων ομογενών για την προώθηση των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, και μάλιστα συμμετείχε και σε συνάντηση ομογενών επιχειρηματιών με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου που θα προωθεί τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη, με πρωτοβουλία Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών, έχει συγκεντρωθεί ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια που θα δοθούν ως ενίσχυση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του, λίγο πριν ξεκινήσει η κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο Μπ. Κλίντον δεσμεύθηκε ότι θα κάνει καθετί δυνατό προκειμένου να υπάρξει βοήθεια προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και σημείωσε: «Δεν θεωρούμε ότι έχουμε τις απαντήσεις. όμως θεωρούμε ότι μπορούμε μαζί να πετύχουμε κάποια πράγματα».

Επίσης, αφού επεσήμανε ότι «η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα, με πλούσιους κατοίκους και πλούσια κληρονομιά», εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη στήριξη τριών κομμάτων. Παραδέχθηκε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Στην ομιλία του, ο Αντ. Σαμαράς, αφού τόνισε ότι η χώρα μας διέρχεται «μια κρίση άνευ προηγουμένου, σε περίοδο ειρήνης», σημείωσε ότι η Ελλάδα διανύει το πέμπτο έτος ύφεσης, που μοιάζει με την περίοδο της μεγάλης ύφεσης που έζησαν οι ΗΠΑ. Ακόμη, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα πετύχει «με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, με τους οποίους μοιράζεται ένα κοινό νόμισμα, κοινές υποχρεώσεις και ένα ισχυρό αίσθημα αλληλεγγύης» και υπογράμμισε: Ολοι γνωρίζουμε ότι σε δύσκολους καιρούς, οι άνθρωποι χρειάζονται ισχυρή ηγεσία και ελπίδα. Εμείς σκοπεύουμε να παρέχουμε και τα δύο:

Ισχυρή ηγεσία, δηλαδή αποφασιστικότητα, δικαιοσύνη και αίσθηση καθήκοντος.
Και ελπίδα, που σημαίνει ότι οι θυσίες δεν είναι μάταιες, όπως σας είπα πριν, και θα πρέπει να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Σύσκεψη
Στη σύσκεψη που ακολούθησε την τετ α τετ συνάντηση των δύο ανδρών, μετείχαν οι υπουργοί κ. Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Αβραμόπουλος, Χατζηδάκης και Παναγιωτόπουλος και πλήθος εκπροσώπων Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών. Οι ισχυροί αυτοί επιχειρηματίες μετέχουν στην προσπάθεια στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που έχει τον τίτλο «Ελληνική Πρωτοβουλία». Μέλη της είναι μεταξύ άλλων ο κ. Α. Λιβέρης, πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο, ο κ. Ντ. Μητρόπουλος, δισεκατομμυριούχος και με ηγετικό ρόλο στη βιομηχανία τροφίμων, ο κ. Τζ. Κάλαμος που χαρακτηρίζεται και ως «γκουρού» στον τομέα των επενδύσεων και ο διαπρεπής δικηγόρος στη Νέα Υόρκη κ. Τζ. Στάμας.

Πρωτοβουλία
Οι ομογενείς με τα 100 εκατ. δολάρια στο «ταμείο»

Οι Ελληνοαμερικανοί κροίσοι, που αναμένεται να ρίξουν περί τα 100 εκατ. δολάρια στην ελληνική αγορά και βρίσκονται ήδη από χθες το πρωί στη χώρα μας, συνοδεύοντας τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, συγκαταλέγονται σύμφωνα με την ετήσια ειδική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα» στην 50άδα των πιο πλούσιων ομογενών των ΗΠΑ.

Ο Αντριου Λιβέρης, πρόεδρος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες χημικών στον κόσμο κι ένας από τους πλουσιότερους Ελληνες ομογενείς, ο Ντιν Μητρόπουλος, δισεκατομμυριούχος και leader στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ, ο «γκουρού των επενδύσεων» Τζον Κάλαμος, αλλά και ο διαπρεπής δικηγόρος της Νέας Υόρκης Τζορτζ Στάμας φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των επιχειρηματιών που «έστησαν» το σχετικό πρότζεκτ, με τον τίτλο «Ελληνική Πρωτοβουλία».

Διάκριση
Ο 58χρονος Αντ. Λιβέρης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών και πλαστικών Dow Chemical Company, η οποία κατετάγη 15η στη λίστα με τις 100 καλύτερες εταιρείες σε θέματα κοινωνικής ευθύνης του περιοδικού Corporate Responsibility Officer.

Ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος Nτιν Μητρόπουλος σε ηλικία 66 ετών και με περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων βρίσκεται στο νούμερο 368 της λίστας του Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Ο Τζον Κάλαμος έχει αναφερθεί από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως ο «δισεκατομμυριούχος της διπλανής πόρτας».

Η εταιρεία του, Calamos Asset Management, διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. δολάρια, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν συνολική περιουσία ύψους περίπου ενός δισ. δολαρίων.

Ο Τζορτζ Στάμας συνεργάτης στα γραφεία της Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης της νομικής εταιρείας Kirkland & Ellis, δίνει τις νομικές συμβουλές του σε κορυφαίες αμερικανικές και πολυεθνικές εταιρείες.

ΕΘΝΟΣ




00 inkefalonia general ad 300X250