Ξεκινάει σήμερα εκστρατεία καθαρισμού σε δρόμους της Αθήνας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2013 09:57

Ξεκινάει σήμερα εκστρατεία καθαρισμού σε δρόμους της Αθήνας

Ξεκινάει από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με ομάδες πολιτών, εκστρατεία καθαρισμού και λειτουργικής αναβάθμισης ιστορικών οδών της πρωτεύουσας. Η εκστρατεία, που θα έχει συνολική διάρκεια τριών μηνών, ξεκινά από την οδό Αθηνάς και κατ' αρχήν θα επεκταθεί στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ερμού.

Στόχος της εκστρατείας είναι ο συστηματικός καθαρισμός των επιφανειών όλων των κτιρίων, δημόσιων και ιδιωτικών, η επιδιόρθωση και ενίσχυση του φωτισμού, η αποκατάσταση των μικρών στύλων αποτροπής της παράνομης στάθμευσης και η ανανέωση των διαβάσεων κυκλοφορίας πεζών.

Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «η τεράστια βελτίωση στα ζητήματα καθαριότητας στην Αθήνα αδικείται από τη γενικότερη εικόνα. Γι' αυτό είναι άμεσος στόχος μας, σε πρώτη φάση, οι καθαροί τοίχοι στους μεγάλους δρόμους, όπως η Αθηνάς, η Σταδίου, η Πανεπιστημίου και σε σημεία με μεγάλη συμβολική αξία».

Όμως, δεν αρκεί η εκστρατεία του δήμου Αθηναίων, τονίζει ο δήμαρχος Αθηναίων. «Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή των καταστηματαρχών. Η παγκόσμια πρακτική δείχνει ότι χρειάζεται επιμονή και διαρκής ενεργοποίηση, προκειμένου να διατηρηθούν οι μεγάλες επιφάνειες σε καλή κατάσταση», σημειώνει.

Και καταλήγει αναφέροντας ότι ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται «σε αναζήτηση χώρων, που θα χρησιμοποιηθούν ως τρόπος έκφρασης νεανικών ομάδων που ασχολούνται με το καλλιτεχνικό γκράφιτι».

Για την εκστρατεία, οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων προχώρησαν σε εκπαίδευση των εργαζομένων στη χρήση καθαριστικών προϊόντων και προστατευτικών υλικών για τις προσόψεις των κτιρίων.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης , Ανδρέας Βαρελάς, «ήδη συγκροτείται στη διεύθυνση Καθαριότητας ειδική ομάδα που θα ασχολείται μόνο με τον καθαρισμό επιφανειών. Εκτός από τα ειδικά υλικά που απαιτούνται, χρειάστηκε και ειδική εκπαίδευση των συγκεκριμένων υπαλλήλων του Δήμου, διότι η επαναφορά των επιφανειών στην αρχική τους μορφή είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Γίνεται ο καθαρισμός, αφαιρούνται οι εναπομείνασες σκιές και αμέσως τοποθετείται το προστατευτικό υλικό, που καθιστά εύκολο το σβήσιμο, σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να το ξαναβάψει».

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία και τη διάρκεια της δράσης, παίζει και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών, υποστηρίζει ο δήμος Αθηναίων. Έτσι ο Δήμος έχει απευθύνει κάλεσμα σε ομάδες που δραστηριοποιούνται στην πόλη, ώστε να εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότερο στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των ιστορικών οδών της πρωτεύουσας.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του δήμου Αθηναίων για τις Ομάδες Πολιτών, Αμαλία Ζέπου, «είναι σαφές ότι μια τέτοια προσπάθεια έχει επιτυχία, όταν την αγκαλιάζουν ομάδες πολιτών, κάτοικοι και επαγγελματίες, αφού αυτοί είναι που ουσιαστικά εγγυώνται τη διατήρηση των δρόμων σε καλή κατάσταση». Και καταλήγει ότι «το ενδιαφέρον ομάδων και επαγγελματιών να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και να οργανώσουν τη συντήρηση των επιφανειών είναι μεγάλο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ