Τέλος οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ - Καταψήφισε το συνέδριο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024 15:05

Τέλος οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ - Καταψήφισε το συνέδριο

Πέρασε η πρόταση Φάμελλου, Παππά • Δεν θα διεξαχθούν εκλογές για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ • Κασσελάκης: Οι μάσκες έπεσαν • Όλα όσα προηγήθηκαν και η σύγκρουση Γεροβασίλη - Κασσελάκη.

Απίστευτες καταστάσεις στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση για εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου να μην περνάει από τους συνέδρους, μετά από τέσσερις ημέρες γεμάτες ένταση, αντεγκλήσεις και σκληρές τοποθετήσεις.

Η πρόταση που τέθηκε προς ψηφοφορία δια ανάταση χειρός ήταν η λεγόμενη συμβιβαστική πρόταση την οποία προωθούσαν στελέχη όπως οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και άλλοι και ζητούσε να μην προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογές, αλλά να επιβεβαιώσει το συνέδριο την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο και να δώσει εντολή για ενωμένη μάχη με το βλέμμα στις ευρωεκλογές. 

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε ««Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά». 

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από την παρέμβαση Φάμελλου και τη σύγκρουση με τη Γεροβασίλη, ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης απέσυρε τη δική του πρόταση για εκλογές στις 10 Μαρτίου, υπερψηφίζοντας τη μοναδική που είχε μείνει στο τραπέζι.

Τι προηγήθηκε

Λίγο πριν την παρέμβαση Γεροβασίλη και την έντονη αντιπαράθεση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη, παρενέβη ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος δηλώνοντας «σήμερα είμαστε εδώ με τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι εδώ η βάση με δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους και έχουμε τη λαμπρή δυνατότητα να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, με τα μέλη του κόμματος και τη δημοκρατική εκπροσώπηση τους που είναι εδώ».

Ανέφερε ότι ανέλαβαν την ευθύνη με τον Νίκο Παππά και του Γιώργο Τσίπρα να καταθέσουν μια «πολύ απλή πρόταση αλλά πολύ σημαντική πολιτική πρόταση».

«Προτείνουμε να ψηφιστεί πριν από οτιδήποτε άλλο στη συνέχεια, το εξής: Το κόμμα δεν πρέπει να πεις ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου.

Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών. Με νέα πολιτική λειτουργία, δεσμευόμενοι όλοι από το καταστατικό και τη διακήρυξη μας για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Με συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας». «Είναι μία πρόταση που πάει μπροστά το κόμμα. Πάει μπροστά την αριστερά και την κοινωνία και κρατάει όλους μας ενωμένους», τόνισε.

Η on air αντιπαράθεση Γεροβασίλη - Κασσελάκη

Είχε προηγηθεί μια πολύ έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στην Όλγα Γεροβασίλη και τον Στέφανο Κασσελάκη και μάλιστα από το βήμα του συνεδρίου.

Η κα Γεροβασίλη απαντώντας στην ομιλία του προέδρου κι ενώ είχε μεσολαβήσει η πρόταση Φάμελλου – Παππά – Τσίπρα και άλλων να μην διεξαχθούν εκλογές, είπε «Στέφανε εάν ανακαλέσεις το “βρείτε μου αντίπαλο και πάμε” σταματάμε εδώ, αλλιώς εγώ δεν θα παραβιάσω ποτέ το καταστατικό. Περιμένω».

Η κα Γεροβασίλη σημείωσε «στην Αριστερά, δεν ξέρω εάν εννοούμε όλοι το ίδιο και δεν εννοώ τον πρόεδρο, λευκές επιταγές δεν υπάρχουν. Όποιος νόμισε ότι μπορεί να το έχει αυτό κάτι δεν καταλαβαίνει».

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Αγαπητέ Στέφανε εγώ σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες. Εάν θες εκλογές σε δέκα ημέρες κάνε τις μόνος σου».

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε «επιτέλους να το συνειδητοποιήσουμε, δεν είστε σκάκι». Ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε για να δηλώσει «εάν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω κανέναν λόγο να πάω σε εκλογές», με την Όλγα Γεροβασίλη να υπογραμμίζει «συντρόφοι, συντρόφισσες το σώμα είναι κυρίαρχο, σε δέκα μέρες προφανώς είναι αστείο να μιλάμε για εκλογές. Επομένως εάν θες εκλογές κάνε τις μόνος σου πρόεδρε. Δεν υπάρχει λευκή επιταγή».

Πώς να προχωρήσουμε έτσι;

«Όλα ή τίποτα» είχε δηλώσει νωρίτερα στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας στη διεξαγωγή των εκλογών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματος.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε χαρακτηριστικά «πώς γίνεται να ζητά εκλογές ο τέως πρόεδρος, ο νυν πρόεδρος και να υπάρχει και άλλη υποψηφιότητα και να προχωρήσουμε έτσι;»

Κάνοντας επίκληση για ακόμη μια φορά προς τα μέλη ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε «δεν θα σας προδώσω ποτέ» για να υπογραμμίσει «τώρα ήρθε η ώρα, τώρα είναι η ώρα για όλα ή τίποτα».

Έκανε λόγο για «συνέδρους που νοιάζονται και με ανιδιοτέλεια μαζεύουν υπογραφές για τη μη διενέργεια νέας εκλογής προέδρου» και μίλησε για την ιστορία μιας συνέδρου με το όνομα Αθηνά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι του ζήτησε δακρύζοντας να μην πάμε σε νέες εκλογές. «Μου ζήτησε να προστατεύσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και μου ράγισε την καρδιά» είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και συνέχισε «σας ευχαριστώ μέσω από την ραγισμένη μου καρδιά, σας ευχαριστώ με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, όμως επιτρέψτε μου με ταπεινοφροσύνη να σας εξηγήσω γιατί αυτό δεν γίνεται». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε εκλογές στις 10 Μαρτίου αφήνοντας σαφείς αιχμές προς τη ν Όλγα Γεροβασίλη και όσους τη στηρίζουν επισημαίνοντας «κάποιοι έχουν στο μυαλό τους χρονοδιάγραμμα, ενώ γνωρίζουν ότι το συνέδριο μπορεί να αποφανθεί ως ανώτερο όργανο του κόμματος και το καταστατικό επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών εφόσον επίκειται η διενέργεια εκλογών εθνικής κλίμακας».

Στην ομιλία του ήταν ξεκάθαρο πως η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε πολλές φορές αναφορά στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, αποκαλώντας τον ιστορικό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Πρόεδρος ενώ το ζήτησε με επιχειρήματα ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει προσωποποιημένη εσωκομματική αντιπολίτευση δεν μπορώ να γίνω» είπε ο κ. Κασσελάκης. 

Συνεχίζοντας την κριτική του ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

  • Τι ζητούν όμως όσοι θέλουν έναν μήνα προεκλογική περίοδο για εκλογές; Πάνω από έναν μήνα η χώρα χωρίς αξιωματική αντιπολίτευση;
  • Και ύστερα Πάσχα και στο καπάκι προεκλογική περίοδος ευρωεκλογών για σίγουρη αποτυχία.
  • Έχουν σχέδιο να πάμε σε ευρωεκλογές με εμένα να λιώνω τα παπούτσια μου σε όλη την Ελλάδα και εκείνοι να βγαίνουν στα κανάλια και να μειώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ. 
  • Σηκωθείτε όρθιοι, πάρτε το κόμμα στα χέρια σας, δικό σας είναι. Δείτε ποιοι χειροκροτούν. Τι κάνουμε εμείς σύντροφοι και συντρόφισσες απέναντι σε αυτούς τους λίγους; Που κάθονται σε μερικές από τις πρώτες σειρές και μέσα σε ένα στάδιο που χειροκροτεί έχουν σταυρώσει τα χέρια; Τι κάνουμε που θεωρούν τους εαυτούς τους καθοδηγητές και εξεγείρονται όταν ο πρόεδρος ακούει αυτούς που κάθονται στις κερκίδες; Εσάς δεν σας ρώτησαν ποτέ για τίποτα.
  • Παίζουν επί μήνες στην πλάτη μας σκάκι επίδοιξοι βασιλιάδες και βασίλισσες; 
  • Με τη θέλησή σας, με ξεκάθαρη εντολή να μετασχηματίσω τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο κόμμα με μηχανισμό ακριβώς για να τραντάξει τα οφίτσια.

Πηγή: efsyn.gr 


Ετικέτες:


00 inkefalonia general ad 300X250