Χαμός στο Σύνταγμα: Με καπνιστήρια και πανό οι μελισσοκόμοι έξω από τη Βουλή – Κατέβασαν τις κυψέλες από τα φορτηγά!

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 11:57

Χαμός στο Σύνταγμα: Με καπνιστήρια και πανό οι μελισσοκόμοι έξω από τη Βουλή – Κατέβασαν τις κυψέλες από τα φορτηγά!

Στο Σύνταγμα βρίσκονται οι μελισσοκόμοι της χώρας που πραγματοποιούν πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα διεκδικώντας άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν το κόστος παραγωγής, καθώς και την ανεπάρκεια ελέγχων κατά παράνομων εισαγωγών.

Κλειστή είναι η Λεωφόρος Αμαλίας, ενώ κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αθηνών. Οι μελισσοκόμοι κατέβασαν από τα φορτηγά πολλές κυψέλες προκειμένου με αυτό τον τρόπο να διαμαρτυρηθούν. Τις έχουν τοποθετήσει μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη.

Με καπνιστήρια και πανό η διαμαρτυρία τους!

Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση καθώς η αστυνομία μπλόκαρε, περίπου, είκοσι φορτηγά των μελισσοκόμων για να μην φτάσουν μέχρι το Σύνταγμα.Τα φορτηγά των μελισσοκόμων βρίσκονται αποκλεισμένα στο Μεταξουργείο στο ύψος της πλατείας Καραϊσκάκη και κάποια άλλα στη Λεωφόρο Αθηνών. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις η αστυνομία άφησε και φορτηγά να περάσουν με τους μελισσοκόμους να καταγγέλλουν ότι αθετήθηκε η συμφωνία που είχαν κάνει. Οι μελισσοκόμοι σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχαν κάνει συναντήθηκαν στις 4 τα ξημερώματα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία. Από εκεί το κονβόι κατευθύνθηκε στο Ρίο όπου συναντήθηκε με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου και όλοι μαζί κινήθηκαν προς τον Ισθμό για να σχηματίσουν με τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με την Πανελλαδική Συντονιστική Κινητοποιήσεων Μελισσοκόμων, τα αιτήματά τους είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα τηςπορείας του εισαγόμενου μελιού
  • Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος)
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο

Μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα από τον Έβρο μέχρι και την Κρήτη περίπου 1000 άτομα πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας και θα παραδώσουν ψηφίσματα στα αρμόδια υπουργεία για τη λύση των προβλημάτων τους. Όπως τόνισε ο κ. Σεντεμέντες πρόεδρος των επαγγελματιών μελισσοκόμων Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας: «Τα βασικά αιτήματα είναι οι ελληνοποιήσεις, δηλαδή ο διαχωρισμός των εισαγόμενων με των ελληνικών μελιών και η απονομή του ελληνικού σήματος. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι η Πυροσβεστική διάταξη, η οποία μας απαγορεύει την είσοδο μας στα δάση. Θέλουμε τροποποίηση της σχετικής διάταξης. Ένα άλλο θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι η ελεύθερη κυκλοφορία μας στους παραδρόμους και οι μελισσοκόμοι να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα γιατί η μελισσοκομία εξασκείται στα δάση και στους κάμπους.

Το κόστος παραγωγής και το αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, για να μην αφήσουμε αυτή τη δουλειά γιατί το κόστος είναι δυσβάσταχτο και είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε να είμαστε μελισσοκόμοι». Επίσης ως προς την προσέλευση, ανέφερε ότι «θα έρθουν και φορτηγά με αυτά που μεταφέρουμε τα μελίσσια μας. Ένα μικρό κομμάτι από φορτηγά, περίπου 30 – 40 φορτηγά για να αναδείξουμε το θέμα που μας απασχολεί και ο κόσμος να μας ακούσει. Αλλά περισσότερο θέλω να μας ακούσει η κυβέρνηση για να λύσει τα προβλήματά μας. Το μεσημέρι έχουμε κλείσει ραντεβού στα αρμόδια υπουργεία να μεταφέρουμε το ψήφισμα της συγκέντρωσης για να προωθηθούν, να προχωρήσουν οι λύσεις των προβλημάτων μας και πιστεύουμε η κυβέρνηση να μας αφουγκραστεί και να δώσει λύσεις». Ως προς τις τιμές πώλησης του μελιού, αλλά και την κυκλοφορία νοθευμένων, δήλωσε: «Τα ελληνικά μέλια ξεκινάνε από το ανθόμελο από 3, 80 4 ,24 τα πεύκα και το έλατο μπορεί να έχει 6 ευρώ. Εκεί είναι οι τιμές των ελληνικών μελιών όταν πουλιούνται χοντρική και στο ράφι φτάνουν σε πολύ μεγάλες τιμές 13 – 14 ευρώ και δεν ξέρουμε κιόλας αν είναι και πραγματικά ελληνικά, γιατί στην πίσω μεριά της ετικέτας με ψιλά γράμματα λέει Ελληνικό και Ε.Ε., Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι: «Τους πρώτους που επηρεάζει είναι η μελισσοκομία γιατί το επάγγελμα που εξασκούμε είναι στο περιβάλλον. Η φύση όταν τροποποιείται, όταν υπάρχουν ανομβρίες, βροχές πολλές κλπ που επηρεάζουν τη μελισσοκομία. Τα μελίσσια δεν μπορούν να συλλέξουν νέκταρ. Όταν βρέχει ακατάπαυστα πάλι δεν μπορούν να συλλέξουν νέκταρ. Όταν δεν βρέχει τα φυτά δεν έχουνε σταθεροποίηση. Σίγουρα τους πρώτους θα επηρεάσει στον αγροτικό τομέα και δεν μπορούμε να κάνουμε καμία παρέμβαση. Οι άλλοι μπορούν να κάνουν γεωτρήσεις, να ποτίσουν κτλ.
Εμείς δεν θα κάνουμε καμία παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον. Εμάς το προϊόν μας είναι απόλυτα φυσικό και το 90% του ελληνικού παραγόμενου προϊόντος του μελιού είναι από τα δάση, από την άγρια φύση δεν είναι από καλλιεργημένες καλλιεργήσιμες ανθοφορίες». 

 

{https://www.youtube.com/watch?v=omxC4eIcddY/} {https://www.youtube.com/watch?v=lNBs1_y5H9M/}

newsbreak.gr




00 inkefalonia general ad 300X250