«Καιγόμουν από τις λαμαρίνες»: Η συγκλονιστική μαρτυρία φοιτητή στην εξεταστική για τα Τέμπη

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 13:40

«Καιγόμουν από τις λαμαρίνες»: Η συγκλονιστική μαρτυρία φοιτητή στην εξεταστική για τα Τέμπη

Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και στη Βουλή συνεχίζονται οι καταθέσεις στην εξεταστική επιτροπή.

Συγκλονιστική ήταν η κατάθεση φοιτητή Εμπορικού Ναυτικού που επέζησε από το τραγικό δυστύχημα. 

«Σηκώθηκα γρήγορα γιατί καιγόμουν από τις λαμαρίνες. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και τα τζάμια ραγισμένα. Μαζί με ένα άλλο παιδί βγήκαμε έξω και πήραμε ανάσες, και ξεκίνησα να βοηθήσω άλλους που ήταν μέσα στο τρένο. Ίσως 50 άτομα να ήταν μέσα», επεσήμανε ο φοιτητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο φοιτητές φέρεται να είπε για τη μοιραία βραδιά της τραγωδίας. 

«Μιλούσα στο κινητό για να έρθουν να με πάρουν. Μόλις είχα γυρίσει από το κυλικείο και είχα καθίσει, μετά έγινε η πρόσκρουση. Έκλεισαν όλα τα φώτα, το μόνο φως που υπήρχε ήταν από τους σπινθήρες και τις φωτιές. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν τον φακό των κινητών τους για να έχουν φως. Συνειδητοποιήσαμε πως ήμασταν αναποδογυρισμένοι», είπε και πρόσθεσε:

«Φως στον χώρο, υπήρχε μόνο από τη φωτιά. Κατά τις πρώτες μου κινήσεις, έσπευσα να δω σε τι κατάσταση βρίσκομαι – δεν λιποθύμησα, είχα τις αισθήσεις μου. Είδα πως μπορώ να επιβιώσω και μετά να βοηθήσω άλλα άτομα».

Ο 21χρονος έσωσε μαζί με άλλα άτομα περίπου 10 ανθρώπους.

«Χρειαζόταν να σκαρφαλώσεις στα παράθυρα για να βγεις έξω. Ορισμένοι τραυματιστήκαμε για να πεταχτούμε έξω από το τρένο», είπε.

Τέμπη: «Άργησαν οι διασώστες να έρθουν»

Όπως είπε, μετά το δυστύχημα «το μόνο σχέδιο ήταν να πηδήξουμε από ίσιωμα 4 μέτρων να γλιτώσουμε από τη δηλητηρίαση από το διοξείδιο και από τη φωτιά».

«Ήμουν εκεί πάνω από 20 λεπτά, αλλά δεν είχα αίσθηση του χρόνου. Ο πραγματογνώμονας μου το είπε στο περίπου. Έβλεπα συνεπιβάτες στο πιο πίσω βαγόνι και πιο πίσω κουπέ να καλούν τηλέφωνα οι ίδιοι. Δεν ξέρω ποιος κάλεσε τις Αρχές. Εγώ κινητό δεν είχα, χάθηκε», συνέχισε και πρόσθεσε πως άργησαν αρκετά οι διασώστες.

«Άργησαν πολύ να κατέβουν κάτω στο χωράφι οι διασώστες. Εκεί είχε πολλούς εγκαυματίες που είχαν εκτοξευθεί από τη σύγκρουση. Έκατσα έξω αρκετή ώρα μέχρι τα τελευταία ασθενοφόρα, θυμάμαι άργησαν να κατέβουν κάτω. Καθυστερήσανε τους μπροστά που η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Άργησαν πολύ. Κάποιοι ήταν ελαφρώς εγκλωβισμένοι ή τραυματισμένοι και ανήμποροι να σκαρφαλώσουν στο παράθυρο για να πηδήξουν από το τρένο. Τραυματιστήκαμε πολλοί στην πτώση στην προσπάθεια να βγούμε και πέσαμε πάνω σε σίδερα».

Τέμπη: «Πολλοί δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το δυστύχημα»

Για το πώς είναι σήμερα ψυχολογικά και το εάν δέχτηκε βοήθεια, ο νεαρός ανέφερε:

«Ήμουν σε σοκ ειδικά τον πρώτο μήνα. Δεν έχω ακόμη συνειδητοποιήσει τι έχει γίνει. Είναι σαν όνειρο. Ξύπνησα με μώλωπες. Πολλοί παθόντες ακόμη δεν έχουν συνέλθει. Ακόμα έχουν ψυχιατρική βοήθεια άτομα για να είναι καλά».

 




00 inkefalonia general ad 300X250