Εξεταστική για Τέμπη - Σήμερα καταθέτει ο Καραμανλής για την τραγωδία

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 08:36

Εξεταστική για Τέμπη - Σήμερα καταθέτει ο Καραμανλής για την τραγωδία

Στις 10.00 στην Επιτροπή ο τότε υπουργός Μεταφορών - Στο μικροσκόπιο ο ρόλος του ειδικά για την «σύμβαση 717», την τηλεδιοίκηση και τα συστήματα ασφαλείας

Ο πολιτικός προϊστάμενος των δικτύων μεταφορών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι και την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη εξετάζεται την Τρίτη από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής «για την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό». Ο Κώστας Καραμανλής είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στις 10.00 στην αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» με την ιδιότητα του μάρτυρα.

Κόντρα στις προσπάθειες των μελών-βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρώην υπουργός αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις προκειμένου να δώσει κρίσιμες διευκρινίσεις για την «σύμβαση 717» που αφορούσε το σύστημα της τηλεδιοίκησης και τα συστήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η λειτουργία των οποίων θα μπορούσε να αποτρέψει την φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Ο κ. Καραμανλής στο παρελθόν έχει απορρίψει αυτή την θέση, υποστηρίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι ακόμη και με τα συστήματα αυτά σε λειτουργία η ασφαλής κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν εξασφαλιζόταν, καθώς αυτό θα ίσχυε «μόνο αν λειτουργούσε στο σύνολό του το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας, το λεγόμενο ERTMS (European Railway Traffic Managing System), το οποίο αφορά στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών υψηλών ταχυτήτων».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για στοιχεία και συνθήκες που πιθανώς συνέβαλαν στο δυστύχημα και το μέγεθος της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Όπως αποκάλυψε μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, σε προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων βρέθηκαν ουσίες όπως ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο, που δεν υπάρχουν στη φύση και δεν θα έπρεπε να έχουν εντοπιστεί στο σημείο του δυστυχήματος.

www.avgi.gr




00 inkefalonia general ad 300X250