Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να κάνουν... ενεργειακά αυτόνομα τούνελ και διόδια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 12:30

Τα φωτοβολταϊκά μπορούν να κάνουν... ενεργειακά αυτόνομα τούνελ και διόδια

Σύστημα με την ονομασία «ΣΕΛΑΣ» που αξιοποιεί ενεργειακά το φως των προβολέων στα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, τα φώτα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και όχι μόνο δημιουργήθηκε από φορείς που συνεργάστηκαν.

Συγκεκριμένα, το «ΣΕΛΑΣ» αναπτύχθηκε από ΕΚΕΤΑ, «Δημόκριτο», Εγνατία Οδό και Sunlight, στα πλαίσια του «ΕΣΠΑ 2014-2020- Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ», με στόχο τη δημιουργία αυτόνομου συστήματος αδιάλειπτης παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών σε αυτοκινητόδρομους. Έχει λειτουργήσει πιλοτικά στο σταθμό διοδίων «Ανάληψη» της Εγνατίας Οδού.

Οι επιστήμονες αξιοποίησαν ειδικά φωτοευαίσθητα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν ανεξάρτητα από την κλίση τους, οπότε μπορούν να τοποθετηθούν κάθετα, οριζόντια και υπό γωνία και να «εκμεταλλευτούν» κάθε πηγή φωτός.

Πιο αναλυτικά, δημιουργήθηκε ευφυής πλατφόρμα διαχείρισης, τα οποία τοποθετήθηκαν στα ειδικά φωτοευαίσθητα φωτοβολταϊκά, με αποτέλεσμα να μη θαμπώνουν, να μην κρατούν άλατα, και να μη δημιουργούνται στίγματα από τις βροχές.

Επιπλέον, ειδικές μπαταρίες αποθηκεύουν την ενέργεια που συγκεντρώνεται. Έτσι, το «ΣΕΛΑΣ», θα μπορεί να φωτίζει τούνελ αξιοποιώντας τους προβολείς που είναι εγκατεστημένοι στην οροφή και τα φώτα των διερχόμενων οχημάτων.

Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και στα διόδια, καθώς τα διερχόμενα οχήματα όταν κόβουν ταχύτητα πλησιάζοντας το γκισέ, φωτίζουν τα ειδικά φωτοβολταϊκά, η ενέργεια διοχετεύεται σε μπαταρίες και αξιοποιείται για το φωτισμό του σταθμού.

Έτσι, τούνελ και διόδια θα γίνουν ενεργειακά αυτόνομα, θα μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος ηλεκτροδότησης, ενώ θα εξοικονομείται ενέργεια, όπως αναφέρει και η εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου.

dikaiologitika.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250