Ο Μπάιντεν προτείνει την αύξηση φόρων των πλουσίων για να διασωθεί το σύστημα υγείας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2023 16:22

Ο Μπάιντεν προτείνει την αύξηση φόρων των πλουσίων για να διασωθεί το σύστημα υγείας

EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε την Τρίτη νέους φόρους στους πλούσιους για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του Medicare, λέγοντας ότι το σχέδιο θα συμβάλει στην παράταση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού προγράμματος κατά 25 χρόνια και θα προσφέρει ένα βαθμό σταθερότητας στη μεσαία τάξη και εκατομμύρια ηλικιωμένους.

Στο σχέδιό του, ο Μπάιντεν δηλώνει ανοιχτά ότι οι πλούσιοι θα έπρεπε να επωμιστούν μεγαλύτερο φορολογικό βάρος. Ο προϋπολογισμός του θα τραβήξει μια ευθεία γραμμή μεταξύ αυτών των νέων φόρων και του δημοφιλούς προγράμματος ασφάλισης υγείας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ζητώντας ουσιαστικά από εκείνους που τα πήγαν καλύτερα στην οικονομία να επιδοτήσουν τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ο Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή Medicare από 3,8% σε 5% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 400.000 δολάρια ετησίως, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των κεφαλαιακών κερδών. Ο Λευκός Οίκος δεν παρείχε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για την εξοικονόμηση δαπανών με την πρόταση, αλλά η κίνηση αυτή πιθανόν να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα περισσότερο από 117 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών, σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο από το Κέντρο Φορολογικής Πολιτικής.

«Αυτή η μέτρια αύξηση των εισφορών Medicare από εκείνους με τα υψηλότερα εισοδήματα θα βοηθήσει να διατηρηθεί το πρόγραμμα Medicare ισχυρό για τις επόμενες δεκαετίες», έγραψε ο Μπάιντεν σε κείμενό του την Τρίτη στην εφημερίδα The New York Times. Χαρακτήρισε το Medicare ως «ακλόνητη εγγύηση στην οποία οι Αμερικανοί έχουν βασιστεί ότι θα είναι εκεί γι' αυτούς όταν συνταξιοδοτηθούν».

Ο ηγέτης της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ έσπευσε να απορρίψει το σχέδιο, λέγοντας στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι το πρόγραμμα προϋπολογισμού του Μπάιντεν «δεν θα δει το φως της ημέρας».

Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στο Medicare με κόστος για τους φορολογούμενους περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο Medicare αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται καθώς ο πληθυσμός των ΗΠΑ γερνάει. Όμως η χρηματοδότηση του προγράμματος αποτελεί πρόβλημα με τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι, χωρίς περικοπές ή αυξήσεις φόρων, το ταμείο Medicare μπορεί να είναι σε θέση να πληρώσει το 90% των παροχών μέχρι το 2028.

Οι προτεινόμενες από τον Μπάιντεν αλλαγές στο Medicare αποτελούν μέρος μιας πληρέστερης πρότασης προϋπολογισμού που σκοπεύει να δημοσιοποιήσει την Πέμπτη στη Φιλαδέλφεια. Η προώθηση της πρότασης μέσω του Κογκρέσου θα είναι πιθανότατα δύσκολη, με τους Ρεπουμπλικάνους να ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Δημοκρατικούς να διαθέτουν μόνο μια ισχνή πλειοψηφία στη Γερουσία.

dikaiologitika.gr




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250