Πρωτιά ΔΑΠ - αποχής στις φοιτητικές εκλογές

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 11:02

Πρωτιά ΔΑΠ - αποχής στις φοιτητικές εκλογές

Μικρή πτώση της συμμετοχής σε σχέση με πέρυσι, πρωτιά της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πτώση των δυνάμεων της ΠΑΣΠ που διασπάστηκε σε πολλές σχολές, δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με τις φοιτητικές παρατάξεις να αδυνατούν για ακόμη μια χρονιά να δώσουν κοινά αποτελέσματα.

Στις κάλπες προσήλθε περίπου το 50% των ενεργών φοιτητών, περίπου 100.000 σε απόλυτους αριθμούς από 130.000 που είχαν ψηφίσει πέρυσι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας απέσπασε το 42% των ψήφων (41,8% πέρυσι), ενώ ακολουθούν η ΠΑΣΠ με 15% (από 25%), η Πανσπουδαστική με 14,5% (12%)), τα ΕΑΑΚ με 9,5% (8,75%) και ΑΡΕΝ, η παράταξη που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, με 5,5%, όσο είχε αποσπάσει και στις περυσινές εκλογές.

Διαφορετική είναι η εικόνα της ΠΑΣΠ που δίνει στη ΔΑΠ την πρώτη θέση αλλά με 31% (36% πέρυσι), 20% στην δική της παράταξη (από 23%), 13% στα ΕΑΑΚ (12%) και 8% στην ΑΡΕΝ (8% πέρυσι).

Ακόμη μικρότερο ποσοστό δίνει στην ΔΑΠ (29,16% από 28,6%) η Πανσπουδαστική που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ενώ ανεβάζει την ίδια στην δεύτερη θέση με 20,07% (17,84% πέρυσι) αφήνοντας στην τρίτη την ΠΑΣΠ με 11,78% από 15,01%. Ακολουθούν τα ΕΑΑΚ με 12,1% και η ΑΡΕΝ με 7,91%.

Τα αποτελέσματα αυτά δόθηκαν με καταμετρημένες τις ψήφους σε 94 από τους 2002 συλλόγους.

Για πρώτη φορά κατέβηκαν στις φοιτητικές εκλογές παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως να είναι δυνατή η καταγραφή του ποσοστού καθώς το κόμμα στήριξε ανεξάρτητα σχήματα.

« Σήμερα, οι νέοι της γενιάς μας δήλωσαν ξεκάθαρα ότι επιλέγουν τις μεταρρυθμίσεις και τις δημιουργικές αλλαγές, μακριά από το λαϊκισμό και τη μιζέρια», τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Στην ανακοίνωση της Πανσπουδαστικής αναφέρεται πως «Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η άνοδος των ποσοστών της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που με βάση τη μέχρι τώρα ροή θα είναι ακόμα πιο σημαντική στα ΤΕΙ, είναι θετικό γεγονός. …Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στη πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ που συνθλίβουν τα δικαιώματα της νέας γενιάς για τα κέρδη των μονοπωλίων. Να συσπειρωθούν και να παλέψουν ακόμα περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές, για να μην θυσιαστούν η μόρφωση και το μέλλον τους για τη πλουτοκρατία. Για να μην είναι σήμερα πελάτες κι αύριο άνεργοι ή φτηνοί εργαζόμενοι. Για να ζωντανέψουν οι σύλλογοι και να ενισχύσουν την κοινωνική συμμαχία».

Τα αποτελέσματα των φετινών φοιτητικών εκλογών επιβεβαιώνουν την αποδοκιμασία των κυβερνητικών παρατάξεων, των πολιτικών τους θέσεων αλλά και των πρακτικών τους από μεγάλο μέρος της σπουδάζουσας νεολαίας αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία Συνασπισμού. Επιρρίπτει σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ τρομοκράτηση και καλλιέργεια κλίματος φόβου φέρνοντας ως παράδειγμα την “απόπειρα της ΠΑΣΠ να εμποδίσει τη δυνατότητα συμμετοχής των σχημάτων της ΑΡΕΝ στις εκλογές σε τέσσερις συλλόγους”. Μιλά τέλος για αποδοκιμασία των μνημονιακών πολιτικών που μεταφράζεται σε άνοδο της Αριστεράς μέσα στις σχολές, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ενωτική δράση.

Πηγή: enet.gr