Σοκ στις ΗΠΑ: Μαχαιρώθηκε στο λαιμό ο Σαλμάν Ρουσντί – Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης, σοκαριστικό βίντεο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 20:04

Σοκ στις ΗΠΑ: Μαχαιρώθηκε στο λαιμό ο Σαλμάν Ρουσντί – Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης, σοκαριστικό βίντεο

 Ο Σαλμάν Ρούσντι (Salman Rushdie), ο συγγραφέας του οποίου το συγγραφικό έργο οδήγησε σε απειλές θανάτου από το Ιράν τη δεκαετία του 1980, δέχθηκε επίθεση και προφανώς μαχαιρώθηκε στο λαιμό την Παρασκευή από έναν άνδρα που όρμησε στη σκηνή καθώς επρόκειτο να δώσει διάλεξη στη δυτική Νέα Υόρκη.

Πώς σημειώθηκε η επίθεση στον γνωστό συγγραφέα

#SalmanRushdie just attacked onstage at @chq @NBCNews @ABC @cnnbrk pic.twitter.com/I1XT6AmkhK

— Charles Savenor (@CharlieSavenor) August 12, 2022

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε έναν άνδρα να έρχεται αντιμέτωπος με τον Rushdie στη σκηνή του ιδρύματος Chautauqua και να αρχίζει να τον χτυπά ή να τον μαχαιρώνει 10 έως 15 φορές την ώρα που παρουσιαζόταν.

Ο 75χρονος συγγραφέας σπρώχτηκε ή έπεσε στο πάτωμα και ο άνδρας συνελήφθη.

Ο Rushdie μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο, δήλωσε η πολιτειακή αστυνομία. Η κατάστασή του δεν έγινε αμέσως γνωστή.

Ο ραβίνος Charles Savenor ήταν μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονταν στο ακροατήριο. Εν μέσω αναστεναγμών, οι θεατές απομακρύνθηκαν από το υπαίθριο αμφιθέατρο.

«Αυτός ο τύπος έτρεξε στην εξέδρα και άρχισε να χτυπάει τον κ. Ρούσντι. Στην αρχή αναρωτιέσαι, "Τι συμβαίνει;". Και μετά έγινε απολύτως σαφές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ότι τον χτυπούσαν», δήλωσε ο Savenor. Είπε ότι η επίθεση διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Ο αιμόφυρτος Rushdie γρήγορα περικυκλώθηκε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που κρατούσαν ψηλά τα πόδια του, προφανώς για να στείλουν περισσότερο αίμα στο στήθος του.

Ο Rushdie υπήρξε εξέχων εκπρόσωπος της ελεύθερης έκφρασης και των φιλελεύθερων σκοπών. Είναι πρώην πρόεδρος του PEN America, το οποίο δήλωσε ότι «συγκλονίζεται από το σοκ και τη φρίκη» για την επίθεση.

«Δεν μπορούμε να σκεφτούμε κανένα συγκρίσιμο περιστατικό δημόσιας βίαιης επίθεσης εναντίον λογοτέχνη σε αμερικανικό έδαφος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος Suzanne Nossel. «Ο Ρούσντι έχει στοχοποιηθεί για τις λέξεις του εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ δεν έχει δειλιάσει ούτε έχει παραπαίει», πρόσθεσε.

Οργή στο Ιράν για τα έργα του Ρούσντι

O Σαλμάν Ρούσντι/Ap PhotosO Σαλμάν Ρούσντι/Ap Photos

Το βιβλίο του «Οι σατανικοί στίχοι» του 1988 θεωρήθηκε βλάσφημο από πολλούς μουσουλμάνους. Συχνά βίαιες διαμαρτυρίες κατά του Rushdie ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας εξέγερσης που σκότωσε 12 ανθρώπους στη Βομβάη.

Το μυθιστόρημα απαγορεύτηκε στο Ιράν, όπου ο αείμνηστος ηγέτης Αγιατολάχ Ρουχολάχ Χομεϊνί εξέδωσε το 1989 φετφά ή διάταγμα που ζητούσε το θάνατο του Ρούσντι. Έχει επίσης προσφερθεί αμοιβή άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για όποιον σκοτώσει τον Ρούσντι.

Οι απειλές θανάτου και η επικήρυξη οδήγησαν τον Rushdie να κρυφτεί κάτω από ένα πρόγραμμα προστασίας της βρετανικής κυβέρνησης, το οποίο περιελάμβανε ένοπλη φρουρά όλο το 24ωρο. Ο Rushdie εμφανίστηκε μετά από εννέα χρόνια απομόνωσης και επανήλθε προσεκτικά σε περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις, διατηρώντας συνολικά την ειλικρινή κριτική του στον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Η κυβέρνηση του Ιράν έχει από καιρό αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, αλλά το συναίσθημα κατά του Ρούσντι παραμένει. Ο Index on Censorship, μια οργάνωση που προωθεί την ελεύθερη έκφραση, δήλωσε ότι συγκεντρώθηκαν χρήματα για να ενισχυθεί η αμοιβή για τη δολοφονία του μόλις το 2016, υπογραμμίζοντας ότι η φετφά για τον θάνατό του εξακολουθεί να ισχύει.

Το 2012, ο Ρούσντι δημοσίευσε τα απομνημονεύματά του, «Joseph Anton», σχετικά με τον φετφά. Ο τίτλος προήλθε από το ψευδώνυμο που είχε χρησιμοποιήσει ο Ρούσντι όσο κρυβόταν.

Ο Ρούσντι έγινε γνωστός με το μυθιστόρημά του «Τα παιδιά του Μεσονυχτίου», που κέρδισε το βραβείο Booker το 1981, αλλά το όνομά του έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο μετά τους «Σατανικούς στίχους».

Το Ίδρυμα Chautauqua, περίπου 55 μίλια νοτιοδυτικά του Μπάφαλο σε μια αγροτική γωνιά της Νέας Υόρκης, είναι γνωστό για τη σειρά διαλέξεων που διοργανώνει το καλοκαίρι. Ο Rushdie έχει μιλήσει εκεί και στο παρελθόν.

Πηγή: ethnos.gr 




ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250